Cum sa devii voice-over de documentare sau desene animate

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

O stiti pe doamna de la metrou, care ne anunta in fiecare dimineata ce statie urmeaza si ne atentioneaza atunci cand se inchid usile? V-am povestit cu putin timp in urma ca o cheama Isabela Neamtu, este actrita si s-a judecat cu Metrorex pana in 2011, cand a castigat procesul. Ceea ce ne-a ramas in minte este vocea ei si ne-am intrebat mult timp ce inseamna sa faci voice-over si mai ales, este posibil acest lucru in Bucuresti?


Sursa foto

Voice-over inseamna in romana "voce peste" sau, daca vreti, dublare. Adaptarea textelor si a vocilor unui material video limbii in care acesta este difuzat  inseamna ca cineva isi foloseste vocea in acest scop si da, este o meserie adevarata. Conceptul de "voice-over" se mai aplica si in radio.

Daca simti ca ai o voce unica si daca iubesti sa interpretezi personaje, atunci ar fi cazul sa incepi o cariera in voice-over. Uite cate lucruri care te vor ajuta la inceput si cateva studiouri unde poti trimite un demo, pentru a fi chemat, ulterior, la un casting.

Dezvolta-ti talentul de voice acting

Chiar daca voice overii nu apar niciodata pe ecran, ei trebuie sa fie niste artisti extrem de talentati pentru a putea sa inregistreze cu succes replicile. Spre exemplu, este mult mai complicat sa lucrezi numai cu vocea, pentru ca nu poti folosi expresii ale fetei, gesturi sau recuzita atunci cand trebuie sa exprimi o stare.

Mai intai de toate, iti recomandam sa iti cauti un trainer de voce. Unul dintre cei mai buni traineri de dictie din Romania este Carmen Ivanov, acreditat ANC (CNFPA).

Imita vocile mai multor actori celebri sau personaje de fictiune

Daca inveti cum sa imiti un sunet, vocea ta se va imbunatati, va deveni mai flexibila. Incearca imitand acesti actori: Arnold Schwarzenegger, Bill Cosby, Christopher Walken, Don LaFontaine.

Citeste cu voce tare orice

Citeste carti, reviste, articole din ziar sau de pe internet. Cu cat cuvintele iti sunt mai cunoscute, cu atat devin mai usor de pronuntat.

Creaza un demo

Crearea unui demo este modalitatea prin care voice-overii isi promoveaza vocea. Trebuie sa stiti ca primele 30 de secunde sunt cele mai importante pentru agentiile de casting.

Gaseste un agent

Un agent de voice-overi face acelasi lucru pe care il  face si un agent de modelling: gaseste talene si le ajuta sa isi gaseasca joburi. De fapt, acest agent este inlocuit la noi in Romania de casele de productie.

La noi exista cateva case de productie care se ocupa de voice-overuri. Amintim magazia de vocivoiceovers.ro, studioproductie.ro, voiceover.mediastel.ro.

Asadar, speram ca v-am facut curiosi sa aflati mai multe lucruri despre aceasta meserie si sa incepeti deja exercitiile de dictie. Noua ni se pare un job potrivit pentru studenti in special si, de ce nu, un job care iti poate aduce bani frumosi.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera