Premiile CNDB 2017 şi spectacolul GALA de Jérôme Bel

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Una dintre creațiile care au schimbat percepția publicului asupra dansului contemporan și chiar asupra corpului însuși este prezentată de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) și Institutul Francez, pe 13 și 14 decembrie, la Teatrul Odeon, în cadrul programului FranceDanse Orient-Express România 2017, cu sprijinul Teatroskop.

24294352_1615493381845615_130056507543035585_n.jpg

Prima reprezentație de la București va fi prefațată de decernarea Premiilor CNDB 2017.

Gala prezintă o abordare diferită a dansului. În această formă colectivă de artă, proiectul lui Jérôme Bel aduce împreună dansatori profesioniști și amatori cu condiții sociale diverse. Diferitele acte nu ne cer niciodată să le judecăm, ci dezvăluie modul în care repertoriul cultural al fiecărei persoane o implică într-o relație singulară cu acea dorință pentru altceva care este dansul.

O distribuție surprinzătoare, împotriva tuturor clișeelor despre dans și teatru, reunind actori, balerini și dansatori profesioniști, dar și oameni obișnuiți pe care nu i-ați vedea niciodată pe o scenă consacrată – copii, adolescenți, persoane în vârstă, cu handicap etc.

24232276_1619293178132302_3813140095235728197_n.jpg

Împreună, aceștia prezintă și deconstruiesc modelele și canoanele acceptate ale baletului și ale dansului contemporan, uneori cu timidități, greșeli și stângăcii, dar încălcând și depășind limite. Un demers colectiv care pune în evidență dimensiunea politică și socială a dansului, capacitatea lui de a servi drept liant în cadrul unor comunități efemere.

Rezultatul e o gală fragmentată, peticită, traversată de momente de reflecție, ca o galerie cu portrete vii. Cu accentul ei pe „Eșuează din nou. Eșuează mai bine", Gala merge de la un teatru la altul, ca „o oglindă care se plimbă pe marginea drumului", și ne ajută să înțelegem ceva despre construcția celor pe care îi privim, precum și despre felul în care privim.

O gală este, de obicei, un loc comun al experiențelor teatrale: o ocazie festivă și colectivă, de la spectacole de sfârșit de an și performance-uri de amatori până la evenimente simandicoase. Reinventată de Jérôme Bel, Gala a călătorit deja în zeci de țări de pe trei continente, grație formatului său flexibil, mobil, federator, accesibil tuturor.

Gala
Concept : Jérôme Bel
Asistent : Maxime Kurvers
Asistenți pentru recrearea spectacolului la București: Chiara Gallerani și Cédric Andrieux

Cu: 20 de dansatori români
Costume: dansatorii
Durata: aproximativ 1h15

Preț bilete: 45 lei categoria I, 25 lei categoria a II a

Biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete a teatrului și online pe kompostor.ro

Foto: Josefina Tommasi, Museo de Arte Moderno de Buenos Aires (Argentina, August 2015)
Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera