Interviu cu BusHub - baietii care vor introduce internet gratis la RATB

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

In curand bucurestenii se vor putea bucura de internet gratuit in autobuzele, tramvaiele si troleibuzele RATB. Proiectul BusHub a fost pus pe picioare de trei absolventi de ASE care se asteapta sa aiba un profit de 15.000 de euro pe luna. Cei trei sunt Alex Costea, Dragos Ion si Alex Cobre.

Primii doi au 21 de ani si au terminat licenta in cadrul ASE- FABBV (Finante-Banci). Alex Dobre are 22 de ani si a terminat licenta la ASE-Management. Parintii lor sunt antreprenori, fapt care i-a inspirat sa se indrepte in aceeasi directie. In afara de BusHub, cei trei au mai infiintat impreuna si compania Casa Desteapta. Dar mai bine ii lasam pe ei sa vorbeasca despre BusHub:.

Interviu cu BusHub - baietii care vor introduce internet gratis la RATB

Cum v-a venit aceasta idee? V-ati inspirat din afara?

Ideea a venit destul de spontan. Cand iesim impreuna, printre altele, obisnuim si sa discutam diverse idei de afaceri- un fel de brainstorming. Auzisem de wi-fi advertising, dar stiam ca problema era legata de numarul de accesari. In mod natural, ne-am gandit la RATB, care prezenta caracteristicile perfecte - inca nu s-a implementat un serviciu de internet si numarul de anual de calatorii este in jur de 800.000.000.

Am inceput research-ul si aplicarea destul de repede, pentru ca ne-am dat seama ca toate partile implicate au de castigat. Deci, ar trebui sa fie motivate sa sustina aceste demersuri - Calatorii vor avea parte de internet gratuit si nelimitat, va creste atractivitatea transportului in comun si noi vom face totul sa se intample. Bineinteles, si dividendele sunt un incentive important .

Din afara ne-am inspirat doar partial, pana acum cele doua concepte fiind puse in aplicare doar separat.

Orase din Romania (Constanta si Brasov) au deja wi-fi gratis in autobuze, de ce dureaza atat de mult introducerea unui serviciu similar si in Bucuresti? Exista alte motive in afara de faptul ca Bucurestiul este mai mare si mai greu de acoperit decat alte orase?

Din cate am inteles, erau planuri pentru internet in RATB. Noi am venit cu solutia potrivita la momentul potrivit.

Cum au decurs negocierile cu cei de la RATB? Au fost deschisi la aceasta idee sau a fost nevoie de convingere?

Initial nu stiam la ce sa ne asteptam de la o companie de stat. Am fost insa foarte placut surprinsi de buna vointa cu care a fost primit conceptul si de promptitudinea cu care au fost emise autorizatiile necesare.

Cati bani veti investi in BusHub si ce profit va asteptati sa faceti in primul an?

Investitia initiala va fi de aproximativ de 5000 EUR, probabil putin mai mult. Acesta este si motivul pentru care nu ne asteptam la profit/dividende in primul an- vom reinvesti pentru a acoperi cat mai curand majoritatea liniilor de transport in comun.

Cum ne vom autentifica pentru accesul la wi-fi, conform noii legi?

In primul rand, legea presupune un aspect care nu pare viabil prea curand in Romania - prezentarea actului de identitate in momentul conectarii la wifi. La noi ar implica adoptarea unor masuri legislative aditionale in sensul protejarii datelor personale.

Acum pe bune, va avea/ar trebui sa aibe romanul destula incredere sa ofere toate datele din buletin ca sa se conecteze in vreun bar sau loc public?

In al doilea rand, legea inca nu a fost promulgata, si ne asteptam sa se limiteze la cartelele pre-pay, ceea ce ar fi si normal.

Totusi, in cazul improbabil in care legea ar intra in vigoare, bazele de date ale RATB (bineinteles, in limitele legii si in urma indeplinirii criteriilor de rigoare) ar putea fi folosite pentru identificarea celor care se conecteaza, acestia primind un cod unic la achizitionarea unui abonament, pe care il vor introduce la conectare.

Concomitent, aceasta masura ar incuraja achizitionarea abonamentelor, care dupa cum stim cu totii, continua sa fie o problema la nivelul transportului in comun ( Sorry, joyriders!).

Va influenta in vreun fel introducerea de wi-fi pe mijloacele de transport in comun pretul unui bilet?

Nu. Finantarea se va realiza din reclamele ce vor aparea pe device-urile utilizatorilor in momentul accesarii timp de 3-4 secunde. In concluzie, nu ar trebui sa se modifice preturile ca urmare a desfasurarii activitatii BusHub.

De ce v-ati gandit sa introduceti wi-fi la RATB si nu la metroul bucurestean? Urmeaza sa dezvoltati ceva similar si pentru metrou?

Deocamdata ne-am propus sa acoperim reteaua supraterana. Metroul prezinta anumite limitari tehnice, avand in vedere adancimea etc.

Vorbind realist, cand ne putem astepta ca proiectul vostru sa fie implementat in toate mijloacele RATB?

Totul depinde de momentul in care vom instala primele module wireless. Deja avem rezultate multumitoare in testari, insa vrem sa fim siguri de toate aspectele tehnice (de la viteza pana la partea de advertising).

Dupa estimarile noastre, in 8-10 luni de la momentul in care incepem activitatea, majoritatea liniilor de transport in comun ar trebui sa fie acoperite.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera