Decorarea lui Sorin Oprescu cu Ordinului Legiunii de Onoare de la statul francez - o insulta pentru bucuresteni

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, primeste distinctia de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare de la statul francez, in cadrul unei ceremonii care va avea loc joi la resedinta ambasadorului Frantei, insemnele urmand sa fie oferite de catre secretarul de stat pentru Veterani si Memorie.

Pentru bucuresteni, acest lucru vine ca o insulta, avand in vedere ca in timpul celor doua mandate ale lui Oprescu, Bucurestiul a fost foarte prost administrat, si-a pierdut multe cladiri istorice si din patrimoniul cultural (amintim aici doar de Hala Matache), s-a umplut de constructii si de santiere ilegale, orasul arata in ultimul hal iar calitatea vietii a scazut considerabil.

De altfel, metropotam chiar a gasit zece motive destul de solide pentru care primarul Sorin Oprescu ar trebui sa isi dea demisia.

[Citeste si Oprescu isi bate joc de bucuresteni si le spune sa nu se mai planga]


sursa foto: Agerpres

Asa cum bine remarca cei de la Rezistenta Urbana, Oprescu primeste aceasta distinctie in urma unei investitii inutile de 8000 de euro: Piata Francofoniei.

 

Pe aceasta tema au aparut si scrisori deschise adresate ambasadorului Frantei in Romania, François Saint-Paul:

Ne întrebăm pentru care dintre activitățile în calitate de primar al capitalei merită domnul Sorin Oprescu acordarea acestei distincții:

- distrugerea sistematică a patrimoniului arhitectural al capitalei: 90 de case demolate în cartierul Matache–Buzești; menținerea în ruină a zonei Lipscani; clădirile demolate în str. Christian Tell la nr. 16 și 18, construite în 1895 și în 1920, unde a locuit Dimitrie Ghika (1867-1954), un personaj de prim rang în diplomația românească, împreună cu frații săi, monseniorul Vladimir Ghika (beatificat de Biserica Catolică în anul 2013) și fratele său Alexandru, pictor; Restaurantul Casei Regale „Flora”, de pe Șos. Kiseleff la nr. 39; copia în miniatură a grădinilor de la Versailles, care se aflau în curtea unei vile tot pe Șoseaua Kiseleff dar la nr. 45; casa prințului Gheorghe Cantacuzino „Grănicerul” din Str. Gutenberg nr. 3 pentru care exista studiu istoric ce solicita clasarea ca monument istoric și unde de atunci a fost amenajată o parcare meschină; casa de pe Str. Tudor Arghezi nr. 4 construită în 1840, una din puținele case în stil neoclasic din București etc.

- aprobarea construcțiilor ilegale în numeroase zonele protejate și distrugerea unor repere ce țin de memoria comunității: un exemplu fiind proiectul de înlocuire a unui astfel de reper, oprit de cetățenii bucureștiului cu mari eforturi – fântâna de la Universitate, loc de întâlnire al bucureștenilor și de adunare pentru manifestații, inclusiv Revoluția din 1989 și manifestațiile reprimate sângeros în timpul mineriadelor.

- nerespectarea legislației referitoare la urbanism: exemplul Penetrației Ciurel, proiect declarat ilegal in instanta, dar bugetat in continuare.

- ruinarea patrimoniului istoric și arhitectural prin lipsa intervențiilor specifice, responsabile, de restaurare și reinserare în circuitul cultural și economic: Hotelul Concordia, Casa Mița Biciclista, Hanul Solacolu, Restaurantul Cina și Piața Palatului, Casa Nanu Muscel.

- lipsa de transparență în activitatea primăriei generale, ignorarea problemelor cetățenilor: transportul în comun, calitatea aerului, reducerea spațiilor verzi și așa insuficiente, lucrările de reamenajare a trotuarului pe segmentul Unirii-Romană, încă nefinalizate, executate de mântuială, cu multe pierderi și care deja necesită reparații, la 1-2 ani de la realizare.

In afara de realizarea Pietei Francofoniei, chiar nu ne dam seama ce motive ar fi gasit Ambasada Frantei pentru a decora un Primar care-si mutileaza orasul si intra cu buldozerul in "memoria" orasului, in loc sa i-o conserve.

Pe aceeasi tema:1 comentariu

Decorarea lui Sorin Oprescu cu Ordinului Legiunii de Onoare de la statul francez - o insulta pentru bucuresteni
Dan D
#1 -

Dottore

Sa speram ca tot mai multa lume va intelege cat de nociva este distrugerea patrimoniului. Oprescu nu este problema in sine, el crede ca poate da prioritate unor afaceri distugand patrimoniul pentru ca bucurestenii nu reactioneaza.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera