De vorba cu Bogdan Girbovan, fotograful seriei devenite virale 10/1: "Au crescut copiii si au gasit ceva misto"
Am auzit de Bogdan Girbovan prin intermediul proiectului 10/1 - 10 portrete realizate in 10 garsoniere dintr-un bloc de 10 etaje.
Desi lansat in 2008, 10/1 s-a viralizat in Romania abia in 2015.
"Au crescut copiii si au gasit ceva misto", spune Bogdan despre popularitatea proiectului sau in mediul virtual din prezent.
Despre 10/1, Girbovan a conturat ideea foarte bine pe site-ul sau personal - "Blocul are 10 etaje, iar apartamentele sunt situate la mijloc, unele sub altele.
Ele sunt atat in exterior (ma refer la fatada), cat si in interior, identice. [..] Am fotografiat fiecare garsoniera (interiorul acestui spatiu), din acelasi unghi, pentru a reda mai bine amalgamul claselor sociale ce impart acelasi spatiu, singurele diferente fiind decorul si personajul."
Ni s-a parut un personaj interesant, asa ca ne-am dorit sa-l cunoastem si personal pentru a descoperi mai multe despre acest proiect, dar si cele care au fost sau urmeaza sa fie.
Bogdan are 33 de ani, este din Drobeta Turnu Severin si s-a gandit sa faca ceva cu viata lui la varsta de 24 de ani.
Pana atunci s-a plimbat, lucru pe care vrea sa-l faca si acum deoarece nu poate sta locului, a dat la doua facultati pe care nu le-a terminat (la Iasi la Mediu si la Geografie in Bucuresti) si a facut bani in camin, unde tragea filme porno pe DVD-uri.
Nu i-a mers nici varianta de a se face inginer si a salva lumea si nu i-a placut nici partea teoretica de la Geografie, asa ca dupa ce i-a urlat tatalui sau in telefon ca el vrea sa faca POZE, a aflat de la un prieten foarte bun ca la Arte Plastice exista o sectie foto-video din '94.
"M-am hotarat sa fac ceva in viata care chiar imi place foarte mult, fotografia", spune Bogdan.
Vorbeste cu multa pasiune si dragoste de arta asta care "l-a salvat de multe ori" si la care "nu va renunta niciodata".
S-a pus iar pe invatat (desen, culoare, istoria artei) si cu ajutorul cunostintelor sale din liceu (a terminat realul) a inceput sa deseneze matematic - isi defragmeta imaginea in minte si, pe foaie, incepea sa-i uneasca pixelii.
"A iesit un desen foarte plastic prin rigiditatea lui", isi aminteste fotograful.
In primii ani de facultate lucra foarte mult alb-negru, voia sa simta imaginea si refuza conceptul, certandu-se cu profii.
Primul proiect
In anul 3 de facultate a inceput sa invete teorie, s-a mutat intr-o garsoniera si a devenit obsedat de propriul spatiu.
"Intr-o zi, vecina de jos imi bate la usa: Bogdanele mama, am o usa cu o balama care nu mai merge, nu stiu ce are. Bine tanti, hai ca vin. Trebuia sa-i pun o saiba.
Intru in casa ei si observ ca era la fel ca mine - aceeasi structura, alt spatiu. Nu pot sa fac si eu o poza? Apoi am intrebat-o daca nu poate vorbi cu doamna de la 8 sa-i fac si ei o poza in casa si tot asa pana la parter.
Din 2006 ma gandeam la acest proiect, iar in 2008 l-am facut - a fost licenta mea si asa am terminat scoala", isi aduce aminte Girbovan.
10/1 a fost expus prima oara la un festival de fotografie din Lituania, in 2009, apoi a ajuns la Foto Espana, apoi la Paris, iar in prezent este la Zürich si continua sa se plimbe prin lume.
In Bucuresti a fost expus la Atelier 35, in 2010: "Au crescut copiii si au gasit ceva misto. El e tot acelasi proiect, tot din 2008, tot eu l-am facut."
Doamna Bita, etajul 9
La ce a mai lucrat
Prin 2011, aflandu-se intr-o vacanta de Paste acasa, s-a indragostit de structurile sociale si ierarhia acestora.
5 pusti de pe strada pe care stau parintii lui, dintre care unul era varu-sau, i-au captat atentia si ii savura privindu-i si analizandu-le raporturile dintre ei.
Asa a aparut 5@14 - 5 fotografii tip buletin, alb negru, cu pustii din cartier.
Pornind de aici, a vrut sa faca cele mai importante ierarhii din statul romanesc - "singurele pe care le pot identifica vizual si care stau la baza facerii si functionarii lumii - religia si justitia."
A luat nastere un proiect la care a lucrat obsesiv 3 ani de zile - uniform and vestments.
In 2013, dorindu-si sa vada unde a trait strabunicul sau, Bogdan a plecat in satul Izvorelu si a hotarat - "sa ma mut acolo 2 luni si sa ma rup de societatea urbana, un exercitiu care s-a dovedit foarte dificil."
2 luni de zile fix asta a facut - poze si a vorbit cu oamenii din zona "care se numeste In gura lupului - una cu influente pagane, poate usor malefice, unde toti cei de acolo dracuie. Fac asta si in Biserica, e un tic verbal."
A iesit la iveala two month nowhere - un proiect facut pentru sufletul sau.
Imagine preluata din seria two month nowhere
La ce lucreaza
R.A.P.I. (Romanian Archaeological Photography Index) / ”UNDERGROUND”, un proiect foarte misto in care se intampla urmatoarele: "Dezgrop metale cu un prieten, cu detectorul, in zone de conflict armat, unde au avut loc batalii in Al Doilea Razboi Mondial."
Obiectele gasite (bombe, gloante, potcoave, insigne, nasturi de soldati) sunt pozate pe fundal alb, pentru a le abstractiza.
Prima partea contine fasia de Est, va urma un episod domestic (obiecte gasite care nu au legatura cu razboiul) si apoi fasia de Vest - urmand ca lucrurile sa se concretizeze "intr-o carte in 3 volume."
Urmeaza si continuarea la 5@14 - 5@18 - "S-a facut varsta si am descoperit cu totul altceva. Cu totul alti oameni. I-am portretizat iarasi. Nu au mai ramas in relatii."
Bogdan Girbovan & Michele Bressan, fotograful alaturi de care a lucrat la seria R.A.P.I.,
la intrarea in padurea Fagetel, numita de localnici "Padurea mortii"
Concluzie
Bogdan Girbovan iubeste imaginea si ar face totul pentru ea. Stilul sau este acela de a-si propune o tema, a realiza conceptul, iar apoi a studia teoretic treaba - "vreau sa stiu multe despre ceea ce fac."
Se considera "primul care a facut o serie legata in tara asta - cu inceput, mijloc, final".
Regreta ca nu se plimba suficient, in primul rand in tara, si crede ca succesul este garantat atunci cand munca si pasiunea isi unesc fortele.
Mai are multe de spus si fotografiat, asa ca abia asteptam sa vedem urmatoarele proiecte.
Tu ce parere ai?
Pentru a posta trebuie sa fii logat.