Mituri si adevaruri despre vindecarea unei persoane dependente

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol semnat de psihoterapeutul Claudiu Ganciu.

Atunci cand o familie are in cadrul ei o persoana dependenta, indiferent daca e vorba despre adictia de droguri, de alcool, de jocuri, se ajunge la adevarate drame. Totul devine o eterna  poveste despre vindecarea sa. Uneori fiul, alteori nepotul, alteori sotul sau sotia sunt pusi in situatia sa fie dependenti.

O dependenta care se manifesta intr-o perioada intr-o preocupare, in ceva obisnuit de tip hobby sau distractiv. Ulterior ajunge sa fie sesizata ca o problema.

Sursa foto                                                                                                         Sursa foto

Problema este mai intotdeauna sesizata si se apeleaza la psihoterapeut cand datoriile ajung prea mari.

Dependenta se manifesta in multe feluri.Insa exista un model obisnuit in care se manifesta si este sesizata ca problema familiala. Simptomul este cel al datoriilor. Disconfortul familial provocat de incurcaturile financiare devine o problema in sine. Exista o perioada cand aceste datorii sunt luate ca o incurcatura rezolvabila.

Destul de repede, suma datoriilor ajunge prea mare si insuportabila pentru familie. Acesta, este de multe ori momentul, cand familia se intreaba daca exista vreo solutie, ca ei au o problema, ca nu e vorba despre un hobby ci despre un simptom, o boala. Atunci singura lor speranta este ca problema sa nu mai existe.

Acesta este momentul despre care va propun sa vorbim.

Speranta ca aceasta problema care tocmai a fost sesizata sa nu mai existe. Acesta este momentul obisnuit in care eu ma intalnesc cu o familie pentru a rezolva o situatie – au acceptat in sinea lor ca exista o boala si acum incearca sa o vindece. Speranta ca problema se rezolva este un energizant in actiune. Dar aceasta speranta pune urmatoarea intrebare – cand vom considera ca este vindecat pacientul?

Aici vom avea mai multe niveluri de lucru:

  1. Abstinenta. Este necesar pentru a putea sa vorbim de un proces de vindecare de abstinenta, adica de abtinerea de la joc, drog, alcool, etc. Odata atinsa abstinenta ea poate sa fie mentinuta o perioada. Dar multe din eforturile dependentului vor fi pentru abtinere. Pana acum lupta pentru a face rost de drog, de bautura. Acum lupta sa nu faca rost de acestea. Lupta lui e identica. Faptul ca cineva nu mai bea sau nu se mai drogheaza o perioada de timp de o zi, o saptamana, o luna, un an, un deceniu nu-l va face o persoana vindecata, ci una care se lupta.
  2. Cu acestea zise putem sa trecem la urmatorul nivel de vindecare. In acest nivel vom vorbi despre suferinta pacientului, despre depresia lui, despre cum a aparut dependenta si de ce este atat de important ca drogul, alcoolul sau jocul sa fie atat de prezent in viata lui. Dependenta nu a aparut din senin, ea a fost o nevoie. Aceasta nevoie in conditii de abstinenta nu va fi satisfacuta. Dependenta este simptomul acestei nevoi. Eu zic nevoi dar de obicei sunt un cumul de mai multe aspecte psihologice, de la nevoia de a fi iubit pana la nevoia de a realiza idealul familial. Aceasta suferinta va deveni un “scop” al acestei perioade. In aceasta perioada, un rol important il va juca istoria personala, familiala si evolutia pacientului.
  3. Dar toate  acestea nu ar avea sens daca nu am vorbi si de ceea ce este reprezentat de viitor. In primul rand, putem pleca de la urmatoarea idee – am plecat de la o persoana care nu se caracteriza prin ea insasi ci printr-un “statut” pe care l-am folosit si eu acum – cea de dependent. Are sens sa desprindem aceasta problema de situatia imediata si sa plecam in a considera ca avem in fata o persoana, un om care are o viata a sa. Sigur ca nu este sarcina terapeutului sa construiasca viata pacientului. Ci mai curand am putea sa vorbim despre a oferi posibilitatea pacientului sa isi construiasca singur viata. Dar aceasta constructie are nevoie de o sprijinire. Fara aceasta constructie a unei identitati care capata o forma , nu am putea sa avem in vedere decat o lupta permanenta cu un obiect al adictiei. Fara aceasta constructie, nu vom putea sa vorbim despre vindecare.

Daca este sa privim aceste randuri, atunci am putea sa consideram ca exista niste nivele de vindecare. Ca vindecarea dependentei nu este un proces simplu si cu, atat mai putin, usor de atins.

Sursa foto                                                                                                          Sursa foto

Este important sa stim ce ne propunem atunci cand incepem un demers. Este adevarat ca starea de criza, de urgenta, de disperare si de speranta se combina intr-un cocktail care de obicei se concretizeaza intr-o cautare aleatorie a oricarei solutii propuse.

Ceea ce mi se pare cu adevarat important in aceste momente de cautare a unei solutii estepastrarea unei logici. Minuni nu exista.Nimeni nu va putea sa faca o magie, nici macar pacientul. Pentru a vorbi despre vindecare, va fi necesar un demers de durata, o constructieca o piramida care are nevoie de timp, spatiu, energie, efort constant.

Nici cele 7 minuni ale lumii nu au aparut intr-o clipa ci sunt rodul unei munci asidue pentru realizarea lor. Dar ce este mai important decat aceasta parte este – unde se doreste sa se ajunga – pe un nivel de abstinenta, pe un nivel de terapie a cauzei sau pe un nivel de constructie a unei persoane.

Sursa foto, sursa thumb
1 comentariu

Mituri si adevaruri despre vindecarea unei persoane dependente
dragosh_r0ck
#1 -

?

dar cand toata familia este dependenta de TV sau telefoane mobile ce faci?

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera