Despre Teatrul Labirint nu se povesteste, se traieste

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*Citeste aici despre iCarus, cel mai nou spectacol de teatru-labirint la care am fost

Totul se organizeaza pe mail. Asa primesti invitatia de la Sisif cu ora si locul in care trebuie sa vii: unteatru, strada Ilfov nr 1.

Ceea ce urmeaza e ca un episod halucinant in care trebuie sa ai incredere.

Sa ai incredere in fire rosii, maini care te conduc in intuneric, biciclete care te poarta peste apa, soapte, cantece, sunete tribale de tobe.

Nu trebuie sa iti fie frica, oricat te-ai rataci in labirint, nu ai cum sa te pierzi.

Despre Teatrul Labirint nu se povesteste, se traieste.

Si este una dintre cele mai intense experiente artistice la ora actuala. In primul rand, pentru ca esti singurul spectator, in al doilea rand - pentru ca seamana destul de mult cu terapia si te face sa te gandesti la tine, in al treilea rand, pentru ca simti adrenalina si nu stii ce urmeaza.

Abecedarul celui care merge la Teatrul Labirint:

- nu intarzia
- asculta si respecta instructiunile personajelor
- daca iti e ceva neclar, intreaba
- lasa-te purtat de context, chiar daca te trezesti legat la ochi, in catuse, pierdut un intuneric.
- nu-ti fie frica, nu-ti fie frica, nu-ti fie frica de necunoscut

Ce e evident, de laudat si de purtat mai departe este ca oamenii implicati nu fac bani prin acest proiect. Avand in vedere ca fiecare episod se joaca pentru cate un spectator in parte, numarul celor care pot participa este limitat, la fel si incasarile.

Dar impactul lor este imposibil de masurat, genul de experienta care iti ramane in suflet, peste ani. Si pe care ai vrea sa o repeti, chiar daca stii ce se va intampla.

Echipa Proiectului

Bogdan Nechifor – fondator Compania de Teatru Labirint, coordonator artistic, regizor „Sisif”
Aida Sosic – coordonator de proiect, trainer Compania de Teatru Labirint
Sebastian Grama – dramaturg
Dan Basu - video, 3D mapping
Victor Diaconu – scenografie
Mihai Flenches - asistent scenografie
Alin State - mișcare scenică

Actori-constructori: Mihaela Trofimov, Andrei Seușan, Iolanda Covaci, Daniel Hara, Alina Tofan, Patricia Cordoș, Mădălina Dorobanțu, Andreea Roxana Neagu, Ana Ioniță, Carmen Manac, Mihai Bercaru, Francisco Ramonda, Doru Craiu, Carmina Dilimoț, Cătălin Marian Constantin, Darie Nemeș Bota.

Spectacolul are numarul limitat de spectatori si rezervarile se fac doar prin adresa sisif@teatrulabirint.ro.

In luna noiembrie mai este o reprezentatie pe 13 noiembrie, restul vor fi programate pentru luna decembrie.

 

Despre Teatrul Labirint

Spectacolul “Sisif”- un tip de performance alternativ care exploreaza dialogul dintre formele de teatru clasice si cele neconvenționale, senzoriale, vizand transformarea spectatorului in co-creator al spectacolului.

Metoda teatrului labirint a fost implementata cu succes de companii de teatru in orase precum New York, Londra, Barcelona si Cardiff.

“Tendința performerilor din intreaga lume este de a crea o relație cat mai personala cu spectatorii lor, nevoia de conexiune interumana autentica fiind sporita de nivelul de intimitate pe care il avem cu smartphonurile. Metoda teatrului labirint permite spectatorului sa devina parte integranta in spectacol, acesta modelandu-se in timp real in funcție de reacțiile lui.

Feedback-ul primit dupa “Brioc”, primul spectacol de teatru labirint profesionist pe care l-am construit in Bucuresti in 2012, mi-a intarit convingerea ca acest tip de performance e o necesitate in spațiul artistic autohoton. Asadar, ceea ce incercam acum este instalarea acestui tip de spectacol ca alternativa pe termen lung la spectacolele clasice din Bucuresti.”, povesteste Bogdan Nechifor, fondator al Companiei de Teatru Labirint.

Tehnica performativa a teatrului labirint invita spectatorul intr-o calatorie (atat fizica cat si launtrica) care consta intr-un sir de intalniri bazat pe relația dintre teatru, limbaj senzorial si memoria corpului.

Cu alte cuvinte, spectatorii intra individual in spectacolul – labirint, fiind purtati printr-un set de instalatii teatrale si non-teatrale.

“Odata cu apariția sa, teatrul labirint a provocat trairi intense in mințile si sufletele oamenilor care l-au experimentat. Practic, granița dintre actor si spectator a fost indepartata, iar acestia ajung sa retraiasca emoții intense, devenind curiosi ca atunci cand erau copii.

Experiența mea in teatrul labirint in locuri precum Islanda, Portugalia, Estonia, Serbia si Romania, mi-a aratat ca a venit momentul ca teatrul independent sa experimenteze cu aceasta metoda. Traim in asa-numitul “century of self” si multe lucruri importante raman nespuse intre noi.

“Sisif” e spectacolul acelor lucruri.“ - Aida Sosic, coordonator si trainer al Companiei de Teatru Labirint

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera