la munte – nu pe munte.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

Frumoasă țară – de ce n-ar fi scăparea ei turismul? De-aia, căci turismul vine la urmă: după civilizare, după comunitate, după creșterea nivelului de trai.

Fiindcă-i a nu știu cîtelea an în care nu vedem zăpada-n București, pornirăm s-o căutăm mai spre munte: să știți că de-abia pe la Sinaia începe iarna.

Localitatea, la fel ca-ntotdeauna: frumoasă, dichisită, mulțumită de sine fără să se chinuie prea tare. Sigur că – folosind comparația – restul stațiunilor nici nu merită băgate-n seamă, da’ uite că te-ntrebi: e de-ajuns, Sinaia, doar să fie mereu un pic deasupra?

Parcă e prea puțin; parcă-ți dai seama că – de la sezon la sezon – turismul prahovean ar putea să-ți dea mai mult.

Eu nu-nțeleg de ce ne uităm așa urît la ageamii, la cocalari, la familiști. Aștia-s cei mai buni turiști; ăștia umplu buzunarele tuturor. „Iubitorul de munte” poate petrece o zi-ntreagă fără să lase un leu… nu ăsta-i criteriul după care cîntărim omul care vizitează Valea Prahovei, dar nici să-l călcăm în picioare.

Știți? Nici măcar cocalarul nu vizitează muntele în calitate de cocalar; poate s-ar plimba zece minute prin pădure, dac-ar ști unde-i pădurea, unde să-și lase mașina și pe unde-ar ajunge mai repede după aia la șaormerie.

Dar mult noroc să faci lucruri de plăcere prin preajma stațiunilor! După ce merge 50 de metri printre brazi, omul de azi știe că nu știe pe unde s-o ia: și tot ce și-ar dori sînt niște nenorocite de tăblițe pe care să scrie încotro ajunge la dreapta și încotro ajunge la stînga.

Poate-ar vrea să se ferească de urs; dar eternii zevzeci care administrează pădurile se mulțumesc să monteze panouri în care ne explică, doct, că ursul face pui, e omnivor și hibernează: foarte de folos!

Dar poate vrea doar să se dea un ceas cu sania, fără să fie nevoie să se urce „la cotă”, fără să caute parcare, fără să stea la coadă la cablu, încurcîndu-i pe schiori…

Da: omul de azi – ageamiu, cocalar, familist – știe că n-are nici suflu, nici antrenament, nici autonomie. A făcut însă pîn-aici mai mult decît trebuia, și acum pierde pe-aici restul timpului încercînd să găsească și chestii simple, ușoare, drăguțe.

… și de-aia redevine iar jmecher, obtuz, încrîncenat atunci cînd se vede luat de prost.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera