Cum obtin restaurantele stelele Michelin - povestea distinctiei ravnite de bucatari din intreaga lume

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Toti bucatarii ravnesc dupa ele. Toate restaurantele isi doresc sa le aiba pentru a atrage cat mai multi clienti. Stelele Michelin au devenit, de-a lungul timpului, cel mai important reper al gurmanzilor; chiar si o stea Michelin inseamna incredere, excelenta si...mancare foarte buna. Ele nu iti garanteaza doar o farfurie gustoasa, ci o adevarata experienta culinara.

Restaurantele care au primit o stea, doua stele sau trei stele au clientela asigurata, iar bucatarii sunt priviti pentru tot restul vietii cu respect si admiratie. Dar care este istoria acestor stele atat de ravnite?

In 1900, Andre Michelin, un industrias francez, a publicat Ghidul Michelin, care ii ajuta pe soferi sa isi intretina masinile, sa gaseasca cazare decenta si mancare buna in timpul calatoriilor prin Franta. Astfel, el isi promova fabrica de anvelope care purta acelasi nume.


Sursa

Ghidul avea doua parti: Ghidul Rosu si Ghidul Verde. Cel rosu cuprindea cele mai bune hoteluri si restaurante din Europa, iar cel verde era dedicat drumetiilor si turismului, dar si publicatii precum Guide Voyageur Pratique (pentru calatorii independenti), Guide Gourmand (cu cele mai bune locatii culinare), Guide Escapade (pentru iesiri scurte) si Guide Coup de Coeur (hoteluri de calitate).

Ghidul mai cuprindea si adresele statiilor de alimentare, mecanici si dealeri de anvelope, preturi pentru combustibil si reparatii auto.

Pana in 1920, el a fost distribuit gratuit, iar in 1930 incepe sa intocmeasca liste cu o stea, doua si trei stele pentru cele mai apreciate restaurante. De atunci, tot mai multe tari au inceput sa primeasca vizita inspectorilor Michelin, iar topul celor mai bune restaurante e actualizat de la an la an.

Cele trei stele Michelin confera urmatoarele titluri:

  • o stea - restaurantul e foarte bun
  • doua stele - un meniu excelent, merita sa faci un popas
  • trei stele - un meniu exceptional, merita sa calatoresti pana la el

In 2006, a fost introdusa The Rising Star, care desemneaza cel mai bun restaurant al categoriei din care face parte.

Conform ghidului, stelele se acorda dupa un criteriu clar stabilit: stars reflect what's on the plate and only what's on the plate. Pentru asta, inspectorii Michelin au cinci criterii dupa care se ghideaza:

  • calitatea ingredientelor
  • maiestria bucatarului
  • creativitatea
  • raportul calitate-pret
  • respectarea standardelor culinare


Alinea, Chicago, trei stele - sursa

Pentru ca tot vorbeam de inspectori, acestia sunt anonimi si nu au voie sa isi dezvaluie identitatea nici macar familiei, existand riscul ca rudele sa se laude cu faptul ca ii cunoaste.

Un inspector Michelin are in jur de 40 de ani si o experienta de cinci ani in restaurante sau industria hoteliera. El primeste un training de sase luni inainte de a merge singur in inspectie.

Intr-un an, acesta evalueaza 240 de restaurante, isi petrece 130 de nopti in hoteluri, scrie 1,100 rapoarte si conduce peste 20 de mii de kilometri. O zi obisnuita incepe la ora 7 dimineata si se termina la 11 noaptea.


Le Bernardin, New York, trei stele - sursa

Daca un inspector nu isi poate face o impresie clara din prima, el se duce la o a doua cronica. De obicei, ghidul este publicat in luna noiembrie, si pot exista retrogradari.

In prezent, exista 115 restaurante care au doua sau trei stele Michelin:

  • Japonia - 31
  • Franta - 27
  • SUA -12
  • Germania - 11
  • Italia - 8
  • Spania - 8
  • Hong Kong - 6
  • UK - 4
  • Belgia - 3
  • Elvetia - 2
  • Olanda - 2
  • Monaco - 1

In Romania, nu exista un restaurant care sa aiba macar o stea Michelin. Chefii de la noi spun ca principala cauza o reprezinta industria, dar si clientii romani care nu vor sa dea multi bani pe mancare. Avand in vedere ca portiile unui astfel de meniu sunt foarte mici, iar pentru roman in general bun inseamna mult, ii intelegem si pe ei (pe clienti, adica).

Unul dintre cele mai titrate restaurante din lume este Le Meurice, de pe Rue de Rivoli, Paris. El primeste de sapte ani trei stele Michelin, cu toate ca bucatarul-sef s-a tot schimbat de-a lungul timpului. Arata intr-un mare fel, zici ca e un decor dintr-un film.


Sursa

Asadar, poate veti ajunge candva in calatoriile voastre la un restaurant cu stele Michelin. Din cate am vazut (citit, mai exact), experienta isi merita fiecare banut, iar mancarea e delicioasa.

Voi ati fost intr-un astfel de restaurant?




5 comentarii

Cum obtin restaurantele stelele Michelin - povestea distinctiei ravnite de bucatari din intreaga lume
Ana Lidia Gavris Todinca
#1 -

Comentariu nou

Eu cred că este scarbos să mănânci scoici vii. Chiar dacă francezii
le pun la murat , e ca și cum ai ucide ceva cu gura.

Cum obtin restaurantele stelele Michelin - povestea distinctiei ravnite de bucatari din intreaga lume
izak
#2 -

Comentariu nou

Eu cred ca tocmai de asta, Ana draga, nu avem inca si nu vom avea prea curand Michelin in Romania, pentru ca "este scarbos sa mananci scoici vii"...

Cum obtin restaurantele stelele Michelin - povestea distinctiei ravnite de bucatari din intreaga lume
Cryss
#3 -

Comentariu nou

Scoici, industrie, clienti,cred ca asta este doar o scuza pentru lipsa noastra de imaginatie, coordonare si competitivitate. Parca eram romani inventivi si buni la toate, acum dam vina pe lipsa clientilor cu bani in timp ce romanii cheltuie mii de euro pe tot felul de alte lucruri inclusiv pe mancare ce ajunge la gunoi

Cum obtin restaurantele stelele Michelin - povestea distinctiei ravnite de bucatari din intreaga lume
Teo
#4 -

Comentariu nou

Daca Alina a platit pt Doua personae 130 de euro înseamnă 65 de persoana ori restaurantul avea Steaua pierdută prin sertare sau Alina a vazut Steaua la restaurantul care se afla vizavi 😀😀😀😀😀😀( au mai vazut si alți Franța

Cum obtin restaurantele stelele Michelin - povestea distinctiei ravnite de bucatari din intreaga lume
Dani
#5 -

Comentariu nou

Vorbim de o stea. ...nu de 3 stele. .Așa ca se poate manca cu 30-40 de euro o masa....ok..Va trebui sa cauți alt restaurant sa mănâncei ceva consistent dupa😂😂😂

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera