De ce nu pot fi folositi banii pentru construirea mall-ului cultural Cinematograful Favorit

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cinematograful Favorit, unul dintre proiectele frumoase care ar trebui sa se nasca in Capitala, pare in continuare un vis indepartat din cauza birocratiei si dezinteresului autoritatilor locale.

In luna noiembrie 2013, proiectul de reabilitare a cinematografului Favorit a fost scos de pe lista de prioritati in urma unui proiect de rectificare bugetara, dar in urma presiunilor exercitate de cetatenii din zona, care fac parte din Grupul Initiativa Favorit, in bugetul Primariei Sectorului 6 pentru 2014 a fost aprobata suma de 2 milioane lei pentru consolidare, extindere si modernizare a Cinematografului Favorit.

Pentru buna desfasurare si inaintare a proiectului s-a propus infiintarea unui comisii, lucru care s-a si petrecut. Astfel ca vineri, 7 februarie,  in cadrul unei intalniri intre Comisia Consiliului Local Sector 6, cetateni ai Grupului Favorit si reprezentanti ai unor organizatii nonguvernamentale s-a discutat despre planul de management pentru Centrul Cultural European Favorit si despre pasii care urmeaza sa fie facuti.

Banii au fost aprobati dar...

Nu este clarificata situatia juridica a Cinematografului Favorit, mai exact nu se stie cine are dreptul de proprietate asupra Cinematografului Favorit. Drept urmare pentru ca banii alocati sa poata fi investiti, ca sa nu exista nereguli la Curtea de Conturi care ar putea invoca nefolosirea legala a banilor, e nevoie ca Primaria Sectorului 6 sa preia de la R.A.D.E.F. Romania Film Cinematograful pana pe 31 iulie 2014.

In teorie nu pare un lucru dificil, ci mai degraba unul de care ar trebui sa se ocupe departamentul juridic, insa exista niste "bariere" tehnice.

Mai exact, Consiliul General al Municipiului Bucuresti este singurul detinator de patrimoniu din Capitala. Ceea ce inseamna ca cei care fac parte din CGMB si primarul Sorin Oprescu trebuie sa preia cinematograful Favorit de la R.A.D.E.F. si apoi, printr-o hotarare a Consiliului General, sa il dea in administrare Primariei Sectorului 6.

Din pacate, momentan actiunile in acest sens treneaza deoarece la R.A.D.E.F. Romania Film are o situatie institutionala neclara (are doi directori si nu le functioneaza consiliul de administratie, care in mod normal ar trebui sa ia deciziile legate de cedarea de patrimoniu).

Astfel ca pe termen scurt cei de la Primaria Sector 6 trebuie sa faca actiunile necesare ca sa preia Cinematograful Favorit pentru ca banii sa fie investiti. Poate macar de data asta, cum pare sa fie obiceiul in Romania, lucrurile chiar sa se intample si sa nu ramana doar la nivelul de promisiuni electorale.

Istoria Cinematografului Favorit...

Planul prevede transformarea Cinematografului Favorit in Centru Cultural.

In august 2012 Rares Manescu, primarul Sectorului 6, declara ca "proiectul este gata si autorizatia de constructie urma sa fie eliberata o luna mai tarziu, ca termenul de finalizare sa fie sfarsitul acestui an.

 Dupa cum am scris si mai sus lucrarile nu au inceput nici in prezent (februarie 2014), mai mult chiar este nevoie de parcurs multi pasi birocratici ca sa se ajunga pana acolo.

Ca sa va faceti o idee pentru ce anume trebuie "luptat" aruncati o privire ca sa vedeti cum va arata cinematograful Favorit dupa renovare (poze).

Sursa foto
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera