Meserii din Bucuresti: Florareasa "Eu nu am avut jucarii, ca toti copiii, am crescut cu florile, de aceea le iubesc asa mult pe toate"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Trec pe langa ea in fiecare dimineata in drum spre munca. E mereu cu ochii dupa clienti, pe care ii abordeaza duios. Astazi mi-a daruit un trandafir galben, pe care tocmai ce mi l-am pus pe birou.

M-am rugat de ea cateva zile sa ma lase sa ii fac o poza. Abia a fost de acord, insa doar din profil, caci nu ii place sa fie fotografiata. O cheama Mariana si e florareasa de cand avea 10 ani. Are floraria la Eroilor, pe colt, chiar cum iesi de la gura de metrou. Insa, in curand toate vor fi mutate vizavi, o data cu aparitia noii magistrale.

M-am vazut cu Mariana in multe dimineti si am stat de vorba.

"Tu esti prea alba, eu sunt prea neagra, oricum ar fi, tot nu e bine.", mi-a spus ea, la un moment dat, dezamagita de modul in care oamenii te judeca doar dupa aspectul exterior.

Desi in dictionar exista si cuvantul florar, in perceptia colectiva si in legile nescrise ale florariilor, cele care vand si care se pricep la flori sunt femeile. Se spune ca este o afacere care se transmite din generatie in generatie, pe filiera materna. Mariana este o exceptie: prima florareasa din familia ei.

Inainte de toate, vorbeste calm, se adreseaza cu apelativul "pui" clientelor, are un discurs coerent care include, in mod natural cuvinte precum "sceptic", "aparente", "preferinte". Spun asta ca sa trecem peste alta idee preconceputa conform carora floraresele sunt niste femei din popor care au vocabularul limitat.

Mariana nu gesticuleaza, sta de obicei cu mainile in buzunar, are o voce linistitoare, deloc stridenta si nu e genul care sa se intinda la povesti. Raspunde la intrebari, nu divagheaza si nu se lauda. Chiar inainte sa ii fac poza, si-a desfacut parul, era extrem de lung, l-a prins din nou si s-a intors din profil: "Nu prea vreau sa apar, am vorbit cu tine ca imi esti simpatica, sa stii."

Florareasa de 25 de ani

Mariana este prima florareasa din familia ei:

"Tata, care a lucrat toata viata la Apaca, si-a deschis floraria asta de la Eroilor, imediat dupa revolutie."

La 10 ani, Mariana s-a apucat sa vanda flori. I-a mers atat de bine, incat de la 12 ani a inceput sa traiasca pe cont propriu, sa se intretina singura, fara sprijinul familiei.

A copilarit cu florile, de aceea le iubeste atat de mult.

"Eu nu am avut jucarii, ca toti copiii, am crescut cu florile, de aceea le iubesc asa mult pe toate. Nu am preferinte."

In acea perioada de dupa revolutie, vanzarea de flori mergea excelent. Uneori nu faceau fata comenzilor, de 1 si 8 martie era "bataie pe flori". Face o pauza, are o clienta. Ghivecele mici cu 15 lei, pui. Cele de langa, 25. Fata sta pe ganduri. Alege ghiveciul de 25 pana la urma.

Mariana imi spune ca oamenii nu prea mai cumpara flori. Singurul avantaj al ei este pozitionarea: intre Spital, Opera, Facultatea de Medicina.

De fiecare data intreaba oamenii pentru cine cumpara florile: pentru iubita, mama-soacra, profesori, doctori si le face sugestii de buchete. Dupa culori si ceea ce simbolizeaza ele: rosu - iubire, galben - bogatie, alb - sinceritate.

Contrar asteptarilor mele, de sarbatori merge mai prost vanzarea florilor. Cele mai slabe perioade din punct de vedere al incasarilor sunt in timpul verii - vacanta de 3 luni si iarna, cand oamenii raman fara bani.

"Poate ar vrea sa ofere flori, dar se gandesc ca nu au bani de mancare. E din ce in ce mai greu."

Negociaza cu clientii si lasa din pret: "Degeaba ii spun eu o suma, daca omul nu are. Vedem ce putem face in functie de cati bani poate oferi."

14 ore de munca pe zi

Chiria este de 100 euro pe luna. Lucreaza de la 6 dimineata la 8 seara. Barbatul ei o ajuta cu florile si, in rest, sta acasa, are grija de cei 2 baieti ai lor: unul de 6 ani, altul de 16 ani.

Pe baieti i-a orientat catre fotbal, daca ar fi fost fete le-ar fi luat sa se ocupe de florarie. Insa Mariana se gandeste ca floraria va ramane mai departe nurorilor, "atunci cand nu oi mai fi eu buna de nimic."

Cand a incasat cei mai multi? Sta pe ganduri. "Eram micuta, nu mai stiu cat a fost, nu aveam notiunea banilor. Dar, oricum, in perioada de dupa revolutie am avut cele mai mari castiguri. Se cumparau atat de multe flori, incat era nevoie de vanzatori suplimentari."

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera