Cronica: Varekai - Cirque du Soleil - gratie in padurea fermecata

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cirque du Soleil este un concept-minune care nu trebuie ratat - e despre poveste, artisti, dar si despre magia vizuala pe care o aveti in fata.

Noi am vazut pana acum:

Daca ar fi sa folosesc un singur cuvant pentru ca descrie spectacolul Varekai - Cirque du Soleil, acela ar fi "gratie". Combinat, ca in fiecare show, cu pastile de bufonerie si scenete inspirate din filmele mute si din comediile frantuzesti de odinioara.


Fotografii de Florin Bondrila

De cum am intrat in sala de la Romexpo, am auzit sunete de vant. Vajaieli si adieri. Vuiete.

Multi copii. "Mami, mi-e foame de inghetata!" aud in dreapta mea si-o vad pe o fetita blonda frumusica foc care a ras din tot sufletul pe toata durata spectacolului cand intrau "clovnii" pe scena.

Clovnii-entertaineri au deschis si-au inchis show-ul: un el mustacios rupt din filmele lui Wes Anderson si o ea blondina si voluptuoasa. Au interactionat cu publicul, au adus oameni pe scena, au aruncat cu popcorn, au "plonjat" in bratele spectatorilor, i-au pus sa aplaude si sa cante Un, doi, trei, HEI. Tot randul 1 a fost ridicat in picioare si pechezitionat de cei doi.

Rasete de copii.

Se stinge lumina. Incepe Varekai.

Apar creaturile marine. Miscarile acrobatilor sunt pline de delicatete, muzica special creata pentru spectacol e un personaj in sine.

Puteti continua lectura cu soundtrackul pe fundal:

Despre Varekai

In adanc de padure, pe varful unui vulcan, exista o lume extraordinara pe nume Varekai.

"Varekai" inseamna "oriunde" in limba rroma, limba hoinarilor universali.

Din cer se prabuseste Icar, si asa incepe povestea Varekai, o reinterpretare a mitului grecesc. Aruncat in umbrele unei paduri magice, o lume caleidoscopica, cu creaturi fantastice, tanarul se lanseaza intr-o aventura care ne poarta prin acrobatii, zbor, fulgi, fum, sclipici si miscari care ne tin cu sufletul la gura.

Melodiile par incantatii uneori, viorile tin ritmul adesea, iar ritmul creste o data cu bataile inimilor. Exista o voce feminina si una masculina care canta atat impreuna, cat si separat.

Unele exercitii sunt atat de periculoase incat te tin cu sufletul la gura. N-au nicio plasa de salvare, niciun cablu atasat de corp. Totul tine de echilibru.

Highlightsurile noastre

Sa povestesti ce se-ntampla pe scena e ca si cand ai incerca sa desenezi mirosul de ploaie. Povestea te tine departe de telefon, notificari, poze, parca nici nu iti vine sa filmezi. Toata atentia e concentrata pe miscarile acrobatice si pe modul in care costumele au o viata a lor. Apropo de asta, fiecare membru din echipa are costumul customizat, special croit pentru el. Nimic nu e standard aici.

Dintre momentele pe care o sa le pastram in inima se numara:

- prima aparitia a personajului principal, o plonjare sensibila si geometrica a corpului imbracat in alb, prins in plasa, cu aripile frante.

- costumele acvatice cu perucile turcoaz.

- momentul balerinei gratioase imbracata in alb sclipitor; uneori aveai senzatia ca sfideaza legile gravitatiei, alteori ca a plonjat direct din poveste si-i o creatura care merge-pe-aer.

- dansul de cuplu care a adus in prim-plan suavitatea exprimata prin geometria miscarilor acrobatilor.

- sentimentul ca nu-s oameni ci creaturi din padurea fermecata.

- exercitiul de la final, plin de dinamism, cu salturile spectaculoase.

- starea de reverie pe care ti-o induce Varekai.

- cel mai amuzant: Ne me quitte pas al mustaciosului. Melodia asta will never be the same again dupa ce vezi ce-au facut din ea cei de la Cirque du Soleil.

Despre Cirque du Soleil:

Istoria Cirque du Soleil a inceput in 1984, de la un grup de 20 de artisti de strada. Astazi este o importanta organizatie cu sediul in Quebec, ce ofera divertisment de inalta tinuta artistica.

Compania are 4000 de angajati, incluzand mai mult de 1300 de artisti din aproape 50 de tari diferite.

Peste 160 de milioane de spectatori din mai multe de 400 de orase din aproape 60 de tari de pe toate continentele s-au lasat uimiti si incantati pana acum de Cirque du Soleil.

Varekai are 7 reprezentatii la Bucuresti. Bilete aici.

Fotografii de Florin Bondrila

Pe aceeasi tema:
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera