la loterie în presa vremii (I)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

de Ando și HM

Pornim pe firul cîștigurilor la loterie, căci atracția cîștigului e-n firea noastră.

Fiindcă Statul nu-i niciodată nătăfleț, a luat activitatea de organizare a loteriilor în grădina sa; firește, păstrîndu-și grosul cîștigurilor la buget.

Instituția Loteriei Române e veche și – în perioada interbelică – găsim pe ici-colo reclame dar și sloganurile care-ndemnau amatorii să cumpere loturi și bilete de tragere, „încercîndu-și norocul fără a risca prea mult”.

Nu prea-s informații despre cum se juca, despre clase, despre sisteme, despre reguli; ne mulțumim să parcurgem anunțurile și reclamele din ziarele anilor de imediat după Război; cu toate greutățile și împrejurările, jocurile se făceau.

Milionari, peste tot, dar drept e că și leul se făcea tot mai amărît. Prin ’45, reclamele încep să prindă, vremelnic, curaj.

„Orizonturi noi”… „S-a rupt zăgazul milioanelor” – suna ademenitor, nu?

În plus, nu mai era nevoie să-ți toci banii prin cazinouri!

… După aceea, odată cu apropierea schimbărilor din Țară, reclamele se restrîng în anunțuri modeste. Loteria de Stat își pierdea, firește, emblema cu coroană.

În ’47 găsirăm o reclamă în care cîștigurile nu mai ofereau decît „o iarnă fără griji” dar și o atenționare privind pe cei ce practicau – pe stradă, prin piețe și iarmaroace – jocurile de noroc care jecmăneau cetățenii fără ca Statul să-și ia partea…

Pare-se (dibuind o reclamă pitită din 1948) că monopolul nu era absolut – încă mai ființa, tîrîș-grăpiș, loteria bancherilor Campus și Bassa.

… cu toate astea, sistemul se întărea și venea cu lozinci noi: „Viitorul tău prin muncă… nu uita însă nici Loteria de Stat”. Cum să uiți, cînd „jumătate din numărul lozurilor sînt cîștigătoare?”

Pentru cei care, însă, se alegeau cu cealaltă… jumătate, se înființa sistemul Pronosport. Aici, din fondurile strînse prin „perspicacitatea” participanților urmau să se refacă stadioanele și terenurile de sport.

Ne oprim deocamdată aici. Va urma!

listă de articole selecționate din presa vremii – aici
Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera