Noul roman al lui Michel Houellebecq, Supunerea, starneste controverse

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Michel Houellebecq a scris un nou roman, Supunerea, care se desfasoara in Franta anului 2022. In lumea lui, viitorul presedinte al  tuturor francezilor este liderul unui imaginar Partid Musulman.


Foto: Sylvain Bourmeau

Lumea din 2022 este guvernata de probleme misterioase, episoade de violenta urbana tinute in umbra de media. Totul se musamalizeaza, publicul ramane in bezna si, in doar cateva luni, liderul Partidului Musulman va fi ales presedinte.

In turul al doilea al alegerilor Mohammed Ben Abbes isi infrange contracandidata, Marine Le Pen (personaj real, presedinta a formatiunii franceze de extrema dreapta Frontul Nation). Urmatoarea zi incep un proces accelerat de islamizare: femeile sunt incurajate sa renunte la hainele occidentale, sa renunte, cu ajutorul subventiilor, la locurile de munca iar universitatile sunt de un singur fel: islamice.

Supunerea este cel de-al saselea roman al lui Michel Houellebecq si urmeaza sa apara saptamana viitoare.

Scriitorul a povestit, in cadrul unui interviu oferit pentru The Paris Review, ca si-a dat seama ca nu e ateu, ci, mai degraba, agnostic. Tot el spune ca si-ar caracteriza romanul drept "Fictiune politica".

"Unul din motivele pentru care am scris aceasta carte este pentru ca am avut un inceput foarte bun. Am scris prima parte - 26 de pagini - dintr-un foc. Si mi s-a parut foarte convingatoare premisa."

Houellebecq a mai spus ca romanul are pasaje infricosatoare si ca a folosit "scare tactics".

"Personal mi se pare că dezbaterile provocate de cartea lui Houellebecq sunt, deja, extrem de interesante şi necesare, deci o astfel de "ficţiune" nu poate decît să fie binevenită avînd un rol de declanşare a reflecţiei şi poate de ieşire din anumite automatisme, letargii şi chiar atitudini de "supunere" ale gîndirii critice europene." a scris Matei Visniec pentru RFI.

Supunerea va aparea in librarii pe 7 ianuarie.

Michel Houellebecq a mai publicat:

  • Extinderea domeniului luptei
  • Particulele elementare
  • Platforma
  • Posibilitatea unei insule
  • Harta si teritoriul

In urma unui interviu acordat in 2001 revistei Lire, in care afirma ca "religia cea mai tampita este totusi islamul", scriitorul a fost actionat in judecată de liderii comunitatii musulmane din Franta.
Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera