Cezar Popescu - romanul care digitalizeaza si publica online arhiva fotografului Costica Acsinte

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Zilele trecute am descoperit o noua pagina de Facebook despre care trebuie neparat sa va povestim.

Colectia Costica Acsinte este pagina de Facebook in spatele careia se afla Cezar Popescu, fost avocat care a descoperit o pasiune nemarginita in fotografie.

Aceasta colectie pe care Cezar o digitalizeaza si o publica online a apartinut unui fotograf de razboi Costica Acsinte din perioada Primului Razboi Mondial. Costica Acsinte si-a deschis in Slobozia un studio de fotografie imediat dupa ce a fost scos din armata. Arhiva lui Costica Acsinte este destul de impresionanta. In anul 1984, cand acesta a murit, s-au gasit peste 5000 de cadre surprinse pe placi de sticla si cateva sute de fotografii printate.Acestea au intrat in posesia Muzeului Judetean Ialomita, drepturile de autor fiind pierdute conform legilor de pe atunci iar fotografiile fiind recunoscute ca proprietate publica. Insa Cezar Popescu a reusit sa convinga muzeul sa-l lase sa digitalizeze si sa printeze online fotografiile. Se pare ca tatal lui Cezar Popescu a lucrat cu fiul lui Costica Acsinte si astfel acesta a reusit sa recunoasca fotografiile dupa ce le-a vazut printate pe cateva carti postale.

Si desi, nimeni nu stie cine sunt persoanele care apar in fotografii, Cezar Popescu este de parere ca ar fi pacat sa pierdem asemenea arhiva.

Mai jos vei gasi cateva fotografii preluate de aici si un clip video in care Cezar Popescu iti arata cum face ca fotografiile sa ajunga in spatiul online.

Felicitarile noastre!


Soldat si caporal, uniforma m.1948


Sursa foto

Costică Acsinte Archive - How I do it

3 comentarii vrei sa comentezi?

Cezar Popescu - romanul care digitalizeaza si publica online arhiva fotografului Costica Acsinte
Cezar Popescu
#1 -

corectura

Vă mulțumesc pentru articol. S-a strecurat o mică greșeală: Acsinte nu a fost nici pe departe singurul fotograf din țară la vremea aceea, ci a fost printre puținii din județ. Greșeala bănuiesc că provine însă din articolul celor de Time care în mod eronat au trecut country în county :)
Numai de bine și încă odată multe mulțumiri.

Cezar Popescu - romanul care digitalizeaza si publica online arhiva fotografului Costica Acsinte
Cernau Ioan
#2 -

Completare

Din păcate, atât site-ul http://lightbox.time.com, cât și presa romaneasca (care a preluat articolul fără să aducă ceva în plus sau să verifice informațiile) au uitat sa mentioneze un aspect important si anume ca respectiva colectie se afla in posesia Muzeului Județean Ialomița, muzeu care are un contract de colaborare cu d-l Cezar Popescu. Mai mult, muzeul i-a oferit lui Cezar tot suportul necesar desfășurării în bune condiții a activității: i-a pus la dispoziția unul din birourile sale (în nici un caz o ,,cămăruță micăˮ), i-a asigurat necesarul de materiale (birotică), i-a oferit acces liber în arhiva de istorie a instituției și, implicit, la colecția Acsinte etc. Desigur efortul, talentul și persuasiunea de care Cezar dă dovadă sunt pe cât de rare, pe atât de lăudabile, însă trebuie recunoscut și meritul muzeului care a achiziționat plăcuțele respective și le-a introdus într-un program de conservare pentru a stopa sau încetini pe cât posibil degradarea inerentă a colecției. Mai departe, pentru a le scana digital, a fost necesară o persoană cu pregătire specială și cu echipament pe măsură.
Cernău Ioan,
muzeograf Muzeul Județean Ialomița

Cezar Popescu - romanul care digitalizeaza si publica online arhiva fotografului Costica Acsinte
Alexa Ioana
#3 -

@Cernau Ioan

In articol este precizat atat Muzeul Judetean Ialomita cat si faptul ca domnul Cezar Popescu a primit acordul muzeului sa foloseasca arhiva. Va multumim oricum pentru comentariu.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera