La ce sa te astepti cand organizezi un mars de protest - Claudiu Craciun

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Se implineste un an de la "Toamna Romaneasca", moment care a marcat o premiera in spatiul public romanesc: zeci de mii de romani care au iesit in strada ca sa isi arate nemultumirea fata de legea cu privire la Rosia Montana.

Cu aceasta ocazie joi, 18 septembrie, se organizeaza evenimentul 1 an de la Toamna Romaneasca.

Recent v-am aratat ce trebuie sa faci ca sa organizezi un mars de protest - Ce spune legea si sfaturi utile asa ca l-am invitat si pe Claudiu Craciun sa ne spuna mai multe pe aceasta tema.

Claudiu Craciun este una dintre persoanele active in cadrul comunitatii "Uniti Salvam", lector universitar la catedra de stiinte politice si studii europene a Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative.

Sursa foto

Vrei sa faci un protest?

Cea mai mare grija este cum sa ii aduci pe oameni acolo si nu daca protestul este autorizat sau nu. De fapt conceptul de autorizare nu exista. Ai obligatia sa notifici autoritatea locala. Autoritatea locala organizeaza o comisie care discuta cu organizatorul detaliile adunarii.

Daca nu reusesti sa notifici autoritatea locala tot nu ar trebui sa fie o problema. Jurisprudenta europeana prevede posibilitatea unui protest spontan.

Daca vezi niste copaci taiati poti sa iti chemi prietenii sa protestati impreuna. Daca e un protest programat peste o saptamana sau doua ai putea sa treci prin experienta comisiei de la primarie, o experienta oe care o pot recomanda numai daca vrei sa vezi cum au loc interogatoriile la procuratura.

Comisia de la primarie e condusa de un jandarm care te va trata ca si cum ai vrea sa dai jos guvernul si ordinea de stat chiar daca tu vrei sa atragi atentia.

De asemenea, adunarile publice in afara institutiilor publice nu trebuie notificate si la fel evenimentele culturale.  Pentru un flashmob chiar nu are rost sa notifici primaria. Nici daca vrei sa aduni 300 de oameni si sa canti o melodie a celor de la Parazitii in fata guvernului.

Daca vreti sa o faceti pregatiti-va pentru interactiunea cu jandarmii. Daca vreti sa faceti karaoke in fata guvernului sunt mari sanse sa luati niste amenzi pentru participarea la o adunare publica neautorizata.

Le contesti in justitie si de obicei castigi. Nu toata lumea e atat de norocoasa.

In 2012 jandarmeria te lua direct pe sus si te ducea cu duba la o sectie de politie. Dupa zeci de "indubari", reclamatii si procese Jandarmeria si-a mai schimbat din tactici.

Acum trimit negociatori, te enerveaza, iti dau amenzi. Transportul cu duba impotriva vointei tale e din ce in ce mai rar.

Daca se intampla sa puna mana pe tine, filmeaza si recita-i din Constitutie si Legea 60. De obicei se pierd.

Asta este partea cea mai neplacuta. Cu toate astea nu trebuie sa te lasi speriat de jandarmi si uniformele/echipamentele lor.

De asemenea,  e important sa realizezi ca lupta ta este cu niste decidenti/politicieni si nu cu niste jandarmi.

Pe aceeasi tema:
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera