Primaria Capitalei risca sa ramana fara sediu - Consilierii au fost chemati din nou la vot

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Consilierii municipiului Bucuresti se reunesc din nou in sedinta marti, 10 decembrie, de la ora 12.00 pentru a vota proiectul de hotarare privind prelungirea contractului de inchiriere a sediului de pe Splaiul Independentei, unde isi desfasoara momentan activitatea Primaria Capitalei.

Conctractul trebuia prelungit in cadrul sedintei de luni, 9 decembrie, dar nu a fost votat din lipsa de cvorum, iar cei de la primarie risca sa ramana in strada deoarece contractul expira marti.

Sorin Oprescu vrea sa prelungeasca cu inca un an contractul de inchiriere a imobilului unde se afla PMB, insa Consiliul General nu a aprobat prelungirea contractului de inchiriere a sediului in care isi desfasoara activitatea Primaria Capitalei deoarece in sala de consiliu se aflau doar 33 din cei 55 ce consilieri, iar pentru aprobarea proiectului era nevoie de 35 de consilieri.

Consilierii PDL se opun prelungirii proiectului, astfel ca grupul parlamentar al PDL de la Camera Deputatilor a facut luni o adresa catre Biroul Permanent prin care a cerut infiintarea unei comisii parlamentare care sa ancheteze "modul in care Primarul General al Municipiului Bucuresti utilizeaza banii publici din bugetul Capitalei pentru reabilitarea sediului din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 47 si pentru plata contractului de inchiriere a imobilului din Splaiul Independentei nr. 291-293".

Daca marti se va da votul pentru infiintarea comisiei parlamentare de ancheta, din care vor face parte 9 parlamentari, se vor verifica urmatoarele:

  • stadiul executiei lucrarilor de reabilitare/renovare/consolidare la Palatul Primariei din Bulevardul Regina Elisabeta, sediul istoric al Primariei Capitalei, lucrari care trebuiau finalizate la 31 iulie 2013, potrivit contractului de consolidare a Palatului Administrativ al Municipiului Bucuresti;
  • modul in care au fost utilizate sumele de peste 18 milioane euro, alocate din bugetul local, cu destinatia: executie lucrari de reabilitare/renovare/consolidare la sediul Primariei Capitalei din Bulevardul Regina Elisabeta;
  • modul in care au fost respectate prevederile si  procedurile legale la incheierea, respectiv prelungirea contractului de inchiriere a imobilului din Splaiul Independentei;
  • analiza notelor de fundamentare care au stat la baza deciziilor Consiliului Local al Municipiului Bucuresti de inchiriere, la pretul cel mai mare de pe piata, a imobilului din Splaiul Independentei, respectiv de respingere a  utilizarii resurselor bugetare locale in scopul achizitionarii unui imobil cu destinatia „sediu provizoriu”;
  •  intregului circuit financiar al sumelor platite de catre Primaria Generala  a Municipiului Bucuresti, cu titlu de chirie, pentru inchirierea imobilului din Splaiul Independentei.

De asemenea si Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe) anunta ca dezaproba "atat prelungirea contractului de chirie pentru actualul sediu al Primariei si Consiliului General al Muncipiului Bucuresti, cat si modul in care Primarul General, Sorin Oprescu, supune votului CGMB aceasta prelungire de contract".

"Ne opunem prelungirii contractului de inchiriere deoarece in actualul sediu accesul cetatenilor in sala de sedinte este interzis pe motiv ca sala este prea mica, reducand posibilitatea oricarui bucurestean de a urmari si sustine o decizie pe care o considera importanta. Astfel, din buzunarul bucurestenilor se platesc in fiecare an aproximativ 2,7 milioane euro (valoare anuala a chiriei) pentru un sediu cu o sala de sedinte a Consiliului General in care bucurestenii insisi nu au acces. Participarea cetatenilor la sedintele de consiliu este un drept stipulat de legea administratiei publice locale", sustin cei de la CeRe.

Potrivit proiectului de prelungire a contractului PMB va putea cumpara imobilul de pe Splaiul Independentei, iar Sorin Oprescu este cel care va negocia nivelul chiriei pentru anul urmator. Pana in prezent s-au platit 11 milioane de euro, bani care ar reprezenta avansul pentru achizitionarea cladirii, insa PMB nu si-a exprimat intentia de a cumpara luand in considerare ca sediul a fost vandut in 2011 unui alt proprietar.

Sediul PMB a fost mutat pe Splaiul Independentei din 2010, cand la cel de pe Regina Elisabeta au inceput sa se faca lucrari de reabilitare si reconstructie.

Potrivit contractului de consolidare a Palatului Administrativ al Municipiului Bucuresti lucrarile ar fi trebuit terminate la 31 iulie 2013, dar termenul s-a prelungit asa ca PMB este nevoita sa functioneze in sediul inchiriat.

Sursa foto
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera