De vorbă cu Mirela Retegan: "Gașca Zurli este o școală în care părinții și copiii învață cum să construiască, împreună, relații mai bune"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Gașca Zurli a devenit un fenomen. De ani de zile, copiii sunt fascinați de spectacolele lor și povestea merge mai departe, dincolo de obstacolele pandemiei.

Am stat de vorbă cu Mirela Retegan, cea care se află în spatele conceptului, despre cum a reușit să își păstreze speranța în contextul actual și despre ce surprize ne-a pregătit.

Am descoperit o persoană caldă, cu o misiune clar definita - aceea de a ajuta copiii și implicit părinții din România. Mirela schimbă în bine lumea, cu fiecare activitate pe care o întreprinde, acționând direct la rădăcină - copilăria, perioada în care ni se formează personalitatea și credințele despre lumea înconjurătoare, valorile și modul în care vom relaționa.

Cum a început povestea cu Gașca Zurli?

Povestea Zurli a început acum 15 ani, din nevoia mea de mamă de a-i explica Mayei anumite situații. Meargeam cu ea la tot felul de spectacole și piese de teatru, iar după fiecare mă întreba de ce poveștile sunt doar despre lucruri triste. Atunci mi-am dat seama că poveștile și spectacolele acelea nu-i ofereau copilului o experință pe sufletul lui. Așa am început să scriu povești în care să-i explic Mayei situațiile într-un mod pozitiv din care ea să învețe niște lecții. Am creat personaje care să nu o inspăimânte, ci unele în care ea să se regăsească și să o ajute să se exprime mai bine.
 
Cum v-ați descurcat în contexul pandemiei? 
 
A fost o perioadă grea, foarte grea. Pentru noi, încasările au scăzut cu 95%. Dar am luat-o ca pe o altă provocare și ne-am văzut în continuare de treabă, pentru că acum, mai mult ca niciodată, copiii și părinții au avut nevoie de noi. Ne-a fost foarte clar rolul pe care Zurli îl are în viața copiilor și de aici am pornit să construim proiecte noi. Am muncit foarte mult, mult mai mult decât în anii anteriori. Dar am rămas împreună și ne-am apropiat și mai mult de public. Am văzut pandemia ca pe un moment foarte important în care noi am sădit seminte ale căror roade le vom culege în viitor.
 
Ce înseamnă Gașca Zurli în prezent? 
 
Gașca Zurli reprezintă copilăria acestor generatii si ale generațiilor următoare. Suntem parte din amintirile acestor copii, suntem bucățică din copilăria lor.

Personajele Zurli sunt modele pentru cei mici, iar Tanti Prezentatoarea pentru părinți. Tot ceea ce facem noi are scop educativ. Zurli vine cu abordarea educației printr-o formă de joacă, prin cântece. În fiecare cântec este o pildă, o poveste. În fiecare poveste sunt prezentate situații și experiențe universal valabile, cu caractere pe care le întâlnim zilnic, cu probleme și conflicte la care venim și cu soluții. Gașca Zurli este o școală în care părinții și copiii învață cum să construiască, împreună, relații mai bune.

Gașca Zurli este cărămida care pune bazele adulților de mâine. Iar adulții de mâine sunt acele căsuțe pline de iubire, înțelegere, empatie și verticalitate. Noi contribuim la dezvoltarea inteligenței emoționale, în familiile de români.


 
Mirela, cum îți găsești puterea să mergi mai departe, în tot acest context dificil? Care este combustibilul tău?
 
Credința că eu am un sens în viață. Acum multă vreme, am făcut un contract cu, eu îi spun Dumnezeu, fiecare poate să spună cum vrea acelei forțe supranaturale care ne-a trimis aici. În contractul meu, eu m-am angajat să fac, atâta timp cât sunt în viață, cât mai mulți copii fericiți. Și în fiecare zi, caut să rămân în sensul vieții mele. Indiferent dacă fac asta în vârful muntelui cu copiii ciobanului de la stână, în sala de spectacol, pe Zoom, în trafic sau în pandemie, eu respect contractul pe care îl am. Și cred că Dumnezeu, atâta timp cât ești în misiunea ta, are grijă să ți-o poți duce la îndeplinire. Când ai un contract cu forța superioară, pe scopul vieții tale, nimeni și nimic nu te mai poate opri de la ce ai tu de făcut.

Din experiența acumulată până acum, ce consideri că este important pentru copii?

Părinții sunt cele mai tari jucării pentru copii. Nicio jucărie nu e mai interesantă decât un tată care se strâmbă, niciun desen animat nu e mai frumos decât o poveste spusă de mama. Dacă povestea aia e și despre copil, e magic. Copiii vor  să fie asculați, înțeleși, iubiți.Câteva sfaturi pentru părinți, care să îi ajute în această perioadă.

Jucați-vă cu copiii voștri. Nu vă gândiți la jocuri sofisticate. La lucruri simple. Surprindeți- vă copiii. Fiți prezenți atunci când sunteti cu ei.

Găsiți în fiecare zi 15 minute în care să faceti ceva ce le place lor: ascultați și dansați pe cântecelele Zurli de pe YouTube, dacă sunt adolescenți, uitați-vă cu ei la un episod din serialul care le place, dacă aveți copii tineri, beți cu ei o cafea și întrebați-i ce au mai făcut, cum se simt, iar dacă sunteți părinți cu copii părinți, fiți bucurie în viața copiilor lor. Și nu uitați, indiferent ce vârstă au copiii voștri, ca în fiecare zi să închideți ochii și să vi-i imaginați alergând pe un câmp verde, cu fața scăldată în soare. E cel mai bun lucru pe care orice părinte îl poate face pentru copilul lui.

Ce crezi că ne lipsește în sistemul educațional actual?

JOACA. Dacă fiecare oră ar începe cu un joc, o ghicitoare, o provocare, o întrebare, ORICE, copiii ar petrece relaxați următoarele minute din oră.
Ne lipsesc educatorii care să dea, înainte de a cere, ne lipsește educatia celor care educă, în dezvoltarea inteligenței emoționale. Nu mai funcționează să fie copiii doar niște buni rezolvatori de probleme. Ei trebuie să învețe să rezolve situații de viață și, din păcate, mulți din cei care predau în școala românească sunt adulți care nu știu să-și rezolve nici propriile probleme.


Am înțeles că, deși mulți din cei implicați trăiesc doar din spectacole - ați făcut spectacole gratuite online pentru copii, spune-mi mai multe despre asta.


Din fericire, talentul meu de antreprenor m-a ajutat să țin barca pe linia de plutire. Am rezistat fără susținerea statului, fără să ne schimbăm domeniul de activitate. Am folosit toate rezervele și apoi ne-am turat la maximum creativitatea. Am inventat evenimente, proiecte, acțiuni care să ne ajute pe noi financiar și să ne permită să mergem mai departe ajutând la rândul nostru acolo unde e nevoie. Campaniile sociale au fost cea mai importantă componentă. Am avut 11 campanii mari și late în care am ajutat și am susținut mii de copii, cu cadouri, ajutore, surprize.

Avem și produse pe care le vindem (de la jucării, la mesaje video personalizate pentru zile de naștere), dar am avut întotdeauna în vedere faptul că Zurli este un produs pentru toți copiii. Și am încercat mereu să venim în întâmpinarea tuturor cu activități variate, care să aducă bucurie și să ajute, unele cu bani, altele gratuite.

Aproape tot ce am făcut noi anul trecut a fost gratuit. Începând de la emisiunile online de pe facebook și YouTube, la emisiunea Casa Zurli de la TV și la proiectele punctuale de 1 Iunie, de Crăciun, la Matinalul Zurli.  Și sunt foarte mândră de colegii mei care au învățat limbajul mimico gestual pentru a putea face un proiect video, special pentru copiii cu deficiențe de auz.

 Spune-mi mai multe despre proiectul din aprilie, ce suprize ne pregătiți?
 
Sunt sigură că mulți părinți ar vrea să aibă cât mai multe momente frumoase, pline de emoție, în casele lor. Dar mulți nu stiu cum să le creeze. Și atunci, am inventat o rețetă prin care noi transferăm toată emotia de pe scenă, în casele oamenilor. Și în fiecare spectacol online, facem ceva împreuna. Interactivitatea este 100%, ei reusesc, ghidați de noi, să creeze momente speciale, în casele lor.

În ziua de Florii pregătim un spectacol online special, cu un personaj nou nouț – Iepurașul Iuti. Îl cheamă Iuti că e moldovean 😊.  Îi vom învăța să își organizeze casa și ziua de 25 aprilie ca pentru un eveniment real. Iar asta mă entuziasmează foarte tare. Spectacolul în sine este o poveste cu tâlc, despre prietenie, iubire și iertare. Iuti este iepurele care le adduce copiilor Cadouri de Paște, iar Tura Vura îl răpește. Trece printr-o mulțime de aventuri, iar personajele din Gașca Zurli își unesc forțele pentru a-l salva. O să fie tare, tare frumos și emoționant pentru că la un moment dat, vom construi împreună momentul în care, noi de pe scenă, ei de acasă, vom trăi o experiență de recunoștință și iertare. Nu poate exista un moment mai bun decât Duminica în care începe Săptămâna Mare  ca să facem asta.

 
 
În ce alte proiecte ești implicată? 
 
În multe, fiindcă eu nu stau niciodată. Pregătesc Invățătoarea Anului 2021, o campanie pe care o fac de vreo 5 ani și în care îmi propun să promovez modele de educatoare și învățătoare care se implică în relația cu elevii. Pe 15 mai pregătim o surpriză de Ziua Familiei, vine și 1 iunie.

Apoi, în Aplicația Zurli pregătesc niște întâlniri cu părinții, în secțiunea pentru părinți. Vreau să-i învăț cum să-și organizeze zilele de naștere, acasă, fără să cheltuie aproape nimic. În paralel, pregătim lansarea unor cărți: una pentru copii, pe care am scris-o împreună cu fiica mea, Maya, și cartea mea de suflet Astăzi, Aici, Acum - o continuare la Astăzi este despre Astăzi.

Avem treabă multă, o să vedeți pe parcurs ce surprize punem la cale.
 
Tu mai ții minte ce doreai să devii când erai mică?

 Daaa, educatoare. Nu mi-a ieșit, dar mi se pare foarte tare că susțin workshop-uri unde le învăț pe educatoare cum să se joace cu copiii, în stilul Zurli.
 
 
5 comentarii

De vorbă cu Mirela Retegan: "Gașca Zurli este o școală în care părinții și copiii învață cum să construiască, împreună, relatii mai bune"
galvin
#1 -

Am inventates
Am inventates oes rețetă prin care noi transferăm toată emotia de pe scenă, în caselee oamenilor. Pretty fun cookie clicker
De vorbă cu Mirela Retegan: "Gașca Zurli este o școală în care părinții și copiii învață cum să construiască, împreună, relatii mai bune"
jameslite
#2 -

Comentariu nou
nicce article to see.liteblue.usps.gov is USPS postal website used by United states postal service employees.
De vorbă cu Mirela Retegan: "Gașca Zurli este o școală în care părinții și copiii învață cum să construiască, împreună, relatii mai bune"
geometrydash
#3 -

Re: Covid in Scotland: First doses of Oxford vaccine administered
I really appreciate this wonderful post that you have provided for us. I feel strongly that love and read more on this topic. I have spent a lot of my spare time reading your content. Thank you a lot. geometry dash
De vorbă cu Mirela Retegan: "Gașca Zurli este o școală în care părinții și copiii învață cum să construiască, împreună, relatii mai bune"
cocacola
#4 -

Comentariu nou
Thank you so much for this excellent article and all the best for your future. I hope you will continue to write more like this. among us 2
De vorbă cu Mirela Retegan: "Gașca Zurli este o școală în care părinții și copiii învață cum să construiască, împreună, relatii mai bune"
guest
#5 -

Monoclonal Anti-MAP Kinase Monophosphorylated Tyrosine antibody produced in mouse

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera