Primarul Sorin Oprescu arestat pentru mita de 25 de mii de euro

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Conform comunicatului de la DNA, in ziua de 5 septembrie 2015, primarul Bucurestiului, domnul Sorin Oprescu, a primit 25 de mii de euro, ca parte a unei intelegeri ce presupunea o mita de 60 de mii de euro.

Intreaga operatiune ar fi fost filmata iar ulterior avocatul lui Oprescu a declarat ca primarul nu ar fi stiut de sursa din care proveneau banii.

La data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti.

Aparent, primarul Bucurestiului era parte dintr-un grup infractional organizat in interiorul Primariei Bucurestiului.

În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București.

Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.

Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.

In noaptea de 5 spre 6 septembrie, la orele 00.30, primarul Sorin Oprescu a fost retinut de catre procurori, pentru 24 de ore.

La DNA Oprescu a refuzat să facă declaraţii, context în care a fost decisa reţinerea.

Astfel, primarului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca acesta să fie prezentat, la data de 06 septembrie 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

In dimineata zilei de 6 septembrie au avut loc percheziții domiciliare în 13 locații, situate în municipiul Bucureşti, şi judeţele Bacău, Călăraşi şi Ilfov, din care trei sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice, potrivit DNA.

Printre domicillile perchezitionate se afla si casele lui Sorin Oprescu din Ciolpani, de langa Bucuresti, si din zona Kiseleff, Aviatorilor, una din cele rezidentiale ale capitalei.

În rețeaua lui Oprescu era băgat și fiul acestuia, Mircea. Rolul lui era, potrivit unor surse, de a colecta șpăgile. Se pare, însă, că el avea o metodă mult mai prudentă: se întâlnea cu mituitorii în străinătate, acolo unde încasa și banii.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Comunicatul oficial de la Directia Nationala Anticoruptie il gasiti aici.

Reamintim ca Sorin Oprescu a intrat in atentia DNA in luna martie 2015 iar in luna mai si-a anuntat intentiile de a mai candida o data la fotoliul de prima al Bucurestiului.

UPDATE: Duminica seara, Sorin Oprescu a fost arestat pentru 30 de zile. Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti, insa este executorie. Sorin Oprescu urmeaza sa fie dus in arestul Politiei Capitalei. Avocatul lui Sorin Oprescu a anuntat ca va contesta decizia Tribunalului Bucuresti.
 

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera