Interviu: de vorbă cu Matei Truța, directorul LYNX Festival - film documentar și fotografie de natură

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Anul acesta a avut loc prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură, la Brașov. Am mers la proiecțiile filmelor atent selecționate, ne-am întânit cu oamenii din spatele producțiilor, am stat de vorbă cu ei. În cadrul festivalului au fost organizate expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie. A fost o primă ediție memorabilă, extrem de importantă pentru iubitorii de natură. 

Am stat de vorbă cu Matei Truța, directorul festivalului, pentru a afla mai multe despre impactul lui asupra comunității din România, dar și despre planurile de viitor.

Matei lucrează în cinematografie de peste 10 ani. A început cu Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) unde a coordonat workshop-ul Transilvania Pitch Stop, apoi a fost director la Transilvania Film, unul dintre principalii distribuitori de filme de artă din România. Alături de Tudor Giurgiu și HBO Europe a produs filmul România Sălbatică - cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din România (selectat la peste 20 de festivaluri internaționale, având peste 8 premii câștigate).

S-a alăturat echipei România Sălbatică în 2022, alături de care a înființat Asociația România Sălbatică unde este vicepreședinte și unde inițiază noi proiecte care îmbină conservarea naturii cu domeniul audio-vizual, precum este și LYNX – singurul festival internațional de film documentar și fotografie dedicat exclusiv naturii. Recent a co-fondat August Film, o companie de distribuție de filme de artă și se pregătește de lansarea primul film sub acest brand.

România Sălbatică a avut un rol extrem de important în conturarea proiectelor în care este implicat Matei: „a fost catalizatorul unei mari schimbări - să deschid ONG-ul cu același nume, să facem acest festival de film - LYNX și să înființez casa de distribuție August Film - unde vreau să aduc doar filme în care cred cu adevărat. Începem cu un volum mai mic, dar cu titluri atent curatoriate.”

Cum ți-ai dat seama ce vrei să faci cu adevărat?

Cu toții cred că ne întrebăm periodic: Oare facem ce ar trebui să facem? Și, de-a lungul anilor, mi-am dat seama că una dintre modalitățile prin care îți poți răspunde la asta este atunci când lucrurile se leagă și ai momente de împlinire. Sigur că nu există o fericire continuă, dar cred că dacă faci ceva care-ți asigură în majoritatea zilelor un sentiment de împlinire, un opus al disconfortului, atunci ești pe drumul cel bun. Iar în proiectele pe care le fac acum, lucrurile s-au legat din prima.

Care a fost relația ta cu natura de-a lungul anilor?
Eu sunt din Toplița, Harghita, am crescut în natură, bunicii mei au avut animale, mergeam la fân când eram copil, culegeam cartofi, ciuperci, zmeură, mure. Cumva, natura a fost mereu un element important pe care l-am iubit și încă îl iubesc. Dar nu mi-am închipuit niciodată că, la un moment dat, o să găsesc un cadru de intersecție între cinematografie și natură. Am fost mereu pasionat de cinematografie, încă din copilărie când urmăream serialul cu Walker, polițist texan și visam să fiu un cowboy. Am trecut prin multe domenii - de la comunicare, la publicitate și distribuție de film. Dar din toate acestea lipsea conexiunea cu natura. De aceea, poate, întâlnirea cu România Sălbatică a fost extrem de emoționantă pentru mine. Tot de aici a rezultat și LYNX Festival.

Acestea au fost momentele în care mi-am dat seama că dragostea pentru natură poate ocupa mai mult loc în viața mea, că pot contribui într-un mod activ la conservarea naturii.
Nu cred în schimbări impuse, cred că fiecare persoană trebuie să facă niște mici schimbări în interiorul ei, cu cât suntem mai mulți - cu atât se schimbă mai mult lumea.
Faptul că putem strânge această comunitate de oameni în jurul nostru, în jurul naturii și putem împărtăși aceste lucruri, este incredibil. N-aș fi crezut că sunt atâția oameni care iubesc natura și filmele documentare despre natură. Și poate că nici ei nu au știut asta până când nu au avut oportunitatea să descopere.
Așa că în prezent mă simt optimist față de ce putem face noi pentru natură și vizavi de faptul că oamenii vor depune un efort în direcția asta.

LYNX FESTIVAL - prima ediție la Brașov
Dan Dinu a filmat timp de 7 ani, neștiind că va ieși un film documentar. Dar avea un optimism contagios care m-a atins și pe mine. Și după ce am făcut România Sălbatică și am văzut ce succes a avut la public, cât de bine a fost primit, ne-am dat seama că vrem să ducem povestea asta mai departe, era absolut necesar să facem asta.
Unul dintre moduri a fost asociația România Sălbatică, iar celălalt a ajuns să poarte numele de LYNX Festival.
Am mers împreună la GREEN SCREEN, unul dintre cele mai importante festivaluri de film de natură, în Eckernförde și ne gândeam - de ce nu facem și noi un festival? Și atunci ne-a venit ideea. Am completat-o apoi cu elementele de fotografie, pentru că se potriveau perfect cu tema. Și automat ne-am gândit la Brașov, pentru că este în mijlocul țării și aproape de natură.
Iar din acel moment toate lucrurile s-au legat între ele: selecția filmelor, finanțarea, datele propuse, locațiile. Și iată-ne - nici nu am terminat bine prima ediție și facem deja planul pentru cea de-a doua!
Suntem entuziasmați.

Cel mai greu
Poate că cel mai greu a fost să convingem oamenii și partenerii să creadă într-o primă ediție. Era un festival nou, într-un oraș nou, cu o temă nouă. Dar o dată ce ne-am asumat că vom face acest festival, indiferent de dificultăți, s-au deblocat destul de multe lucruri.
Iar oamenii au reacționat incredibil de frumos, a fost copleșitor.

Ce înseamnă pentru România acest festival
Cred că în acest moment, România avea nevoie de un festival precum LYNX. Și, mai presus de orice, cred că este nevoie de componenta educativă, care începe din școli.
Am văzut în sală niște copii care auziseră de noi prin intermediul programului Școala Altfel - Săptămâna Verde și m-am bucurat. Noi am promovat filmul România Sălbatică în școlile din țară, le-am facilitat accesul la cinematografe - iar celor care nu aveau posibilitatea să meargă la cinema le-am oferit filmul, pentru a fi vizionat în clasă, sub coordonarea profesorilor.

Ne-au scris peste 2500 de școli din România că doresc să vizioneze filmul la școală, a fost o experiență copleșitoare. Am strâns numeroase poze și testimoniale de la copii despre cât de mult le-a plăcut.
Și, cum ziceam, unii dintre acești copii au venit și la festival și au pus întrebări extrem de interesante invitaților.
Văzând lumina din ochii lor și interesul pentru astfel de filme, setea de a cunoaște și de a învăța - simt din ce în ce mai puternic că suntem pe drumul cel bun cu inițiativele noastre.

Ce te motivează să mergi mai departe
Cred că sunt momente în viață în care facem diverse joburi și lucrăm la diverse proiecte în care nu știm exact cine suntem sau ce vrem. Și sunt experiențe importante pentru că învățăm. Învățăm multe și despre ceea ce ne place sau nu, despre cum să ne comportăm cu oamenii, cum funcționează lucrurile.

Și cred că sunt momente de răscruce de drumuri în care virăm către lucruri în care credem cu adevărat. Iar eu sunt fericit în acest moment că mă aflu în această situație: chiar cred 100% în proiectele pe care le fac.

Cine sunt oamenii din spatele festivalului?

Matei Truța, director festival
Dan Dinu, director artistic
Codruța Florea, coordonatorul de invitați și cea care în timp record a tradus aproape toate filmele;
Mircea Sasu, coordonatorul din partea Forona a expozițiilor de fotografie;

Cristina Țepeluș, coordonatorul activităților pentru copii;
Daniela Sicaru, coordonatorul voluntarilor și a activității acestora;
Laura Ducu, coordonatorul nostru de PR și comunicare;
Denisa David, asistentul nostru pe social media;

Roxana Badea, coordonator evenimente;
Daniel Hașiegan, fotograful evenimentului;
Ioana Popa,  logo design;
Vlad Simion, art & DTP

În loc de final

Simt că LYNX festival efectiv a zburat. 5 zile pline de conținut de calitate, 10 filme, 2 vernisaje, 3 activități pentru copii, 2 masterclass-uri, 2 invitați străini, 20 de voluntari, peste 1000 de spectatori la proiecții, peste 600 de voturi pentru premiul publicului și multe momente memorabile. Dincolo de toate acestea, însă, ceea ce cred că garantează succesul unui festival este atmosfera creată și interacțiunea dintre oameni.

Deși la prima ediție, echipa împreună cu voluntarii s-au mișcat ca și când eram la ediția 10, publicul ne-a primit cu căldură, sincer interes și entuziasm, partenerii au crezut în noi fără rețineri iar invitații au vorbit despre festival la superlativ. Mai mult decât atât, o mulțime de oameni dragi mi-au fost aproape! Vă mulțumesc tuturor și vă promit că ne vedem în IUNIE 2024 (și) cu proiecții în aer liber! This was only the beginning.

Festival organizat de Asociația România Sălbatică, în parteneriat cu Asociația FORONA, Fundația Propark, Fundația Conservation Carpathia, Grupul Milvus și Primăria Brașov.

Sponsori: Garanti BBVA, Fundația Conservation Carpathia, Wildlife Management Consulting

Parteneri: Tipografia, JUNO Wine Garden, Bere Czell, Zizam, Sub Tâmpa

Parteneri media: Europa FM, Radio România Cultural, Radio România Brașov, Zile și Nopți, Cinemap, Adevărul, Observator Cultural, AGERPRES, Ziarul Metropolis, Mindcraft Stories, Savantgarde, Happ.ro, #DeMilioane, SuntPărinte.ro

Partener de monitorizare: mediaTRUST

 




Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera