Primaria Bucuresti a fost amendata cu 10.000 de lei de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Primaria Bucureşti va fi sanctionata cu o amenda de 10.000 de lei de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pentru punctajele acordate discriminatoriu in cazul repartizarii locuintelor sociale in Capitala.

Criteriul revolutionarilor este punctat cu 15, in timp ce persoanele cu handicap primesc doar 4 puncte, ambele grupuri fiind considerate "vulnerabile", informeaza adevarul.ro.

Membrii Colegiului director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii au dreptul de a se autosesiza cu posibile fapte de discriminare.

Autosesizarea privind cazul acordarii in mod discriminatoriu de punctaje pentru locuintele sociale in Bucuresti a venit de la Petre Florin Manole, membru CNCD din 2015.

Tema locuintelor sociale este una extrem de importanta in Bucuresti si de aceea este nevoie ca autoritatile locale sa o trateze cu seriozitate, respectand legile si drepturile omului. Urmatorii pasi sunt analizarea situatiei si din alte orase, precum si gasirea unei solutii la nivel national pentru a face ordine in procedurile de acordare a locuintelor sociale, a declarat Petre Florin Manole, pentru Adevarul.

1.jpg
Criteriile de punctaj pentru stabilirea ordinii de prioritate in solutionarea cererilor de locuinte sociale in Bucuresti - Sursa foto

Pe 1 aprilie, CNCD a solicitat Primariei sa le transmita mai multe informatii cu privire la "aprobarea listei documentelor necesare, criteriilor si punctajelor necesare pentru repartizarea locuintelor sociale aflate in patrimoniul Municipiului Bucuresti si in administrarea Serviciului Spatiu Locativ si cu Alta Desintatie: deciziile de repartizare a locuintelor sociale si punctajele fiecareia, justificarea alegerii criteriilor si numarul persoanelor cu dizabilitati care au primit locuinte.

Pana in data de 4 mai a.c., Primaria nu a oferit nicio informatie si niciun raspuns cu privire la solicitarile CNCD.

2.jpg

In cadrul sedintei Colegiului director CNCD s-a comparat art. 20 din Legea 448/2006 – in vederea asigurarii accesului persoanelor cu handicap la obtinerea unei locuinte – cu Legea 341/2004, art. 5, alin 1, lit a, in care se spune ca revolutionarii au "prioritate in asigurarea unei locuinte din fondul disponibil de locuinte sociale, in localitatea de domiciliu, daca nu au detinut in proprietate o alta locuinta pana la data atribuirii".

Din aceste doua legi reiese ca exista doua categorii de oameni cu drepturi prioritare pentru o locuinta sociala. In contextul dat, criteriile ofera insa 15 puncte revolutionarilor, in timp ce persoanele cu dizabilitati primesc doar 4 puncte.

CNCD recomanda revizuirea Hotararii nr. 162/2015 a Consiliului General al Municipiului Bucuresti in sensul asigurarii echitatii in ceea ce priveste accesul persoanelor din grupuri vulnerabile la locuinte sociale.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera