Interviu de Bucuresti cu Maia Morgenstern - "Bucurestiul ar semana cu Ianus cu doua fete, da, un zeu cu doua fete"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Luna februarie ne aduce un spectacol de zile mari la Teatrul Nottara, La sala Horia Lovinescu (sala mare) - Hamlet, de William Shakespeare, in regia lui Marcel Top. Piesa se va juca pe 3, 4 si 10 ale lunii, iar Tudor Aaron Istodor, Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Laura Cosoi sunt doar cativa dintre actorii care va vor incanta pe scena, la datele de mai sus, incepand cu ora 20.00.

Reprezentatiile de pe 3 si 4 februarie se vor juca cu casa inchisa, insa, cei care doresc sa mearga pe 10 ale lunii isi pot cumpara biletele (cu preturi intre 10 si 50 lei) de pe www.bilete.ro, la casieria teatrului Nottara si pe www.nottara.ro.

Cu ocazia piesei (pe care noi o vom vedea maine si va vom povesti apoi cum a fost) am avut sansa sa le luam un interviu despre Bucuresti, si nu numai, actorilor talentati din aceasta.

Va prezentam interviul cu marea actrita Maia Morgenstern si speram sa va placa si voua, pe cat de mult ne-a incatat pe noi.


Maia Morgenstern si Tudor Istodor, foto Tiberiu Dinescu si Cristian Oprescu

1. Daca Bucurestiul ar fi un personaj, cu cine ar semana?

Este o intrebare foarte grea. Cred ca ar semana cu Ianus cu doua fete da, un zeu cu doua fete.

2. Care sunt locurile tale preferate din Bucuresti si de ce?

Centrul Vechi pentru incarcatura istorica, pentru jalea care ma cuprinde cand ma gandesc cum ar trebui sa arate, pentru intensitatea si frecventa evenimentelor cultural-artistice, pentru pastrarea memoriei culturale capturata acolo si apoi, Herastrau, pentru amintirile copilariei, oaza mea de natura. Iubesc toate zonele vechi din Bucuresti.

1
Tudor Istodor si Maia Morgenstern. Foto: Tiberiu Dinescu si Cristin Oprescu

3. Ce a insemnat rolul din Hamlet pentru tine?

Ooo, ce intrebare frumoasa! Gertrude este rolul la care viseaza orice actrita inca din studentie. Din momentul in care te doresti actrita, astepti intalnirea cu Gertrude. De ce? Poate pentru ca iubesti opera Hamlet, pentru ca speri sa gasesti raspunsuri la multe intrebari, pentru ca este o experienta de viata.

O experienta de viata este in general orice intalnire cu personajele pe care le joci, dar mai ales cu cele din Hamlet. Pentru ca afli raspunsuri la framantarile tale, la dramele zilnice, la cautarile tale.

4. Cat timp te-ai pregatit pentru rol si cum a fost sa lucrezi cu regizorul Marcel Top?

Marcel Top a tinut si tine extrem de mult la acest proiect. Cu obstinatie, ambitie incredere. Si-a dorit Hamlet ca proiect independent. Si-a reusit. Cu muuulte greutati. Dar s-a luptat ca un leu. A fost foarte greu, dar a fost cu mare incredere in actorii sai. A pus in slujba acestui spectacol dragostea sa neconditionata. Ne pregatim de foarte multa vreme. Intotdeauna nu destul, cum se spune.

5. Ai incercat vreodata sa te comporti precum unul din personajele tale si in viata reala pentru a intra mai usor in pielea lui pe scena?

Nu. Poate si de asta rezonam, rimam cu personajele. Pentru ca personajele, trairile, evenimentele ce traverseaza de exemplu operele lui Shakespeare si Hamlet in special, le regasim la alte proportii in viata noastra, la fiecare dintre noi. Asa ca nu trebuie sa ma comport eu ca un personaj, intrebarile sale, raspunsurile, ele sunt asemeni vietii.

6. Cat de greu, sau usor, faci trecerea, sufleteste vorbind, de la un rol complicat si epuizant la viata reala? Se intampla firesc sau exista un punct in care realitatea se contopeste cu scenele din piesa?

Viata reala este foarte complicata, dureroasa, neprevazuta. Important este sa-ti mentii perceptia asupra vietii reale. Iar roluri complicate sunt peste tot in viata reala.

7. Cum ai lucrat cu fiul tau, Tudor Aaron Istodor? Cum l-ai caracteriza acum, fiindu-ti coleg?

Tudor! Am o mare incredere in discernamantul lui, in sinceritatea sa, in profesionalismul sau, in daruirea si curajul cu care abordeaza proiectele. Tudor este un om, un artist care spune “da” si “nu”, “asta imi place” si “asta nu”, este un artist care se pune in slujba cauzei, a proiectului.

Devotamentul si onestitatea sa, puritatea si inocenta lui ma fac sa mi-l iau ca exemplu.

8. Cum arata o zi libera din viata ta?

Nu arata.

2
Maia Morgenstern, Marius Bodochi si Cristina Mihailescu. Foto: Cristina Tina

9. Spune-ne, te rugam, 5 lucruri (valori) care te definesc ca om.

Trebuie spus ca eu caut sa dobandesc aceste valori: respectul de sine, rabdarea, umorul, compasiunea, loialitatea, recunostinta.

9. Din cate stiu, actorii tind sa-si testeze limitele alegand roluri complicate. Care rol simti ca a fost o provocare pentru tine si mai ales te-a ajutat sa-ti testezi limitele?

Suntem bantuiti de prejudecati, exista o dulce capcana de a merge pe carari batute, de a functiona dupa principiul “reteta asta a functionat, mai merge o data”.

Eu caut, scormonesc in alte zone. De exemplu, rolurile de comedie sunt o provocare pentru mine. Caut in zona asta. Uneori caut in directia corecta, alteori mai putin. Veta din O noapte furtunoasa, in regia lui Gelu Colceag cred ca a fost principala mea provocare.

10. De ce crezi ca oamenii au nevoie de teatru in viata lor?

Pentru a impartasi comuniunea simtamintelor. Citesti, privesti si gandesti si acasa, singur, dar a impartasi in comun, impreuna cu ceilalti sentimentele unei experiente teatrale este principalul motiv pentru care oamenii merg la teatru.

Pentru nevoia de a impartasi experienta la nivel emotional asa cum iti ofera teatrul, pentru starea de public in care te aduce.

Citeste si:

Interviu de Bucuresti cu Cristina Mihailescu: "Cateodata, cand merg cu metroul, parca intru intr-un soi de comuniune cu ceilalti oameni"

Interviu de Bucuresti cu Marius Bodochi: "Teatrul e o stare de bine. Ar trebui sa devina un drog"

Interviu de Bucuresti cu Tudor Istodor: "Eu nu am serviciu. Ma joc in fiecare zi. Si nu e vreo replica cool, chiar asa simt."

2 comentarii

Interviu de Bucuresti cu Maia Morgenstern - "Bucurestiul ar semana cu Ianus cu doua fete, da, un zeu cu doua fete"
gelu
#1 -

am fost la premiera

aseara am fost la premiaera piesei.O asteptam dat fiind regizorul dar si actorii.Felicitari Maia si Bodochi;impresionant jucat acest Hamlet de Tudor Istodor;surprinzatoare ''nebuna" Ofelia jucata de frumoasa Cristina Mihailescu pe care am mai vazut-o si in rolul lui Don Juan regizat tot de MARCEL TOP!

Interviu de Bucuresti cu Maia Morgenstern - "Bucurestiul ar semana cu Ianus cu doua fete, da, un zeu cu doua fete"
Ana
#2 -

.

Multumim frumos, Gelu, de parere. Azi ne ducem si noi. Abia asteptam :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera