Fatada fostului Cinema Dacia a fost pictata de artistul Pisica Patrata si arata genial

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Fostul Cinema Dacia din Bucuresti nu mai este acum o cladire ruinata, ci poate fi privita ca un element artistic si colorat al acestei Capitale paradoxale in care traim.

Initiativa a fost parte a proiectului "Marconi playground", iar artistul Pisica Patrata a ajutat la redefinirea peisajului urban pe cladirea monument in prag de demolare.

Interventia are rolul de a atrage atentia asupra fondului construit degradat intr-un oras lipsit de politici de renovare a acestuia, cat si a diminiuarii numarului cinematografelor unele inchise recent reprezentand un pericol public.

6.jpg

Multa lume a fost interesata de interventia noastra de la Cinema Marconi, si va multumim, dar multa lume m-a intrebat in ce consta contributia mea. Este vorba de panouri partial printate, partial desenate amplasate in locurile unde candva erau geamuri si usi, a spus Pisica Patrata.

Aflat intr-o zona protejata a Bucurestiului adiacenta zonei centrale in proximitatea garii de nord, cladirea fostului cinematograf Marconi, ulterior Dacia, este martor al evolutiei orasului de la mijlocul secolului XIX si inceputul secolului XX.

Lotul in forma actuala apare pe planurile Bucurestiului de la 1844-1846 atunci cand este delimitat conturul ferm al orasului odata cu Regulamentele Organice cand zona se afla la periferia orasului.

3.jpg

Odata cu modernizarea si sistematizarea zonei, construit pe amplasamentul unei sali de proiectie- (planuri din arhiva Bucurestiului releva la 1911 existenta unei constructii parter cu cererea de instalare a unei "camere de proiectii luminoase"), in 1926 cladirea ia forma actuala, expresie a stilului arhitectural art-deco odata cu folosirea pe scara larga a betonului.

Alaturi de cladiri emblematice ale orasului construite in acelasi stil: palatul telefoanelor, hotel Union, hotel Athene Palace, hotel Lido, etc. contribuie la imaginea urbana moderna.

In contextul recentelor demolari din zona Buzesti Berzei, zona isi pierde caracterul unitar al tesutului urban de secol XIX inceput de secol XX.

1.jpg

Hotelurile si cinematografele construite in jurul garii in acea perioada ce contribuisera pana in anii ‘90 la efervescenta zonei au fost demolate, cinematograful Dacia fost Marconi este singurul ramas in picioare dintre cele 6 cinematografe vecine, si el intr-o stare de degradare avansata.

Marconi playground - a fost un proiect de cercetare si educare interactiv implicand copiii scolii Sf. Voievozi prin fotografierea de catre elevi a unui crampei din viata lor in oras, cartier.

Expozitia fotografiilor a avut loc pe trotuarul din fata cinematografului, care asa cum apare in fotografii de arhiva era deservit in anii ‘70 de un spatiu public pietonal.

2.jpg

Pe langa cladirea fostului cinematograf acum ruina si imposibilitatea proprietarilor de a il repara - cladirea este clasata ca monument de categoria B, accesul pietonal in oras de la gara catre centru ofera o imagine dezolanta a unui oras in paragina: Cinema Marconi, fost Dacia, fost Popov se afla la 5 minute mers de gara de nord intr-un cartier a carui istorie se leaga de aparitia orasului.

4.jpg

Proiectul a fost co-finantat de Asociatia Industrii Cultural Creative, pe scurt Icult, Arcub si PMB in programul: “Bucuresti oras in-vizibil”, cu sprijinul Kaufland, in colaborare cu scoala Sfintii Voievozi.

5.jpg
Sursa foto Pisica Patrata
Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera