Cele mai vizitate muzee din Bucuresti - Barometrul Cultural 2014

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Topul celor mai vizitate muzee din Bucuresti include Muzeul Taranului Roman (MTR) si Muzeul Antipa, atractiile clasice pe care le prefera romanii inca din copilarie. Acestea sunt rezultatele unui sondaj de opinie facut cu ocazia realizarii Barometrului Cultural 2014, lansat pe 16 martie.

Cu totii am fost, cel putin o data, cu parintii sau cu scoala, la unul din aceste muzee si se pare ca preferintele sunt aceleasi odata cu trecerea anilor.

Exista nenumarate opinii care sustin ca putini romani au activitati culturale, iar cifrele din Barometrul Cultural sustin acest lucru.

De asemenea, foarte interesant, in ciuda apetentei foarte mari pentru religie a romanilor, muzeele cu specific de arta religioasa nu par sa fie in preferintele vizitatorilor.

55% dintre oameni nu au frecventat niciun muzeu anul trecut.

Adica 1 din 2 romani nu a fost anul trecut la nici un muzeu. Totusi, cei care au facut-o, au mers la Antipa, MTR si Muzeul National de Istorie a Romaniei.

In functie de tipul de muzeu, romanii au fost interesati in primul rand de muzee de istorie, stiintele naturii, arheologie, urmand arta, etnografia si istoria militara.

Care sunt muzeele pe care romanii le frecventeaza?

1. Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa, despre care respondentii sustin ca sunt cei mai satisfacuti din punct de vedere al experientei de vizitare. Fondat in 1834, Antipa are un patrimoniu de 2 milioane de piese.

59% au raspuns ca prefera sa viziteze Antipa iar 1 din 2 vizitatori (46%) are intre 18 si 24 de ani. Deci, in general, Muzeul Antipa are un public tanar, mai ales ca are si o gramada de expozitii dedicate copiilor.


Sursa foto

Antipa, de altfel, a fost modernizat masiv si redeschis publicului in 2011.

2. Muzeul Taranului Roman a fost ales de 34% dintre respondenti. Noi punem raspunsul si pe seama faptului ca in spatele MTR se afla Clubul Taranului, o cafenea destul de populara printre tinerii bucuresteni.

De altfel, raspunsurile din barometru indica varsta vizitatorului general al MTR ca fiind cuprinsa intre 18 si 24 de ani.


Sursa foto

De asemenea, la fel ca si Antipa, muzeul s-a evidentiat si prin programele educative pentru copii, prin Atelierele de creativitate si proiectiile de filme.

3. Muzeul National de Istorie a Romaniei i-a atras in 2014 pe 23% dintre romani.

Cei mai multi dintre vizitatori au intre 18 si 24 de ani (40%), si au ca principale surse de informare mass-media si Internetul.


Sursa foto

Urmatoarele locuri in preferintele romanilor sunt

4. Muzeul National de Arta al Romaniei
5. Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti
6. Muzeul Militar National Regele Ferdinand I
7. Muzeul National de Arta Contemporana
8. Muzeul Municipiului Bucuresti
9. Foisorul de Foc
10. Muzeul National al Literaturii Romane

Care sunt motivele pentru care romanii nu viziteaza muzee?

1. Lipsa de timp este principala motivatie: 44% dintre ei ar merge la muzee daca ar avea mai mult timp liber, iar 26% doresc extinderea programului de vizitare. Cumva e normal, intre 10 si 6 lumea este la munca, nu are timp sa mearga la muzee.

2. Costul biletelor este un alt argument mentionat. Ni se pare un pic exagerat, noi credem ca pretul unui bilet este modic - variaza intre 10 si 25 de lei pentru adulti si 2-7 lei pentru studenti. Totusi, un procent de 32% si-ar dori sa existe mai multe oferte promotionale in viitor.

3. Proasta promovare a evenimentelor. Oamenii si-ar dori sa existe o mai buna promovare a evenimentelor si sustin ca asta i-ar determina sa mearga mai des la muzeu.

FUN FACTS

1 din 2 persoane nu a mers deloc la muzeu in 2014. (55%)

1 din 10 merge la muzeu de doua ori pe an. (11%)

Femeile merg mai des la muzeu decat barbatii. (femei 56%, barbati 44%)

Mai mult de jumatate dintre vizitatori au pana in 24 de ani.

Bucurestenii ar merge mai des la muzeu daca ar beneficia de un servicu mai bun din partea angajatilor muzeelor. (13%)

Arta religioasa este in coada intereselor muzeale ale romanilor, desi romanul s-a nascut religios si probabil asa va muri.

Rezultatele Barometrului Cultural 2014 au fost bazate pe raspunsurile a 1260 de persoane, cu un nivel de incredere de 95%. Esantionul a continut un boost de 840 de persoane din Bucuresti, care a produs un subesantion reprezentativ pentru capitala.

Pe aceeasi tema:2 comentarii

Cele mai vizitate muzee din Bucuresti - Barometrul Cultural 2014
andreea lelea
#1 -

Comentariu nou

Poza de la Muzeul National de Istorie e, de fapt, de la Muzeul Municipiului Bucuresti. S-a numit si cel din urma Muzeul de Istorie, la un moment dat, dar s-a schimbat denumirea. De prin 1999 :)

Cele mai vizitate muzee din Bucuresti - Barometrul Cultural 2014
Dan D
#2 -

Cateva observatii

Pe langa faptul ca ati incurcat muzeele de istorie, partea cu arta religioasa merita o argumentare in locul unei propozitii scrise la misto: "Arta religioasa este in coada intereselor muzeale ale romanilor, desi romanul s-a nascut religios si probabil asa va muri."

Caterinca strica profesionalismul.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera