Interviu cu un somelier. Eduard Jakab: "cel mai simplu este sa consumam ce ne place si cum ne place" (P)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*Articol prezentat de Lidl. Gaseste-ti vinul perfect in functie de preferintele tale muzicale. Intra pe Wine Tunes.

Daca vara consumam in principal bere, in sezonul rece, ne indreptam mai degraba spre vin. Fiindca se intampla adesea sa ne oprim in fata raionului de vinuri si nu stim ce sa alegem, ne-am gandit sa consultam un specialist ce vinuri ne recomanda sa cumparam, care ar fi vinul ideal pentru fiert sau cum imperechem vinul cu mancarea.

Eduard Jakab este somelier si a acceptat cu placere invitatia de a povesti cu noi despre tot ceea ce inseamna vinurile de calitate. Eduard are o experienta de 13 ani pe vase de croaziera de 5* si 6* unde a lucrat cu o lista de vinuri de peste 400 de etichete, cu preturi ce ating pana la 4000$, si totodata cu meniuri culinare ce le pun cu adevarat in valoare.

Pe langa aceasta, el a participat si la evenimente gastronomice sustinute de chefi apreciati international, la prezentari si scolarizari sustinute de Masters of Wine sau Master Sommelieri precum si la show-uri gazduite de personalitati de marca din lumea gastronomica si lumea vinului.



In 2001, Eduard a absolvit cu brio WSET (Wine & Spirit Education Trust) din Londra si cursul de degustator al ADAR & ONVV (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania & Oficiul National al Viei si Vinului), iar in 2007 a trecut si de examinarea de la CMS (The Court of Master Sommeliers USA) devenind somelier certificat. In anul 2012 a particpat la Trofeul National al Sommeleriei 2012 John Halewood ASR, unde a obtinut locul 1.

Tot in 2012, a fost unul dintre cei doar 18 somelieri care au trecut examinarea ASI  (Association de la Sommellerie Internationale)  pentru a obtine diploma de International Sommelier ASI,  fiind singurul roman care a primit pana in prezent aceasta calificare.

De doi ani Eduard activeaza si in Bucuresti, unde a colaborat cu discounterul LIDL in promovarea portofoliului lor de vinuri, a conceput si a fost implicat in realizarea Cartii de Vinuri si a lucrat in restaurante prestigioase din capitala. Pe langa acestea, a facut in mod constant degustari, prezentari si traning-uri cu vinuri, whiskey-uri, sampanii si coniacuri de calitate.

Desi are un program foarte incarcat si-a facut insa timp si pentru o discutie amicala despre tot ceea ce inseamna lumea vinului.


Buna, Eduard. Intram intr-un magazin si ajungem in fata raionului de vinuri. Care sunt lucrurile dupa care ne ghidam cand vrem sa alegem un vin bun, fie el rose, rosu sau alb?

Salut. Cel mai important este, evident, bugetul. El dicteaza intotdeauna, chiar daca nu ne place sa recunoastem. Cheltuim o anumita suma pe vinul pentru o cina in familie si o alta atunci cand sarbatorim un eveniment important si avem invitati.

Este asemanator cu cazul hainelor. Avem tinute de zi cu zi dar si eleganta, de seara. Astfel se poate descrie diferenta intre un vin alb lejer si o sampanie rafinata. Dupa partea financiara, mai intervine, bineinteles, si gustul personal al fiecaruia.

In concluzie, cel mai important este ca produsul din pahar sa merite pretul platit.

Exista anumite soiuri de vin mai pretentioase la care, de exemplu, e nevoie de o atentie deosebita inainte de a fi servit la masa? De exemplu decantare, aerare...

Vinurile care se preteaza la decantare sau aerare sunt cele pe care consumatorul reuseste sa le savureze la adevarata lor valoare, complexitate aromatica si gustativa, doar in urma acestui procedeu.

In aceasta categorie se califica foarte putine vinuri albe (in genere Grand Cru din Bourgogne si cateva Rieslinguri de Rhine) si majoritatea vinurilor premium, rosii, a caror tanini se disipa sau devin mai molateci in urma decantarii, vinul fiind perceput astfel ca unul mai catifelat si mai matasos.

Cel mai bine ar fi sa se apeleze la ajutorul somelier-ului intr-un restaurant, al vanzatorului intr-un magazin de specialitate sau la cataloagele de vin din supermarket. Astfel, vei fi ajutat sa iei decizia corecta.

Care e cea mai simpla regula pentru a combina perfect vinul cu mancarea pe care o servim?

Cel mai simplu este sa consumam ce ne place si cum ne place. Este adevarat ca persoanele cu experienta si cunostinte de specialitate vor face alegeri mai pertinente, dar asta nu inseamna ca nu ne vom bucura in mod egal de o cina. Aici intervine educatia culinara si gustul fiecaruia.

Cum iti dai seama daca un vin nu este bun atunci cand iti este servit? La ce anume trebuie sa fii atent?

Primele criterii de calitate sunt complexitatea si intensitatea mirosului si a gustului. Acestea se identificate atat prin apreciere olfactiva cat si gustativa.

Apoi trebuie avuta in vedere longevitatea gustului remanent, adica persistenta cu care ramanem dupa ce inghitim vinul.

Care ar fi vinul ideal pentru fiert si care sunt condimentele pe care le recomanzi?

Un vin ieftin si curat vinificat. Oricat de bine ar sta vinul la capitolul calitate, arome, gust, savoare, etc, acestea vor fi schimbate si transformate prin adaosul de zahar si condimente.

Personal, prefer sa prepar un vin fiert cu scortisoara, cuisoare, nucsoara, felii de portocale, coaja de lamaie si zahar brun. Ingredientul “secret” pe care il recomand si care ii confera taria necesara pentru a ne incalzi in serile friguroase de iarna este un strop de rom.

Prin fierbere vinul pierde din alcool, iar romul nu doar ca ii reda taria ci il imbogateste aromatic si ne ajuta si in lupta cu racelile.

Ce vinuri ne recomanzi sa bem la momentul actual? (Nume, crama, soi etc.) Unde le gasim?

Este sezonul rece, deci in afara revelionului, cand vinurile Champagne, Cava, Sekt, Cremant, Spumante, sunt de nainlocuit, recomand vinurile rosii si vinurile fortifiate (Porto, Madeira, Sherry). Acesta este momentul lor, vara fiind dedicata mai ales vinurilor albe si rose.

Altfel spus, este cu dezlegare la Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec (vinuri de Bordeaux), Syrah / Shiraz (vinuri rosii din Valea Rhone sau din sudul Frantei), Carmenere, Feteasca Neagra, Negru de Dragasani, Babeasca Neagra, Amarone, Sangiovese (Chianti si Brunello), Primitivo / Zinfandel, si nu in ultimul rand Tempranillo.

Exista si vinuri “la moda”?

Intotdeauna exista vinuri care sunt mai in voga. Generatii noi descopera producatori vechi, anumite vinuri devin mai populare, altele trec in planul secund. Actualmente, exista un real trend al rose-urilor de tip Provance. Acesta a aparut de circa 10 ani in vestul Europei si care de 4 - 5 ani face ravagii si in Romania.

Produse noi apar rar dar exista, exemplul cel mai bun sunt vinurile rose de Porto, care nu au nimic in comun cu traditia viticola din acea zona. Totusi consumatorii noi descopera, mai degraba, vinuri vechi.

Poti sa ne dai exemple de vinuri foarte bune care nu sunt apreciate la adevarata lor valoare?

Vinurile fortifiate (Porto, Madeira, Sherry) sunt foarte putin consumate in Romania.

Vinuri ce se potrivesc de minune cu branzeturile maturate, cu afumaturile atat de dragi noua si cu mancarurile traditionale romanesti. Un sangerete cu un Ruby port sau un caltabos cu un Cream Sherry sunt aproape la fel de gustose ca un Sauternes sau Tokai cu foie gras, dar mult mai acesibil financiar.

Suntem mari fani de combinatii inedite, de genul vin cu branza sau vin cu struguri. Poti sa ne faci niste recomandari de astfel combinatii?

- Feteasca Neagra cu branza de burduf in coaja de brad si alune crude de padure.
- Tamaioasa Romaneasca, demisec sau demidulce, cu urda si stafide.
- Vinuri rosii de Bordeaux cu branza gorgonzola sau blue cheese si prune uscate
- Vinuri rosii de Bourgogne cu camembert si seminte de rodie
- Feteasca Regala baricata, langa telemea de vaca nesarata cu nuca si mere uscate
- Muscat Ottonel, demisec sau demidulce, langa casval usor afumat, cu nuci caju si piersici uscate

Care este combinatia ta favorita de vin cu mancare?



Sunt un mare fan al tartarului de ton pentru care aleg aproape intotdeauna un rose sau un spumant. De asemenea iubesc maduva de vita cu paine prajita si putina sare de mare, alaturi de care consum fie o Feteasca Alba fie un Chablis.

Ai vinuri favorite? Poti sa ne spui un top 3 al tau?

Iubesc vinul pelin curat, simplu si nepretentios, vinurile care-si merita pretul. In fiecare zi pot face o alta lista, in functie de vremea de afara, de mancarea comandata, de persoanele prezente, de starea de spirit.

Un vin foarte special pentru mine este vinul pe care l-am deschis cand mi-am cerut sotia in casatorie, si anume o sticla de Bilecart Salmon Rose. Si, cu toate ca nu e vin, nu refuz niciodata o palinca buna, ca u nardelean veritabil ce sunt.

Ce vinuri romanesti ne recomanzi sa incercam?

Evident cele obtinute din soiuri traditionale romanesti: Feteasca Alba, Cramposie, Sarba, Feteasca Neagra, Babeasca Neagra. Sunt din ce in ce mai multi producatori din Romania care vinifica aceste soiuri extrem de bine obtinand vinuri de calitate.

Tu de unde iti cumperi vin?

Evident acolo unde il gasesc, fie restaurant, magazine de specialitate sau supermarket-uri. Oriunde poti gasi ceva pe placul tau si potrivit pentru bugetul de care dispui. Ma repet, cel mai important este ca vinul din sticla sa merite pretul platit.




Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera