din presa vremii (105)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

La 31 octombrie 1869 a circulat primul tren din București – spre Giurgiu, din Gara Filaret; acolo a fost prima cale ferată a Capitalei.

Pentru a marca cum se cuvine centenarul ceferist, în octombrie 1969 se repunea în funcțiune celebra locomotivă „Călugăreni”, care urma să refacă – simbolic – cursa inaugurală.

Evenimentul s-a petrecut ca la carte; trenul a plecat la Giurgiu la 11 fără un sfert dimineața, fix la fel cum o făcuse cu-n secol înainte. Din păcate, Gara Filaret fusese dezafectată traficului de călători de aproape un deceniu, așa că n-a fost cum să se plece de altundeva decît din Gara de Nord. Relatările se găsesc în presa de a doua zi, sîmbătă, 1 noiembrie.

La vremea aceea foloseam încă locomotive cu abur pe căile noastre ferate iar electrificarea putem spune că de-abia începuse; de fapt chiar, pentru că penuria de combustibil era uriașă – motorina folosindu-se pentru alte activități – pînă înainte de Revoluție locomotivele cu abur au funcționat nu doar prin depouri ci efectuînd și curse regulate cu călători!

Locomotiva „Călugăreni” nu s-a pierdut nici azi; ultima dată a fost scoasă în public prin 2014, cînd a reușit să mai facă o cursă-două spre Gara Băneasa, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la inaugurarea Muzeului Ceferiștilor.

listă de articole selecționate din presa vremii – aici
2 comentarii

din presa vremii (105)
patriciabrown
#1 -

comment
I am very interested in reading newspapers to update the news and notable events of the day. io games
din presa vremii (105)
patriciabrown
#2 -

thanks

Articolul prezintă o scurtă istorie a primei căi ferate din București, inaugurată în 1869, și a celei mai cunoscute locomotive din acea perioadă, numită „Călugăreni”. [bluey](https://blueygame.com/)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera