Interviu cu trupa Improvisneyland - "Improvizatia ne-a oferit foarte multe daruri si momente care conteaza cu adevarat"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Improvisneyland este una dintre putinele trupe de teatru de improvizatie cu actori profesionisti din Romania. Fac treaba asta de 6 ani, au un portofoliu de aproximativ 70 de jocuri de improvizatie si organizeaza workshop-uri de improvizatie pentru oricine doreste sa-si dezvolte spontaneitatea si creativitatea.

In paralel, pe fiecare in parte ii puteti vedea si in piese de teatru, in seriale sau reclame tv. Avand in vedere ca pe 20 iunie implinesc 6 ani de improvizatie, am stat de vorba cu membrii trupei Improvisneyland pentru a-i cunoaste mai bine si pentru a ne face o parere mai buna despre ce inseamna improvizatia.

Interviu cu trupa Improvisneyland - "Improvizatia ne-a oferit foarte multe daruri si momente care conteaza cu adevarat"
foto: Ema Cojocaru

De 6 ani faceti improvizatie. Cum reusiti sa nu va plictisiti si sa va reinventati? Prin ce schimbari a trecut trupa Improvisneyland in acesti 6 ani?

Nu ne-am pus niciodata problema sa ne plictisim in improvizatie! Spectacolul nostru, bazandu-se pe sugestiile date de public, devine altceva de fiecare data.

Mari schimbari nu am avut. Suntem singura trupa de Improvizatie din Bucuresti si poate si din tara care functioneaza cu aceiasi membri inca de la fondare! Singura mare schimbare e ca unii dintre noi sunt acum tatici si mamici :)

Cum v-ati descrie in trei cuvinte, fiecare dintre voi?

Radu Ciobanasu: umor, sentimental, cautator
Axel Moustache: creier, emotie, suflet
Monica Anastase: ratiune, diplomatie, motor
Rozana Radu: iubitoare, energica, curioasa
Andreea Samson: haioasa, spontana, jucausa
Pavel Barsan: catolic, stelist, ciocar
Madalin Mandin: pasiune, explozie, spontaneitate.

Interviu cu trupa Improvisneyland - "Improvizatia ne-a oferit foarte multe daruri si momente care conteaza cu adevarat" Interviu cu trupa Improvisneyland - "Improvizatia ne-a oferit foarte multe daruri si momente care conteaza cu adevarat"

Este improvizatia mai grea sau mai simpla decat un rol intr-o piesa "clasica" de teatru?

Un improvizator este 3 in 1: actor, regizor si dramaturg. Asta poate sa faca scenele mai grele decat unele din teatrul "clasic", pentru ca ai o mai mare responsabilitate, sau poate sa le faca mai usoare, pentru ca faci totul pe gustul si pe intelesul tau.

Prin ce locuri ati avut spectacole si unde ati avut parte de cel mai bun public?

Cele mai cunoscute din "casele" in care am jucat o perioada mai lunga sunt: Cafe Deko si Club 99. Am debutat in Fabrica si am jucat timp de 3 ani in Scala Pub, o cafenea draguta afiliata cinematografului, care intre timp a fost reconfigurata.

Cel mai bun public simt ca il avem intr-un performance-space nou creat, numit Studio 7A, unde publicul vede spectacolul ca la teatru, fara mese cu bauturi in fata, bar si chelneri in timpul spectacolului, dar si la Teatrul Nottara, unde jucam impreuna comedia Indispensabilii.

Interviu cu trupa Improvisneyland - "Improvizatia ne-a oferit foarte multe daruri si momente care conteaza cu adevarat"

Cum va pregatiti pentru spectacolele de improvizatie? Exista asa ceva: repetitii pentru improvizatie?

Ne pregatim antrenandu-ne. Le spunem antrenamente, pentru ca de "repetat" nu se repeta pentru improvizatie, altfel nu s-ar mai numi asa. Exista intalniri in care, pe rand, fiecare dintre noi face parte la un moment dat din public.

Ne dam teme unii altora si incercam sa intelegem bine principiile jocurilor noi pe care le includem in desfasuratorul de spectacol. Dupa ce am inteles foarte bine un joc il putem experimenta cu public. De sase ani de zile, aceste antrenamente au loc la Casa Schiller, un loc unde chiar ne simtim ca acasa. Dankeschὅn!

Ce calitati aparte trebuie sa aiba un actor de teatru pentru a fi bun si la improvizatie?

Spontan, curajos, sa aiba mobilitate corporala, ureche muzicala, sa stie sa cante cel putinla un instrument! Cu alte cuvinte, trebuie sa fii un actor total!

Interviu cu trupa Improvisneyland - "Improvizatia ne-a oferit foarte multe daruri si momente care conteaza cu adevarat"

Deviza voastra este Razi inteligent. In cate moduri se mai poate rade la un spectacol de improvizatie?

Se poate rade facil (clisee de limbaj sau gag-uri), se poate rade isteric, se poate rade de complezenta si poate mai sunt si altele. In orice caz, noi tindem catre o proportie cat mai mare de umor inteligent, obtinut prin combinarea elementelor recognoscibile din viata fiecarui om cu curajul unor decizii surprinzatoare luate de personajele noastre, cu reinterpretari ale situatiilor comune in stiluri neasteptate si cu trecerea prin filtrul personal a sugestiilor luate de la spectatori.

Care au fost cele mai penibile momente din spectacolele voastre de improvizatie?

De obicei, asa zisele momente penibile sau sa le spunem "accidente" fac deliciul publicului. Ne aducem cu totii aminte cu bucurie aminte de un moment cand lui Axel i-a sarit din gura un dinte la finalul unui spectacol, si de faptul ca el s-a repliat imediat tinand microfonul aproape lipit de gura pe partea cu "omisiunea" si continuand sa vorbeasca de parca nimic nu s-ar fi intamplat.

Toate acestea fiind precedate de momentul in care a sarit, iar Axel a incercat sa il prinda. A fost recuperat dintele dupa spectacol si Axel inca il pastreaza ca amintire :)

Interviu cu trupa Improvisneyland - "Improvizatia ne-a oferit foarte multe daruri si momente care conteaza cu adevarat"

Dar cele mai bune?

Au fost foarte multe. Daca dam filmul memoriei inapoi, ne amintim niste spectacole cu sali pline de sute de liceeni entuziasmati, multe spectacole reusite in Café Deko, Club 99, Scala Pub...

Un moment foarte important a fost cand Radu si-a cunoscut iubita la un spectacol in Scala Pub si a avut revelatia faptului ca EA ar putea fi EA.Tot la un spectacol de improvizatie, in timpul unui joc, acesta a cerut-o apoi si de sotie fara sa anunte pe niciun coleg ce avea de gand si nici pe ea, bineinteles. Cand i-a venit randul la cantat, s-a asezat in genunchi si a pus intrebarea…  A zis DA!!

Dupa cum se poate vedea si intelege, improvizatia ne-a oferit foarte multe daruri si momente care conteaza cu adevarat. ;)

Daca un iubitor de teatru este pus in situatia de a alege intre sa mearga la o piesa de teatru si la un spectacol de improvizatie, de ce ar trebui sa-l aleaga pe cel din urma?

Ar trebui sa aleaga spectacolul de improvizatie daca se afla intr-un moment in care este deschis, curios, daca doreste sa exploreze anumite subiecte, teme sau situatii si ne poate folosi pe noi ca actanti.

Interviu cu trupa Improvisneyland - "Improvizatia ne-a oferit foarte multe daruri si momente care conteaza cu adevarat"
foto: Florin Ciuca

La ce trebuie sa se astepte cineva care vine pentru prima oara la un spectacol?

La o experienta unica, adevarata, personala. La o forma de teatru simpla, dar puternica. La actori care se "dezbraca" de inhibitii in fata lui. La multe hohote de ras.

___________________________________________________________________

Pe 20 iunie, Improvisneyland sarbatoreste sase ani de spectacole de improvizatie. Aniversare este centrata pe spectatorii lor, cu ajutorul carora au crescut de-a lungul acestor 6 ani.

Pe pagina lor de Facebook a fost lansat si un concurs pentru ca ei sa se recunoasca in pozele facute in cei sase ani in diversele locuri unde au jucat.

Pentru rezervari, telefon: 0720.887.115 sau email: rezervari@music-club.ro
Adresa: Music Club, Str. Baratiei, nr. 31 (in spatele Magazinului Cocor, Piata Unirii)

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera