De vorbă cu artistul Alex Ștefănescu despre Festivalul Ideo Ideis și vindecarea muzicală

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

De 18 ani, Ideo Ideis susține adolescenții din România să se exprime așa cum sunt și să modeleze comunitățile de care au nevoie în devenirea lor. A pornit ca un Festival de teatru tânăr și a devenit în timp un manifest artistic și social.

Povestea a început în Alexandria, un oraș care nu a avut niciodată un teatru. Aici au construit o platformă care face posibilă întâlnirea publicului cu producțiile artistice create de adolescenți și care generează interacțiuni revelatoare între liceeni și profesioniști din domeniul cultural. An de an, în fiecare vară, de-a lungul a șapte zile, aceștia le devin traineri și mentori într-un proces intensiv de dezvoltare personală prin artă.

Anul acesta, artistul Alex Ștefănescu a fost invitat special și ne-a încântat inimile cu un concert inedit de vindecare muzicală. 

Ai compus melodia de pe spotul oficial Ideo Ideis și sună absolut minunat. Am văzut oameni care băteau ritmul și dansau ușor în timpul proiecțiilor. Cum s-au născut versurile?

S-au nascut foarte organic si natural din sloganul de anul acesta “Fac lumea sa semene cu mine”, care a devenit si refrenul piesei. Am rezonat mult cu mesajul si spiritul festivalului, astfel incat restul versurilor au venit foarte repede. Cred ca intr-o ora aveam 90% din tot cantecul. Apoi am mai stat la fineturi.

Curiozitate: ce parte din melodie a venit cel mai repede (sau calup de versuri) și la care ai încercat mai multe variante?

A curs totul cam din prima dar la referen am facut 70.000 de permutari de cuvinte si pentru ca sunt perfectionist si am vrut sa cada toate silable si sunetele exact acolo unde trebuie ca sa sune bine, dincolo de mesaj.Ce înseamnă Ideo Ideis pentru tine?

E unul din cele mai (daca nu cel mai) importante evenimente din Alexandria. Stiu de el de cand eram student la actorie si am avut deja trei concerte in cadrul festivalului. Cred ca este foarte important pentru niste adolescenti in formare, fie ca vor sa devina actori mai tarziu sau nu, sa se decopere pe sine. Teatrul este o unealta minunata pentru cunoastere. Apoi, nu pot decat sa nu aplaud efortul colegilor mei de breasla care au pus la cale acest festival si-l tin an de an, mai precis de 18 ani. S-a ajuns la majorat si doresc o viata foarte lunga.Ce crezi că înseamnă Ideo Ideis pentru tinerii care participă?

Cred ca se face o gasca minunata acolo. Se lucreaza mult, se petrece mult si se doarme putin. Asa cum trebuie sa fie tineretea. Am vorbit ca un batran dar in mintea mea sunt tot acolo, sa stii.Cum crezi că putem să facem lumea să semene cu noi? Ai vreo scurtătură?

Nu cred ca avem scurtaturi. Cred ca o astfel de schimbare e grea, e un proces foarte adanc de constientizare si se poate face numai om cu om. Din pacate dureaza cam mult. Singura solutie clara este educatia...si in scoli dar in mare parte extrascolara. Ideo Ideis clar face partea lui.Festivalul acesta vorbește mult despre vulnerabilitate și empatie. Tu cum stai la capitolul ăsta VS cum erai în adolescență?

E greu si acum la capitolul asta dar inca invat in fiecare zi ca vulnerabilitatea e o forta, nu un impediment. Acum cred ca am inceput sa ma deschid mai usor, desi am in continuare multa rezistenta. Iar empatic am fost din totdeauna. Asta e o povara putin mai grea fiindca te ating multe lucruri. Dar daca nu te-ar atinge n-ai putea sa le exprimi in arta ta. Desi si empatia e absolut necesara si nu numai pentru artisti...ci pentru oameni, in general.Zi-mi ceva din adolescență ce nu mai există acum, față de care ești nostalgic.

Felul in care ma bucuram foarte usor de lucrurile mici pentru ca totul era proaspat. Acum trebuie reinventata prospetimea in fiecare zi, ceea ce e o provocare frumoasa. Altfel sunt nostalgic cand ma gandesc la casa in care am copilarit, la oameni care nu mai sunt, la colectia mea de surprize de la gumele Turbo. Sunt multe lucruri. Dar imi place sa cred ca ce e mai bun abia acum urmeaza. Sunt un cinic optimist, ti-ai dat seama?Zi-mi ceva din prezent, care nu exista în adolescența ta, care ți-ar fi plăcut să existe atunci.

Internetul a venit cu multe lucruri distructive, cred eu, dar si cu enorm de multe beneficii. Mi-ar fi placut sa am acces atunci la Youtube si la toata informatia pe care am gasit-o acolo despre psihologie, dezvoltare personala si spiritualitate. Asta m-a ajutat foarte mult si m-ar fi ajutat si atunci sa inteleg niste lucruri pe care nu mi le-a explicat nimeni.Zi-mi un vers pe care l-ai scris pentru Ideo Ideis, dar la care ai renunțat ulterior.

Nu mai stiu. Scriu pe laptop si la final sterg tot ce nu ramane. Imi place mai mult cum se simte hartia dar mediul digital imi permite sa scriu aproape cu viteza cu care gandesc si sa fiu mai flexibil, sa le sterg, sa le mut de colo colo. Pe hartie trebuie sa fii hotarat...si sa scrii frumos.
 


Ai avut concert la Ideo Ideis. Cum a fost? Povestește-ne puțin.

Ca de fiecare data publicul a fost excelent. Am simtit ca sunt intr-o sufragerie cu prietenii mei. Nicio sala nu seamana cu cealalta. Sunt unele mai vocale si altele mai profunde. Aici am simtit ca oamenii a fost foarte atenti si au avut o bucurie interiorizata foarte onesta pe care si-au exprimat-o din plin la final.Ce concerte mai ai, pe unde te mai vedem, zi-ne tot!

Plec in vacanta. Gata! O doresc si o merit. Dar ma intorc din septembrie si dau de veste. Cu siguranta ca urmatoarele vor fi la Bucuresti, cel mai probabil la Club 99. Si tot dupa vacanta asta incep si lucrul la un show nou. O sa fie ceva total dement. Nu zic mai mult.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera