Legea Anti Uber a fost adoptata si de Camera Deputatilor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

In august 2014 Guvernul Romaniei a adoptat o lege care interzice persoanelor fizice sau juridice sa efectueze transport public de persoane cu un autoturism fara a avea autorizatie de transport in regim de taxi emisa de autoritatea administratiei publice.

Astfel, Guvernul a transmis spre aprobare Parlamentului un proiect pentru completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, care stabileste sanctionarea persoanelor fizice sau juridice care efectueaz─â activitati neautorizate de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor.

Proiectul de lege a urmat pasii firesti, fiind adoptata de Senatul Romaniei in toamna, pe 30 septembrie, si adoptata de Camera Deputatilor astazi 6 mai 2015.

Proiectul a fost votat cu 298 de voturi pro, 2 contra, 16 abtineri si 2 nevotanti, dintr-un total de 318 deputati prezenti.

De ce este important acest proiect de lege?

Practic este o lege anti Uber, intrucat scoate in afara legii transportul public de persoane contra cost cu un autoturism fara a detine pentru acesta, dupa caz, autorizatie de taxi valabila sau copie conforma valabila.

Iar Uber face exact asta. Platforma lansata in Romania in februarie 2015 conecteaza in timp real pasagerii cu soferii, oferindu-le posibilitatea sa calatoreasca folosind o aplicatie de telefon mobil.

Desi se pozitioneaza ca o aplicatie de ridesharing, oferta de valoare a Uber este usor interpretabila ca fiind una de taxi, si deci competitie pentru companiile de taxi din Romania.,

Daca e sa fim sinceri, Uber chiar reprezinta o concurenta serioasa pentru companiile de taxi din Bucuresti, oferind servicii mult mai bune decat taximetristii la preturi relativ similare. De altfel, in mod nesurprinzator, taximetristii insisi acuza ca Uber este ilegal.

Urmatorii pasi dupa adoptarea legii de catre Camera Deputatilor este promulgarea de catre presedinte si aparitia ei in Monitorul Oficial, pentru a putea intra in efect.

Ramane de vazut ce se va intampla mai departe cu Uber, care, pe baza unor legi similare a fost interzis in tari ca Spania sau Franta.

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera