FUSION, prima colaborare din Romania dintre artisti si institute de cercetare

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pentru prima data in Romania, artisti multimedia si sound designer recunoscuti la nivel international si cercetatori din patru institute de cercetare din Romania isi unesc fortele intr-un proiect de rezidenta artistica produs de Fundatia9: FUSION. Conceptul proiectului apartine Mihaelei Ghita, redactor al Redactiri Stiinta Radio Romania Cultural.

Pasiunea pentru arte, dar si activitatea mea in cadrul redactiei Stiinta de la Radio Romania Cultural m-au determinat sa propun proiectul FUSION, o fuziune intre arta si stiinta, intre creatori si cercetatori. Ne-am dorit sa implicam 4 artisti care folosesc conceptele stiințifice si tehnologia ca limbaj de exprimare, si 4 institute de cercetare ce ii pot ajuta cu o baza teoretica. Propunerile artistilor sunt foarte diferite: de la muzica cosmica, la efectul doppler aplicat in muzica, pana la concepte de entanglement si inteligența artificiala. Este fascinant sa ii asculti si sa vezi cum pun la cale toate aceste lucrari. Conceptul nu este unic in lume,insa aceasta rezidenta este o premiera pentru Romania si, speram noi, un inceput promitator pentru astfel de colaborari, spune Mihaela Ghita.

Timp de o luna de zile, SaintMachine, Catalin Cretu, Sillyconductor si Cosmin Haias vor vizita patru institute de cercetare stiintifica de la Magurele, respectiv Institutul de Fizica Materialelor, Institutul de Optoelectronica INOE 2000, Institutul de Stiinte Spatiale si Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor unde vor explora noi zone de exprimare artistica folosind concepte stiintifice si tehnologie.

In perioada 10-16 septembrie, Rezidenta BRD Scena9, va gazdui o prima etapa a proiectului - conferintele FUSION, in care vor fi prezentate concluziile colaborarii dintre artisti si cercetatori. Expozitia lucrarilor rezultate in urma rezidentei va avea loc in perioada februarie-martie 2019 la Rezidenta BRD Scena9.

Cei patru artisti sunt:

Catalin Cretu este compozitor, artist multimedia, cercetator stiintific la Centrul de Muzica electroacustica si Multimedia al Universitatii Bucuresti. Printre compozitiile sale se numara lucrari pentru pian solo, muzica electronica, compozitii asistate de computer si lucrari multimedia.

Sillyconductor este sound artist roman din Bucuresti. Preocuparea lui principala este muzica clasica si relatia ei cu hazardul sau matematicile: proiecte ca Venti-chitara (un instrument de improvizatie construit din ventilatoare USB), 100 Catronomes (un remake auriu al Poeme-ului Symphonique creat de Ligeti, realizat cu 100 de pisici Maneki Neko) sau Pianosaurus (un pian mecanic post-modern) exploreaza teritoriile comune ale tehnologiei, muzicii clasice si ale umorului.

Cosmin Haias este artist si inginer, interesat de evolutia tehnologica si de cel mai remarcabil eveniment din evolutia omenirii - Inteligenta artificiala - schimbarea imanenta pe care o aduce această noua paradigma, in constiintele individuale si posibilele schimbari de comportament a acestei noi specii. Cosmin Haias descoperă idei punand impreuna și combinand arta si tehnologia informatiei, alatura conceptul artistic de conceptul de singularitate tehnologica, de pierderea valorilor umanitatii, identifica punctele de tensiune ale societatii contemporane sau manipuleaza timpul.

SaintMachine este o artista interesata de aspectele conceptuale ale perceptiei. Este autoarea unor instalatii imersive, participative, care investigheaza procesele biologice si studiaza notiunea de spatiu ca organism viu suprapusa peste conceptele: public/privat, interior/exterior, real/virtual, fizic/imaginar, ascuns/revelat.
Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera