De vorbă cu Cristian Cismaru, fondatorul My Transylvania, despre pasiunea pentru satul românesc și evenimente gastronomice

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cristian Cismaru (aka Reky), este co-fondatorul Asociației My Transylvania și al platformei Eat Local. De peste 10 ani, Cristian organizează brunch-uri în satele din România, departe de agitația orașelor, prin care susține producătorii locali. Este unul dintre promotorii conceptului de Slow Food din România și a fost implicat activ în scrierea proiectului „Sibiu regiune gastronomică europeană 2019”. El este omul din spatele pentru evenimentelor Transilvanian Brunch, Picnic în Cindrel, Cină în natură, Electric Camping, Flavours and Sounds of Transylvania sau Transilvania Gastronomică.

Am stat de vorbă cu Cristian și am povestit despre influența satelor românești, poveștile oamenilor, gastronomie, meșteșuguri și rolul comuntăților în viața rurală și urbană.

 

1. Cine ești?

Sunt un economist-ghid-organizator de evenimente-manager de proiect european cu rădăcini în sudul Transilvaniei, ¾ roman, restul de origine germană. Locuiesc 5 zile pe săptămână în Sibiu, weekendurile din aprilie în noiembrie în sate și iarna prin orașele României și ale Europei, unde facem diverse campanii. Am 42 de ani și îi iau după mine peste tot pe Iuliana – soția și pe Petru – băiatul nostru de 4 ani și jumătate. Știu și ce nu sunt: nu sunt bucătar și nici mic producător de alimente 😉.

2. Ce voiai să devii când erai mic?

Când eram mic cred că voiam să devin medic veterinar. Nu sunt convins însă 100%, parcă voiam să mă fac și profesor, ca mama și bancher, ca tata. În orice caz, de ghid și de evenimente nu știam pe atunci.

3. Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru satul românesc?

Pasiunea pentru sat am descoperit-o călătorind ca ghid cu grupuri de turiști germani. Lor le plăcea tot ce era vechi și neatins, tot ce nu se schimbase și le aducea aminte de copilăria lor. Apoi mi-am dat seama că erau exact aceleași lucruri care îmi plăceau și mie. Raportul dintre frumos și folositor e unul extraordinar de bun în sate, echilibrul creează frumosul acolo. Simplitatea caracterizează deseori aceste sate și mie îmi place simplul. Plus că oamenii sunt mai direcți și au o poveste mai frumoasă decât restul.

4. Ce înseamnă orașul pentru tine?

Orașul e locul unde trăiesc, este locul unde pot spune poveștile despre mâncarea bună din sate, despre natura de acolo, despre oamenii simpli, despre gustul și mirosul naturii. Fără oraș nu prea avem consumatori ai resurselor locale, de aceea e important ca orășenii să valideze munca și rodul celor din sate.

5.  Cum poți să aduci în oraș puțin din spiritul satului?

În oraș poți să aduci specialitățile din satele românești și poveștile care le însoțesc. Multe dintre evenimentele noastre gastronomice au la bază o realitate rurală, acolo se produce mâncarea. Așa că atunci când povestim despre teritoriu și specific trebuie să vorbim și despre sate și împrejurimi. Forma evenimentelor și rețetele sunt însă adaptate consumului urban, o mică schimbare de formă și nu conținut e necesară întotdeauna. Cel mai simplu exemplu e pasta de slănină cu ceapă: dacă la țară ai mânca o felie întreagă la masă, în oraș porția e mult mai mică, fiindcă mișcarea noastră e mai puțină.

6. Ce evenimente ați organizat până acum în București? Ce va urma?

În București am organizat în iarnă campania Eat Local, iar acum organizăm împreună cu Silva tururile ghidate Făuritori de Craft, care pun accentul pe meșteșuguri și pe făuritorii pasionați de meseria lor.

În haosul din oraș, în toată agitația asta, sunt oameni care și-au descoperit pasiunea și care pe zi ce trece, o duc la un alt nivel. Povestea fiecăruia e unică și inspirațională și vrem să fie auzită de cât mai multă lume. Asta ne dorim prin intermediul tururilor, să-i facem pe oameni să-și dea seama ce e cu adevărat important pentru ei și să dedice mai mult timp lucrurilor care contează. Așa că deschidem ușile atelierelor și îi invităm să descopere în fiecare tur câte un făuritor, alături de un chef care pregătește un meniu inspirat din craftul prezentat.


Chef Alex Dumitru

7. Mai există meșteri în orașe?

Mai există mulți meșteri în oraș, desigur. Tocmai asta vrem să arătăm prin intermediul tururilor organizate în București. Nu toți meșterii mai lucrează cu mâna, iar produsele lor nu mai au tot timpul o forma fizică, dar sunt încă mulți oameni care lucrează cu pasiune și dăruire și care își aleg ingredientele muncii cu atenție. Pe o parte dintre ei i-am descoperit în cadrul tururilor Făuritori de Craft. În primul tur, cel dedicat meșteșugului în lemn, am intrat în atelierul făuritorului Ciprian Manda, un arhitect-tâmplar pasionat de lucrul cu lemnul. În cel de-al doilea am deschis ușile bucătăriei lui chef Alex Dumitru, care ne-a hrănit la propriu cu pasiunea lui și unde am învățat cum se face food pairing cu bere. În curând, adică pe 26 iulie, vom cunoaște povestea lui Ștefan Dinu de la Allkimik, un alt făuritor dedicat muncii lui, care a renunțat la avocatură pentru fotografie. Meșteri sunt mulți, trebuie doar să vrem să-i descoperim și să le aflăm poveștile.

8. Care e craftul care te inspiră cel mai mult?

Pe mine mă inspiră mai mult formele simple care dau bucurie ochiului, cum ar fi construcții cu elemente care sunt inspirate din natură.

9. Cum arată Bucureștiul din punct de vedere culinar? Unde ai mâncat cel mai gustos preparat din București?

Bucureștiul culinar e în plină explozie. Acum apar multe restaurante mici foarte bune, acum începe să capete o identitate culinară. Mai durează vreo 5-10 ani până cei care lucrează în domeniu își asumă această identitate, însă startul e gata dat. Bucureștiul e un conglomerat de bucătării diverse, un oraș cu influențe internaționale, un melting pot foarte fain în Europa de Est. Poate cel mai mare în regiunea Balcan. Cred că aici e adevărata putere a orașului și nu neapărat în a clona concepte vestice. Noi suntem la graniță, deci acolo știm să fim buni.

10. Dacă Bucureștiul ar fi un fel de mâncare, care ar fi acela?

Bucureștiul e în amintirea mea ca student o plăcintă cu dovleac, alături de un kefir bun.

11. Cum îți imaginezi brunch-urile My Transylvania peste 10 ani?

Sper ca peste 10 ani să fi salvat deja nu doar multe sate mici, ci și multe comunități din zona montană a României, iar brunch-urile nostre să ajungă de la Marea Neagră la Atlantic. Eat Local România să devină Eat Local Europa, acolo unde suntem noi acasă.

12. Care-i visul tău?

Visul meu e să protejez paradisul în care trăim și cred că asta și fac în fiecare sfârșit de săptămână în satele pe unde mergem.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera