Cimitirul Bellu va fi transformat in muzeu in aer liber

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cimitirul Bellu se va tranforma in muzeu in aer liber pentru ca cele aproape 200 de monumente istorice sa poata fi admirate de turisti si de bucuresteni.

Pentru asta cei de la Primaria Capitalei vor accesa fonduri in valoare de 800.000 de euro oferite de guvernul norvegian. Totodata, si patrimoniul parcului Cismigiu ar putea fi revitalizat cu ajutorul unor granturi norvegiene de 2 milioane de euro.

In cimitirul Bellu se afla statuete funerare care au fost realizate de mari sculptori: Ion Mincu, Antoine Bourdelle (care a lucrat la bustul beizadelei Grigore Sturdza) sau sculptorul Caragea. De aceea ar putea fi un important punct turistic din Capitala.

Primul pas este realizarea unei baze de date cu monumentele istorice din cimitir, urmat de crearea unul film documentar, se vor aduce audio-ghiduri, a declarat Ana Anton, sefa biroului de comunicare de la Administratia Cimitirelor.

Cu ajutorul banilor, cele aproape 200 de monumente urmeaza sa fie consolidate.

Cimitirul Bellu are o importanta aparte. In timpul scurs de la infiintare, aici au fost inmormantati fruntasi ai tarii: reprezentanti ai vietii stiintifice si culturale, descendenti ai unor mari familii boieresti, politicieni renumiti si carmuitori de seama ai orasului. Valoarea acestui obiectiv nu se datoreaza insa doar galeriei de personalitati, ci si operelor de arhitectura si de arta funerara, multe dintre ele realizate de artisti renumiti. Dintre constructiile funerare insemnate amintim impresionantele cavouri proiectate de Ion Mincu pentru familiile Cantacuzino, Ghica si Georghieff, capela Toma Stelian realizata de Ion Berindei sau delicatul baldachin al familiei Linche de Moissac, datorat lui Albert Galleron, De asemenea, Cimitirul Bellu reuneste o colectie remarcabila de sculpturi ce variaza de la simple medalioane la figuri alegorice compleze, unele aduse din strainatate, multe realizate in tara. Creatiile unor artisti printre care se numara Karl Storck si fii acestuia, Carol si Frederic, Rafaelo Romanelli, Oscar Spaethe, Ion Georgescu, Dumitru Paciurea, Militia Petrascu, Ion Jalea si Cornel Medrea sunt reprezentative nu numai pentru vastul muzeu in aer liber care este Bellu, ci si pentru sculptura romaneasca, ale carui origini sunt strans legate de arta funerara, se mai arata in hotararea adoptata de consilierii municipali.

Bellu este cel mai mare si cunoscut loc de veci din tara, are 28 de hectare. Documentele atesta infiintarea lui in anii 1850, fara a exista consens asupra unei date exacte (cea mai veche cruce este din 1851). Numele sau provine de la donatorul terenului, Barbu Bellu (1825-1900), fost ministru al cultelor si justitiei, care avea pe locul respectiv conac si gradina boiereasca si a fost si ctitorul manastirii cu acelasi nume.

Asa ca oricat de ciudat ar putea parea ca un cimitir sa fie un muzeu in aer liber credem ca nu e tocmai o idee rea. Sa ne aducem aminte ca mai avem in tara un cimitir faimos: Cimitirul Vesel de la Sapanta, care este vizitat de foarte multi turisti datorita unicitatii sale.

Pe aceeasi tema:
2 comentarii

Cimitirul Bellu va fi transformat in muzeu in aer liber
dragosh_r0ck
#1 -

program

intre ce ore va fi deschis? se va putea vizita si noaptea? :)

Cimitirul Bellu va fi transformat in muzeu in aer liber
iUrsul
#2 -

@dragosh r0ck

Cred ca o sa depinda de nivelul de curaj :))

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera