Meserii din Bucuresti: Sunetist - Chupi sau Catalin Alexandru "Nu exista artist mare de la noi din tara care sa nu fi trecut prin mixerul meu cel putin o data"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Catalin Alexandru sau Chupi este unul dintre cei mai vechi si mai faimosi sunetisti din Bucuresti. Prin mixerul lui au trecut in ultimii 12 ani nume mari din scena internationala, precum Brian Adams, Beyonce sau Steve Vai.

Curiosi sa ii aflam povestea, l-am luat la intrebari. Raspunsul nostru preferat? Numarul 8, fara indoiala.

1. Catalin Alexandru sau Chupi, cum ai ajuns la aceasta porecla?

Prietenii din copilarie au gasit o asemanare intre mine si animalul mitic El Chupacabra. Chupi este o prescurtare de la el El Chupacabra.

2. Tu esti omul din spatele concertelor, fara de care nu se poate, dar pe care publicul nu il vede. Povesteste-ne mai multe despre ceea ce faci.

Sunt unul dintre membrii nevazuti ai productiei. Principala mea responsabilitate este ca mesajul artistilor sa ajunga la public NEALTERAT.

3. Ai studiat inginerie aerospatiala, acum esti unul dintre cei mai apreciati ingineri de sunet. Cum ai trecut de la una la alta?

Sunt pasionat de aviatie de la 4 ani. In anul 1 de facultate am descoperit chitara, intrument de care m-am indragostit.

In timpul facultatii m-am angajat la una dintre cele mai mari companii de productie de evenimente. Aici am avut ocazia de a combina cunostiintele de matematica si fizica cu pasiunea pentru muzica.

4.  De ce elemente ai nevoie de la artisti pt a-ti face treaba cum trebuie?

De la artisti am nevoie de un rider tehnic.

    Ce este un rider tehnic?
    O lista de echipamente cu ajutorul carora ei pot sa isi sustina concertul

5. Cum decurge o proba de sunet?

Pentru probele de sunet exista o ordine foarte bine stabilita: trebuie sa ma asigur in primul rand ca toate semnalele din scena ajung corect in mixer.

Incep intotdeauna cu sectia ritmica, setul de tobe, chitara bass, etc. Urmeaza sectia armonica si mereu termin cu vocea principala.

6. Cu ce nume mari din industria muzicala ai lucrat?

Nu exista artist mare de la noi din tara care sa nu fi trecut prin mixerul meu cel putin o data.

Cand vine vorba de artisti internationali am avut ocazia sa particip la mai multe productii ale unor nume mari precum: Brian Adams, Andy Timmons, Steve Vai, Beyonce, HIM, Moonspell, Orchestra din Viena, etc.

7.  Spune-mi mai multe despre un proiect interesant la care ai lucrat cu drag.

Unul dintre cele mai interesante proiecte la care am lucrat a fost Ziua Chitarelor si asta pentru ca am avut ocazia sa colaborez si sa ii cunosc pe toti idolii mei din copilarie precum: Andy Timmons, Stu Hamm, Jennifer Batten.

8. Au loc si evenimente neprevazute? Imi poti povesti ceva memorabil?

Bineinteles ca au loc si evenimente neprevazute, ele sunt cele care aduc sarea si piperul productiei. Mi s-a intamplat chiar de curand ca unul dintre tehnicienii unui post de televiziune, sa se plictiseasca spre final de eveniment si sa ia decizia ca el pleaca acasa mai devreme, inainte ca evenimentul sa se fi terminat. Si cum era un om constiincios, nu putea sa plece acasa fara sa isi termine treaba, nu? Asa ca a inceput procedura de decablare a microfoanelor, cand inca mai erau doua piese de cantat.

Si uite asa ne-am ales cu doua piese acustice exceptionale. (rade)

9.  Pe scurt, cum arata o zi de eveniment?

Suna ceasul, ma ridic din pat si imi incep ritualul de trezire. Hranesc pisicile, spal urmele de Sputnik din hol (catelul batran), ma imbrac, pornesc spre depozit, pregatesc echipamentele impreuna cu echipa, incarc echipamentele impreuna cu echipa, ma deplasez la locatie, descarcam echipamentele, le punem  pe pozitie si incepe montarea.


Sputnik, faimosul catel de la sala de repetitii

Urmeaza probele tehnice de sunet, probele de sunet cu artistii si  evenimentul propiuzis. Urmeaza mai apoi, poate cea mai dificila parte a zilei, demontatul dupa care incarcam echipamentele in camioane si ne intoarcem la depozit.

10. Ce alte pasiuni mai ai?

Sunt pasionat in continuare de aviatie, fac parte dintr-un club de planorism.

11. Cum e meseria de sunetist in Romania in comparatie cu alte tari?

In urma unei discutii in cadrul unui seminar sustinut de Dave Rat, unul dintre cei mai buni ingineri de sistem si sunet, am ajuns la concluzia ca suntem in urma cu aproximativ 40 de ani, dar suntem pe drumul cel bun. Principalul dezavantaj este ca pana acum nu am avut o scoala buna de specialitate.

Vezi mai multe poze aici.

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera