Piesa de teatru Omul Perna - un manifest subtil, ironic, pentru dreptul de a incalca orice regula

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Am mers la Teatrul Act si am vazut Omul Perna, piesa de teatru in 4 personaje masculine (si-o surpriza), regizata de Eugen Gyemant.

Tupolski (Lucian Iftime) - detectivul si Ariel (Catalin Babliuc)- politistul ii investigheaza pe scriitorul de povesti morbide (despre copii care mor) - Katurian (Ionut Grama) si pe fratele acestuia - Michal (Dan Radulescu), intarziat mintal.

Fiecare are propria perspectiva asupra faptelor si fiecare are dreptate.

Lumina, lumina, lumina

...pica fix cum trebuie inca din primele secunde si face casa buna alaturi de coloana sonora care apare si ramane fix cat trebuie.

Nimic nu e-n plus, nimic nu e-n minus, iar personajele isi arunca energia de la unele la altele in ritm de ping-pong.

Te atasezi de ele, le detesti, iar te atasezi, apoi cazi intr-un episod confuz in care nu mai stii cu cine sa tii. Caci da, vrei mereu sa fii de partea cuiva. Ei bine, piesa asta te cam scoate din aceasta obisnuinta.

Prima datorie a unui povestitor este sa spuna povesti. - apare de mai multe ori, in momente cheie, spusa de scriitorul nostru, Katurian.

Chimie, Dinamica si Firesc

...replicile, miscarile, mimica te aduc in poveste si te tin acolo. Nu ai senzatia ca ceva regizat se intampla chiar sub ochii tai, iar asta-i lucru mare - mai ales la un teatru care vine atat de aproape de tine si la propriu si la figurat.

In realitate nu exista finaluri fericite

Mai ca iti vine sa te intinzi, sa te-nvelesti cu o patura si sa asculti povestile spuse atat de frumos de Katurian, chiar daca-s macabre. Ceva din tonul lui aduce liniste, chiar si in momentele critice in care stii ca nimic din trecut nu mai poate fi salvat sau modificat.

Ce-a fost a fost si nu are cum sa nu mai fie - zice, la un moment dat Michal, dupa ce a desenat cu creta obsesivo-compulsiv pe podea.

Coloana sonora

...te rupe-n doua sau te-nveseleste vazand dosul politistului Ariel dansand pe un tango remixat.

Povestea te transforma

...gradual: una calda, una rece. Una amuzanta, una cinica, una macabra. Hai, stai, hai, mai stai putin.

Despre ce e vorba-n piesa

Spectacolul iti prezinta o ancheta, careia ii cad victime scriitorul Katurian si fratele său Michal, unul vinovat ca imagineaza crime morbide avand protagonisti copii nevinovati, altul vinovat ca le-ar experimenta.

Fiecare scena politieneasca vine cu umor, tensiuni, good cob-bad cob, vulnerabilitate, crize de nervi si cinism cat cuprinde. E un meci frumos pe care, la final, il aplauzi indelung.

Inca o bila alba: Personajele se pun in valoare unele pe celelalte.

In direct de la regizorul Eugen Gyemant:

"Omul Perna este o arta poetica pentru ce inseamna contemporaneitatea in teatru sau in literatura, in acest moment.

Construit sub forma unei povesti pe jumatate naive, o poveste fantastica de groaza despre un scriitor de astfel de povesti, Omul Perna este un labirint de rasturnari de situatie, ca o ghicitoare al carei raspuns se transforma in continuu, transformand odata cu el si datele ghicitorii.

Sub aparenta copilareasca sta un manifest implicit, care pledeaza pentru o arta nepretentioasa, pentru inventie si pentru libertatea de a crea fara vesnica cenzura a unor reguli presupuse. E un manifest subtil, ironic, pentru dreptul de a incalca orice regula, in favoarea placerii pe care o provoaca jocul, de orice fel ar fi acesta."

OMUL PERNA
de Martin McDonagh
Traducerea: Eugen Gyemant
Cu: Ionut Grama, Lucian Iftime, Catalin Babliuc si Dan Radulescu
Regizor si coproducator: Eugen Gyemant
Scenograf: Maria Nicola

Durata: 2 ore
Pret: 35 lei

Teatrul ACT

Vezi mai multe poze aici

Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera