Dupa 80 de ani a fost observata o specie rara de sarpe in Romania

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Boa de nisip (Eryx jaculus), cel mai rar sarpe din Romania, a fost resemnalat dupa 80 de ani in zona Lunca Dunarii.

Aceasta specie este considerata ca un adevarat “Sfant Graal” al herpetologilor si niciun exemplar nu mai fusese vazut pe teritoriul tarii noastre din 1937. Dar recent au fost descoperite 10 exemplare, a anuntat Socitatea Ornitologica Romana.

Prima semnalare a exemplarului a fost facuta de un locuitor din Lunca Dunarii, care a fost indrumat catre herpetologul Vlad Cioflec, din Bucuresti.

Nu poti trece cu vederea o astfel de semnalare. Pe scurt, am vazut fotografiile si am ramas uimit. Mi-am organizat o echipa din care au mai facut parte sotia mea, Corina Cioflec, cel mai bun blogger de wildlife din Romania – Doru Panaitescu si un alt herpetolog, Tibor Sos. Impreuna am plecat pe teren, sa cautam ceea ce noi credeam ca este o specie disparuta. Cel mai greu cred ca a fost sa tin secreta locatia indicata de primul gasitor, povesteste Vlad Cioflec.

Ajunsi pe teren au descoperit zece exemplare de boa de nisip, printre care o femela care avea 6 pui. Toate exemplarele au fost lasate exact acolo unde au fost gasite. Niciun sarpe nu a fost bruscat, ranit, vatamat.

Din primul moment in care am primit informatia ca ar fi semnalat un boa de nisip am luat foc: trebuia sa ajungem acolo sa-l gasim. In prima seara am reusit sa gasim un exemplar adult, dar m-am emotionat atat de tare incat nu am reusit sa-l prind: l-am scapat ca printre degete pentru ca s-a ascuns in malul de pamant. A doua zi, in echipa extinsa, am reusit sa gasim un alt exemplar, o femela cu sase pui, fapt care atesta prezenta unei populatii stabile in zona, a declarat Doru Panaitescu.

Sursa foto

 Sarpele prezinta cateva particularitati remarcabile: coada animalului seamana foarte bine cu capul (aidoma ocelilor falsi de la unele specii de fluturi sau pesti), un sistem de aparare extrem de eficient

impotriva pradatorilor care apuca reptilele de cap. O alta particularitate importanta a animalului este dispunerea ventrala a gurii (practic gura se afla pe partea inferioara a corpului) pentru a  permite animalului sa sape cu botul tare si ascutit, adaptat pentru sol nisipos sau prafos (loess), undeconstruieste retele de galerii.

Boa de nisip este un sarpe disproportionat: este scurt si gros, avand un aspect ciudat in comparatie cu serpii obisnuiti cu care imparte acelasi teritoriu. Nu in ultimul rand, sarpele este de talie mica: un adult abia ajunge la 80 de centimetri, in vreme ce puii gasiti aveau cativa centimetri.

Boa de nisip (Eryx jaculus) nu este un sarpe veninos,este un animal nocturn si are pupila verticala. Se hraneste indeosebi cu rozatoare si poate fi gasit in zone aride. Mai multe detalii despre aceasta aventura puteti citi pe blogul lui Doru Panaitescu.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera