Mituri si adevaruri despre gelozie si impactul asupra cuplului

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol semnat de psihoterapeutul Claudiu Ganciu.

Gelozia o relatie in trei.

Cand vorbim despre gelozie vom avea in vedere un trio – un gelos, cineva care suporta gelozia si altcineva care este un obiect al geloziei. Sa o diferentiem in acest mod de invidie care este alt subiect si care se refera la un joc in doi. Un invidious si o persoana care suporta invidia pentru ceva al lui.

Daca gelozia este in trei atunci vom vorbi despre doua obiecte diferite. Daca luam un cuplu el va fi mereu in situatia sa se recepteze ca fiind un partener care este in pericol sa fie “pierdut”. Aceasta pierdere este jucata in diferite moduri.

Idealizarea pericolului

Este pierdut in favoarea unei persoane ideale. Aceasta persoana ideala este o imagine ideala a propriei persoane. Este o varianta construita a unei persoane care este inzestrata cu un ideal propriu.

Niciodata o persoana geloasa nu va privi realismul faptului ca orice relatie are propriile dificultati si limitari. Cand vorbim despre idealizare ne situam intr-o problematica a idealului unei persoane. Gelosul se simte frustrat de faptul ca el nu este asa cum isi imagineaza ca este persoana “concurenta”.

Este o trasatura definitorie a geloziei care face inutila orice demonstratie a “neadevarului” pe care il invoca. Imaginati-va ca si daca I se confirma ca este adevarat, lucrurile nu se schimba cu nimic.

Este in mintea gelosului

Gelozia este in minte mereu. Si prin aceasta o diferentiem de infidelitate care este o problematica de cuplu. Putem iimagina gelozia ca o fantasma in care realitatea are o pondere minima. Gelozia este un film care se desfasoara pe un ecran reprezentat de realitate.

Cei trei implicati sunt ca niste actori pusi sa joace intr-un film regizat de inconstientul propriu. Adica partenerul este real asa cum si actorul este real. Personajul pe care il joaca este o conventie. Spre deosebire de film unde

actorul este de accord sa joace, in cazul geloziei actorul refuza constient sa joace rolul ce I se da.

Daca reusim sa privim astfel problema geloziei si comportamentul gelosului, atunci lucrurile se vor simplifica foarte mult. Stim ca gelozia este o conventie si ne vom comporta ca atare.

Istoria geloziei

Gelozia are radacini vechi atat in relatie cu parintii cat si cu fratii. Dar este prezenta in diferite moduri oriunde apare un ideal de “egalitate”. Pentru a trata gelozia vom avea nevoie de istoria ei.

Putem gandi asa – ca intr-un fel sau altul acest triunghi de trei nu a aparut peste noapte, ca el exista si inainte de intalnirea cu partenerul. Iar acum defectul partenerului este ca nu are o “insotire”.

Este o nevoie profunda ca si nevoia de a avea un ideal. Este o nemultumire proprie de a fi asa “perfect” cum este “al treilea din cuplu”. Este o nevoie profunda de progres si de realizare proprie. Este si o disperare in dificultatea de a fi asa. Iar aceasta nevoie este intr-un fel sau altul nesatisfacuta in timp.

Gelozia este si o tratare a lumii interne. Toate aceste lucruri se regasesc in diferite moduri in istoria persoanei. Dar, imaginati-va asa, ca aceasta gelozie nu este ceva care incepe acum. Ca toate aceste nevoi si aceste lucruri pe care social le consideram positive (sa progresam, sa ne dezvoltam lumea psihica, sa ne dorim sa fim iubiti, etc) au o istorie in care s-au format si in care au ajuns sa arate asa.

Dar toate acestea sunt inconstiente. In sensul ca desi odata au fost cunoscute, cautate, dorite acum aceste lucruri au fost uitate.

Angoase puse in valoare – teama de abandon

Se aduce in prim plan teama de abandon. Nu e singura situatie care are o contributie la gelozie dar ne putem raporta la teama de abandon ca fiind una frecventa. Absenta partenerului este receptata ca o parasire, ca un abandon. Faptul ca partenerul nu este sesizabil prin vaz sau auz genereaza o “disparitie” a lui in psihicul gelosului.

Ceva ce nu este perceptibil prin simturi, nu exista. Este o imagine arhaica a copilului care intelege prin plecarea parintelui, teama ca el nu se va intoarce, ca plecarea este permanenta.

Dar cum oamenii nu pot sa fie singuri (teama de abandon) inseamna ca si partenerul va fi cu cineva, altfel si el va fi abandonat. El nu poate sa fie singur pentru ca nici un om, nu poate sa fie singur. Si, ca urmare, va trebui sa existe cineva care sa insoteasca partenerul.

Teama de abandon este astfel proiectata asupra partenerului iar “al treilea din cuplu” va juca rolul partenerului – ii va da acestuia ceea ce gelosul nu primeste – prezenta fizica, concreta, “aici si acum”. Adica teama de abandon poate sa fie permanenta in tema geloziei. Nici un om nu poate sa fie singur pentru ca gelosul nu poate sa fie singur.

Solutii pentru gelozie?

Prima solutie realista este sa se renunte la dorinta expresa de a demonstra ca nu este adevarat ceea ce crede el. Este ca si cum ai sustine ca dorintele lui nu sunt adevarate. Ori dorintele lui sunt profunde si perfect reale.

Imaginatia lui este la fel de reala. Singurul lucru care poate sa fie adevarat sau nu, e ceea ce se intampla in viata partenerului. Dar, cum diferenta dintre a fi adevarat si a nu fi adevarat este minima pentru gelos faptul de a confirma sau infirma este in primul inutil.

Ceea ce are el nevoie nu e sa stie daca partenerul l-a inselat sau nu ci “eu ce fac cu nevoile mele?”

Este necesar de a intra in lumea lui asa cum este si de a construi impreuna cu el un mod de a trata, lucra, analiza, gestiona, intelege aceste nevoi. In mod sigur, cuplul va avea de castigat.

Or terapia asta face in primul rand atunci cand vorbim despre gelozie. Atunci cand ma intalnesc cu un pacient individual sau cuplu care are acest simptom al geloziei, drumul terapiei va fi acesta pe care l-am descris in cateva randuri.

Mie mi se pare ca un psihoterapeut face mai bine acest lucru decat un apropiat care este si direct implicat si care este atacat si pus la incercare in narcisismul propriu de fiecare afect negativ al gelosului.

Daca vreti mai multe amanunte, ma puteti contacta, eu am cautat sa fiu cat s-a putut de succint.\

Sursa foto 1, 2, 3, 4, 5, sursa thumb
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera