De ce sarbatoresc americanii Ziua Nationala pe 4 iulie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Ziua de 4 iulie este cunoscuta in toata lumea ca fiind ziua nationala a Statelor Unite ale Americii, insa multi au uitat ce semnificatie are, de fapt, aceasta zi.

4 iulie mai e numita si Ziua Independentei, ziua in care a fost adoptata Declaratia de independenta in anul 1776.

Declaratia este un document prin care cele treisprezece colonii ale Marii Britanii din America de Nord s-au declarat independente de Regatul Unit.


Sursa

De-a lungul timpului, relatiile dintre Regat si cele treispezece colonii au devenit din ce in ce mai tensionate. Pe 19 aprilie 1775, a izbucnit confruntarea militara cunoscuta sub numele de Bataliile de la Lexington si Concord. Ele au fost inceputul Razboiului Revolutionar American, care cuprinde o serie de evenimente politice, economice, militare si legislative care au culminat cu aparitia Statelor Unite.

Astfel, in doar cateva luni, tot mai multi oameni voiau sa scape de dependenta Britanica. Coloniile de agricultori, mestesugari si comercianti, cei mai importanti reprezentanti ai societatii civile, au fost convinsi de importanta independentei si au inceput sa o sustina. Un pamflet scris de Thomas Paine, intitulat Common Sense, a avut un rol esential in gandirea oamenilor dandu-le impulsul de care aveau nevoie ca sa ceara independenta.


Declaratia de Independenta - sursa

Cea mai cunoscuta fraza din Declaratia de Independenta este cunoscuta ca fiind dreptul la revolutie si suna cam asa:

Noi consideram aceste adevaruri evidente, ca toti oamenii sunt egali, ca ei sunt inzestrati de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, ca printre acestea sunt Viata, Libertatea si cautarea Fericirii. Ca, pentru a asigura aceste drepturi, Guverne sunt instituite printre oameni, izvorand puterile lor doar din consimtamantul celor guvernati, Ca atunci cand orice Forma de Guvernare devine distructiva acestor scopuri, este dreptul poporului de a o modifica sau elimina, si sa instituie noua Guvernare, stabilindu-i fundatia pe astfel de principii si organizandu-i puterile in asemenea forma, incat sa le para lor cel mai probabil sa produca Siguranta si Fericire.

Declaratia a fost semnata de 56 de reprezentantii. Prima semnatura, cea mai mare si cea care a devenit si cea mai cunoscuta a fost cea a lui John Hancock, presedintele Congresului Continental. Doi viitori presedinti ai SUA au semnat Declaratia, John Adams si Thomas Jefferson, iar cel mai in varsta semnatar a fost Benjamin Franklin.

Prima sarbatoare s-a oficiat in 1777, in Philadelphia, unde soldatii au facut o parada si au fost trase 13 focuri de arma in onoarea celor 13 state. Pe la inceputul anilor 1900, sarbatoarea a devenit populara si din ce in ce mai populara devenea la sfarsitul fiecarui razboi. Prin anii ‘50, ziua de 4 iulie se sarbatorea printr-un picnic cu comunitatea de la biserica sau acasa, in familie. Apoi in 1960, odata cu razboiul din Vietnam, s-a produs o ruptura, iar oamenii nu mai simteau ca ar trebui sa sarbatoreasca.

Simbolul cel mai comun al zilei Independentei este steagul, pe care americanii si-l pun in fata caselor sau a cladirilor. Alte simboluri asociate zilei nationale sunt Statuia Libertatii de pe insula Ellis din New York si artificiile pe care le putem vedea peste tot.


Sursa

Fun Facts despre Ziua Independentei

  • ziua de 4 iulie a fost declarata zi nationala in anul 1941.
  • de ziua SUA are loc Nathan's Hot Dog Eating Contest, o traditie de aproape un secol. Se estimeaza ca se mananca aproximativ 150 de milioane de hot-dogi in fiecare zi a Independentei.
  • ziua de 4 iulie a fost serbata pentru prima data la Casa Alba in 1801.
  • pe steagul SUA sunt 13 stele, aranjate in cerc, ele reprezentand egalitatea dintre cele 13 colonii. Desi au fost mai multe versiuni ale drapelului, aceasta a fost cea mai populara.
  • Calvin Coolidge, al 30-lea presedinte al SUA, s-a nascut pe 4 iulie
  • in 1776 traiau in SUA 2,5 milioane de oameni. In 2011, 311, 7 milioane.
  • pe 4 iulie isi mai sarbatoresc Ziua Nationala Filipine si Rwanda.
  • melodia imnului SUA a fost folosita initial intr-un cantec celebru din barurile americane, numit " To Anacreon in Heaven".

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera