Mancaruri traditionale de Paste si retete pe care le poti face acasa

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Mai este putin si vine Pastele, sarbatoare care din punct de vedere culinar aduce o groaza de bunatati pe masa din familie.

Daca vreti sa experimentati si voi retetele traditionale, atunci am adunat pentru voi o lista de preparate "clasice" la romani de Pasti.

Le alaturam si retetele, astfel incat sa aveti nevoie doar de ingrediente si curaj pana sa treceti la treaba :)

Se gateste foarte mult pe baza de miel, iar in ceea ce priveste mancarurile specific romanesti se numara - drobul, ciorba de miel, friptura de miel, cozonacul si pasca cu branza; evident, si ouale rosii.

Drob de miel

Ingrediente:

maruntaie de miel ( inima, ficat, rinichi )
o legatura ceapa verde
2-3 fire de usturoi verde / catei de usturoi
cateva fire de marar
2-3 felii de franzela
sare, piper negru
5-6 oua fierte tari
2 oua batute
1 lingura ulei pentru uns tava si 2 linguri de pesmet daca nu aveti prapor de miel

Mod de preparare:

Pentru inceput puneti maruntaiele la fiert cca o ora si jumatate sau doua ore in apa clocotitata fara sare. Luati spuma ori de cate ori se formeaza.

Verdeturile se toaca marunt, iar painea se inmoaie in putina lapte.

Dupa ce au fiert maruntaiele, se lasa la racit si se pastreaza cca 150 ml din apa care a fiert, pe urma se dau prin masina de tocat carne. Se pun intr-un castron apoi adaugam franzela inmuiata si stoarsa, verdeturile tocate si condimentam dupa gust.

Pe urma adaugam ouale batute si amestecam toate ingredientele. Se toarna din supa care a fiert maruntaiele si se amesteca.

Se unge tava cu ulei si se tapeteaza cu pesmet apoi se toarna jumatate din cantitatea de compozitie, pe urma asezam ouale pe mijloc , in linie. Asezam restul de compozitie si apasam putin si nivelam.Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade C, pentru 30-40 minute. Se serveste ca aperitiv atat cald cat si rece, alaturi de o salata de sezon.

1.jpg
Sursa foto

Rosii umplute cu branza

Ingrediente:

5-6 rosii medii
150 gr branza dulce
100 gr branza sarata
150 gr sunculita taraneasca
2 oua
100 gr cascaval afumat
sare
piper macinat
busuioc uscat
unt pentru vas

Mod de preparare:

Spalati rosiile, taiati-le un capacel mic, apoi cu o lingurita scoateti cu grija tot mijlocul. Lasati rosiile cu gura in jos sa se scurga pana faceti compozitia.

Amestecati branza dulce cu branza sarata rasa, sunculita taraneasca taiata cubulete, sare, piper, busuioc, oua si omogenizati

Umpleti rosiile, puneti-le intr-un vas uns cu unt, radeti deasupra cascaval afumat si dati la cuptor pana se rumenesc.

75782111151.jpg
Sursa foto

Ciorba de miel a la Radu Anton Roman

Ingrediente:

700-800g miel (1/2 cap, coaste, coada)
3 morcovi
1 radacina pastarnac
1 radacina patrunjel
1 telina mica
1 ceapa
2 legaturi ceapa verde
100g orez
200ml smantana
2 oua
1 legatura loboda
1 legatura leurda
1 legatura patrunjel
1 legatura leustean
1 linguta tarhon in otet
1 litru bors
50ml ulei
vegeta
piper
sare

Mod de preparare:

Carnea de miel se spala bine si se da un clocot in apa rece cu sare. Se scoate, se clateste si se pune deoparte.

Zarzavaturile se curata si se toaca. Intr-o oala se pune uleiul, ceapa si zarzavatul si se caleste 3-4 minute. Se pune vegeta, piper si carnea, se pune si apa si se lasa sa fiarba incet o ora.

Se adauga orezul spalat. Se adauga loboda si leurda tocata marunt si se mai lasa 15-20 minute. Se adauga borsul, fiert separat, si se mai lasa cateva clocote.

Se pune leusteanul si tarhonul tocate marunt si tarhonul si se mai lasa cateva clocote. Se potriveste de sare si se da la o parte de pe foc.

Intr-un castron se amesteca smantana cu ouale si putina sare. Se ia din ciorba fierbinte cate un polonic si se toarna in castron amestecand.

Se toarna in oala castronul si se amesteca bine. Se serveste cu ardei iute.

2.jpg
Sursa foto

Sarmalute in frunze de varza murata

Ingrediente:

Varza murata (aproximativ o capatana, depinde de cata compozitie va fi)
500 g orez (de preferat brun si nu din acela mare care se lipeste si se face ca terciul)
1 kg carne de porc
4 cepe mari
3 morcovi mari
3 linguri pline de bulion
o canita mica de cafea de suc de rosii
sare , piper , boia dulce sau iute
ulei de floarea soarelui
marar uscat

Mod de preparare:

Pregatim varza. Se desface in frunze varza, se spala de vreo 2 - 3 ori si se lasa in apa vreo 2 ore sa iasa sarea.

Compozitia:

1. Orezul il alegem daca e necesar, il spalam in vreo 3 4 ape pana il curatam bine si il lasam la muiat pana terminam de pregatit celelalte ingrediente.

2. Morcovul. Il dam prin razatoare.

3. Ceapa. O taiem marunt.

4. Calim ceapa impreuna cu jumatate din cantitatea de morcov impreuna cu sare si piper.

5. Carnea. O taiem cubulete (prefer asa in locul carnii tocate pentru a-i simti gustul) si o calim in ulei impreuna cu sare piper, boia.

6. Strecuram orezul si intr-un bol mare il amestecam cu ceapa + morcovul calit , morcovul crud, carnea si bulionul. Mai turnam sucul de rosii apoi amestecam bine de tot. Gustam putin sa vedem daca e bun de sare si piper.

Pregatirea "oala minune"

1. La fundul oalei punem marar uscat, iar deasupra niste frunze de varza ca sa acoperim fundul bine de tot.

2. Rulam sarmalele, fiecare in ce forma vrea, patrate dreptunghiulare, ovale, in forma de steluta nu conteaza, acelasi gust delicios il au.

3. Dupa ce terminam de rulat sarmalele, le acoperim din nou cu varza murata.

99673278401.jpg
Sursa foto

Fierberea

1. Turnam apa pana se umple oala.

2. Punem oala la foc potrivit 20 de minute apoi se lasa la foc mic sa se coaca bine pana scade toata apa din sarmale, aproximativ 3 ore jumatate.

Si dupa toata aceasta munca migaloase se umple farfuria cu sarmale, se pune smantana din belsug si se trece la actiune!

Stufat de miel

Ingrediente:

15 legaturi ceapa verde
15 legaturi usturoi verde
300 ml suc de rosii
1 lingura pasta de rosii
1 leg patrunjel
100 ml ulei
1 leg marar
sare
piper

Mod de preparare:

Se taie carnea in bucati potrivite, apoi se spala in multa apa rece.

Incingeti intr-o cratita mare uleiul si puneti bucatile de carne. Se adauga o cescuta de apa si se lasa carnea la inabusit la foc potrivit. Aruncati spuma de cite ori e cazul.

Curatati ceapa si usturoiul, scurgeti-le de apa, si tocati-le cam la 3-4 centimetri si puneti-le peste carne cind aceasta este bine facuta si incepe sa se rumeneasca. Lasati sa se inabuse 5 minute amestecind bine.

Acum se adauga pasta de rosii, sucul de rosii si o cescuta de apa fierbinte! Potriviti cu sare si piper, puneti capacul si lasati sa fiarba la foc mic circa 15 minute.

La final se adauga mararul si patrunjelul tocate marunt, se mai lasa sa dea doua clocote si se opreste focul.

71439251931.jpg
Sursa foto

Pulpa de miel la cuptor cu menta si afumatura

Ingrediente:

O pulpa de miel fasonata bine
7 catei de usturoi
6 crengute de rozmarin
4 crengute de cimbru
6 frunze de menta
cca 80 ml de ulei de masline
200 g de afumatura (eu folosesc piept de porc afumat)
50 ml de vin rosu demisec
fresh-ul de la ½ de lamaie
200 ml de apa
1 kg de cartofi noi spalati bine in prealabil
sare fina, sare grunjoasa si piper dupa gust

40952965421.jpg

Mod de preparare:

Cozonac moldovenesc

Ingrediente:

1 kg faina
10 oua
220g unt
320 ml lapte
50 g drojdie proaspata
300 g zahar
esenta de vanilie si rom
5 g sare
coaja de la 1 lamaie
coaja de la 1 portocala
40 g ulei
Umplutura:
200 g nuca
200 g zahar
100 g cacao
esenta de rom
scortisoara
lapte

Mod de preparare:

Faina si ouale se pun cu cel putin 6 ore inainte in camera de lucru, iar faina se cerne in prealabil.

Umplutura:

Nuca macinata se amesteca impreuna cu zaharul si cacao, esenta si scortsoara apoi se opareste cu lapte. Se pune lapte pana se obtine consistenta dorita.

Maia:

60 g faina se opareste cu 100 ml lapte si se bate pana devine ca o pasta moale, ca o crema. Separat se inmoaie drojdia cu putin lapte, 1 lingurita de zahar, 1 lingurita faina si se amesteca bine.

Se acopera cu un prosop si se pune la crescut la caldura. Dupa ce drojdia a crescut se amesteca cu compozitia de maia pastrata la cald, se bate bine, apoi se pune din nou la crescut, la loc cald.

Intre timp se bat galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar si sarea pana devin ca o crema.

Cand maiaua a crescut se pune in vas cu faina, crema de galbenusuri, untul topit (caldut, nu fierbinte) , esentele si coaja de lamaie si portocala, restul de lapte caldut in care am topit cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Aceste amestec se framanta bine timp de 1 ora, dupa care se lasa la crescut cel putin 2 ore.

La framantat se ung mainile cu ulei si se continua framantarea pana coca face basici. Aluatul nu trebuie sa fie tare, ci mai mult moale. Daca e prea vartos se adauga 3-4 albusuri batute spuma si se framanta bine. Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut la loc cald.

Cand aluatul a crescut bine se iau bucati, se intind putin pe masa unsa cu ulei, se unge cu umplutura de nuci. Se ruleaza, se pune in tava de cozonac, se lasa sa creasca bine, se unge galbenus desfacut cu putin lapte si se da la cuptor, la foc mic.

84441158821.jpg
Sursa foto

Pasca cu branza

Ingrediente:

2 oua
250 gr iaurt
200 gr zahar
3 lingurite drojdie uscata
150 gr unt
3 zahar vanilat
aprox. 800 gr faina

Umplutura:

1 kg branza de vaci
100 gr smantana
5 oua
1 esenta vanilie
300 gr stafide

Mod de preparare:

Aluatul de cozonac se pregateste asa cum fiecare stie sa il faca, eu am dat o reteta orientativa pentru cei care sunt incepatori. Se pune faina intr-un castron, se adauga zaharul, zaharul vanilat si drojdia uscata, apoi se adauga untul topit, iaurtul la temperatura camerei si ouale batute. Se framanta cu mana sau se pot framanta la robot sau la masina de paine, dupa plac.

Se acopera aluatul cu un prosop curat si se lasa la crescut o ora, intr-un loc cald. Dupa ce a crescut aluatul, se intinde o foaie si se asaza intr-o forma de tort cu pereti detasabili sau intr-o forma de tarta de 28 cm dimensiune. Se amesteca toate ingredientele pentru umplutura cu un mixer si se rastoarna compozitia in tava.

Se taie marginile de aluat care depasesc forma. Deasupra am facut frunzulite din aluat si am pus in jurul tavii si apoi in forma de cruce. Mama obisnuieste sa faca trandafiri din coca si am facut si eu, apoi am ornat cu ei pasca.

Se lasa sa mai creasca 30 de minute la loc cald, apoi se pune pasca in cuptorul preincalzit, la 180 de grade si se lasa aprox. 45 de minute. Verificati daca branza este inchegata. Se scoate pasca si se lasa sa se raceasca putin in tava, apoi se transfera pe un grilaj pana se raceste complet.

23416170741.jpg
Sursa foto

Pasca cu ciocolata

Ingrediente:

300 g aluat de cozonac
Umplutura:
150 g cacao neagra
150 g zahar
30 g amidon
8 galbenusuri
esenta de vanilie
30 ml lapte
200 g unt
3 linguri (pline ochi) smantana groasa

Mod de preparare:

Pentru baza am folosit o parte din aluatul ce l-am facut pentru cozonacul moldovenesc.

Umplutura:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema. Se adauga cacaoa, laptele si amidonul. Dupa ce s-a omogenizat totul se pune vasul la foc mic (sau la baine marine) si se amesteca incontinuu pana incepe sa se ingroase. Se lasa putin la racit, apoi se adauga untul moale si smantana.

Intr-o tava detasabila (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt se intinde aluatul, ridicand putin si pe peretii formei, formand o bordura. Se toarna umplutura, apoi se da la cuptor la foc mediu, timp de 1 ora, pana umplutura incepe sa capete consistenta.

Se lasa la racit in forma, se scoate inelul detasabil si se orneaza dupa preferinta.

98153111541.jpg
Sursa foto

Sursa retete.




Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera