La Nuit des idées - Noaptea ideilor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pe 25 ianuarie 2018, cea de a 3-a Noapte a ideilor confruntă trecutul, prezentul şi viitorul cu imaginaţia, în încercarea de a-l desluşi mai bine pe primul, a-l înţelege pe al doilea şi a-l pregăti pe al treilea. Noaptea ideilor se desfăşoară şi la Bucureşti şi la Cluj, sub egida Institutului Francez din România.

La Bucureşti, Noaptea ideilor va trece în revistă o parte dintre lecţiile istoriei recente dar, mai ales, va pune în discuţie viitorul apropiat, viaţa virtuală şi responsabilitatea imaginaţiei.

26814827_1838779942807174_602044427341025384_n.jpg

Program Institutul Francez (bulevardul Dacia 77):

17.00-20.00 – Mediateca – Încercaţi realitatea virtuală. Vizitatorii IFB vor avea la dispoziţie 3 căşti-ochelari pentru a experimenta realitatea virtuală. Le vor fi propuse două documentare în VR: Tomorrow: the evolution of language, despre evoluţia diferitelor tipuri de limbaj de-a lungul epocilor istorice, şi Remember, despre felul în care tehnologia poate influenţa realitatea imediată, determinând schimbări care întrec orice imaginaţie. Eveniment în limba engleză, realizat în parteneriat cu VR Cinema. Intrare liberă.

18.00-19.00 – Atrium - Ce ne rezervă inteligenţa artificială? Ce schimbări, ce consecinţe pentru societatea de mâine? Cercetători ştiinţifici şi filosofi vor schiţa portretul societăţii şi al omului de mâine, acesta din urmă remodelat de interacţiunea cu roboţii şi cu o speranţă de viaţă care nu va mai avea prea multe în comun cu realitatea de azi. Eveniment realizat în colaborare cu Radio România Cultural care va difuza integral înregistrarea audio pe toate frecvenţele sale şi în format video online pe www.radioroumaniacultural.ro, pe data de 5 februarie, în cadrul programului ”Cafeneaua de ştiinţă”. Cu participarea BRD-Groupe Société Générale. Conferinţă în limba română cu traducere simultană în limba franceză. Intrare liberă.
Cu : Adina Florea, profesor universitar, decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Politehnice din Bucureşti; Constantin Vică, profesor de filosofie la Universitatea din Bucureşti, specialist al eticii noilor tehnologii; Horia Velicu, şeful Departamentului Inovaţie al BRD-Groupe Société Générale. Moderator: Corina Negrea, jurnalist RRC.

19.15-21.00 – Sala Elvire Popesco – 1968 în România, marea neînţelegere? Istorici, cercetători, politologi şi personalităţi culturale analizează realitatea anului 1968 în România, momentul opoziţiei regimului comunist local faţă de URSS, în contextul “normalizării” de la Praga, după invadarea Cehoslovaciei de către trupele unora dintre ţările membre ale Pactului de la Varşovia. Şi dacă acest moment de nesupunere şi de aparentă libertate nu a fost decât o mare neînţelegere ? Eveniment în limba franceză cu traducere simultană în limba română. Intrare liberă.
Cu : Lidia Bodea, director general al Editurii Humanitas, doctor în filologie, poetică şi stilistică; Andrei Cornea, istoric de artă, filolog, eseist, colaborator al Revistei 22 ; Mircea Dumitru, filosof, rectorul Universităţii din Bucureşti, academician, fost ministru al Educaţiei; Ioan Stanomir, politolog, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti; Mircea Vasilescu, filolog, critic literar, fost redactor-şef al revistei Dilema Veche, titular de cronică pentru ziarul Adevărul, preşedintele Fundaţiei Soros România. Moderator: Andrei Ţărnea, comisar al Sezonului Franţa-România şi fost director executiv al Institutului Aspen.

Program VR Cinéma (Veranda Mall)

16.00-17.00 – Filosofie & Imaginaţie ‘in Black Mirror’ – Să ne pregătim pentru existenţa noastră virtuală. Avem nevoie de un cod etic pentru lumea aflată de partea cealaltă a oglinzii? Ți-ar păsa ce se întâmplă cu o altă versiune a ta, dacă aceasta ar fi creată și abuzată fără cunoștința ta? Doi filosofi discută despre cele mai delicate aspecte ale vieţilor noastre digitale din viitorul apropiat. Întâlnirea va fi urmată de proiecţii de scurtmetraje în realitate virtuală. Eveniment în limba română, intrare liberă (cu înscriere prealabilă), realizat în colaborare cu Asociația Română de Filosofie Practică, VR Cinema, Centrul de Cercetare in Etica Aplicata, Veranda Mall.
Cu: Radu Uszkai, filosof, cercetător la Centrul de Cercetare în Etica Aplicată; Constantin Vică, profesor de filosofie la Universitatea din Bucureşti, specialist al eticii noilor tehnologii. Moderator: Alina Lupeş, director de comunicare VR Cinema
Informaţii suplimentare.
Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera