Cele mai frumoase castele din Romania

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Am pornit in cautarea celor mai frumoase castele din Romania. Am citit undeva ca avem peste 150 de castele, dar ca o mare parte din ele sunt degradate sau sunt implicate in procese intre mostenitori. Dupa ce-am fasarit pagini intregi de internet si-am intrebat pe ici pe colo, am chemat-o la noi in redactie pe Raluca.

In calitate de videobloger de travel si lifestyle, consultant si organizator de calatorii si evenimente, i-am cerut un top 5, urmand sa umplem noi golurile. Ne-am si filmat - aveti video la final.

Raluca adora sa calatoreasca si sa descopere locuri noi. Aventurile ei le puteti afla pe blogul RaluCalatoreste.ro. Pana atunci, sa vedem cum stam la top 5 castele.

Stati ca tocmai am aflat ceva nou de la ea - diferenta dintre castel si palat.

PALATUL este un edificiu impunator care desemneaza:
1.resedinta urbana a unui personaj important, cel mai adesea de origine nobiliara, cu un mod de viata fastuos;
2. sediul unei institutii publice, in care se exercita puterea (politica, judiciara, legislativa, executiva)

CASTELUL este la origine o constructie medievala cu rol de locuinta, destinata totodata sa protejeze o familie nobiliara si sa simbolizeze autoritatea intr-un domeniu feudal. Uneori poate fi sinonim cu "cetate".

Deci palatul e resedinta iar castelul are ca scop apararea. Bon. Hai sa vedem o selectie cu cele mai frumoase castele. Si daca ati poposit intr-unul care nu se afla la noi in lista sa ne dati de veste.

1. Castelul Peles, Sinaia

Nu e cliseu? ma uit eu neincrezatoare.

Pai nu e deloc cliseu daca ai mintea deschisa si descoperi ceva nou de fiecare data. Chiar daca se fac excursii inca din scoala generala, e important sa te documentezi si sa aflii povestile castelului.

Peles este situat in Sinaia, si a fost construit intre 1873 și 1914. Fosta resedinta de vara a regilor Romaniei, in prezent este muzeu.

Arhitectul german Wilhelm Doderer a realizezat planurile constructiei. De aceea, din punctul de vedere al arhitecturii exterioare, elementele principale sunt specifice stilului neorenasterii germane.

Atat la sfarsitul secolului al XIX-lea cat si acum, Castelul Peles este considerat unul dintre cele mai frumoase din Europa, si primul electrificat in intregime de pe continent. Uzina electrica proprie era amplasata pe malul paraului Peles. De altfel, cladirea mai era dotata inca de atunci cu lift interior, aspirator si incalzire centrala.

Castelul are 170 de incaperi, din care doar 10 sunt accesibile turistilor si adaposteste mai multe colectii valoroase de picturi, sculpturi, armuri, covoare, mobila, tapiserii, statuete, obiecte de ceramica, elemente de vesela din aur, argint si portelan, vitralii.

Mai multe detalii despre muzeu aici. Tur video aici.

2. Castelul Bran, Brasov

Atat de vanat, atat de vizitat, incat i-a dat pe spate inclusiv pe Johnny Deep, Alice Cooper si Tim Burton care nu au putut rezista tentatiei si s-au pozat pe acolo.

Situat intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, la 30 de km de Brasov, este singurul punct turistic care atrage sute de mii de turisti datorita unei legende: Legenda Contelui Dracula.

Initial Castelul Bran (in limba slava «brana» inseamna «poarta») a fost o fortareata cunoscuta sub numele de Dietrichstein, construita de Ordinul Cavalerilor Teutoni in anul 1212, ce a fost cucerita de sasi spre sfarsitul secolului al XIII-lea.

Intr-una dintre camerele castelului, a fost amenajata si o camera “Bram Stoker”, unde este prezentata Legenda lui Vlad Tepes (cunoscut si ca Vlad Dracul), precum si a mitului lui Dracula.

Gasiti toate detaliile pe site-ul oficial.

3. Castelul Cantacuzino, Busteni

"atunci cand a fost facut, trebuia sa concureze cu Peles. Nu a prea reusit, asa ca atuul sau a ramas privelistea." spune Ralu.

Castelul Cantacuzino  este amplasat in Busteni, cartierul Zamora, pe locul unei vechi case de vanatoare, ce dainuia inca din  sec. al-XVIII-lea si care servea ca popas familiei Cantacuzino, in drumul sau spre Brasov.

Castelul, construit in stil neoromanesc, este inconjurat de un parc ale carui alei te poarta spre cascade, fantani arteziene si grota. Edificiul a fost realizat in piatra si caramida dupa planurile arhitectului Grigore Cerchez si se intinde  pe o suprafata de 3148 mp.

Bonus: e aproape de Bucuresti, are si o terasa-restaurant cu retele speciale si preturi destul de ridicate - Canta Cuisine. Platesti si privelistea, nu?

4. Castelul Fagaras

Castelul a fost recent restaurat si arata foarte bine. Are si un mic lac + garda care primeste oaspetii in fiecare zi la ora 15:00.

Priveliste frumoasa, e de vizitat.

Cetatea Fagarasului este situata in chiar centrul municipiului Fagaras, in judetul Brasov.

5. Castelul Banffy, Bontida

...cunoscut si sub numele de "castelul Electric Castle".

Un castel-ruina cu o poveste de iubire a unei familii maghiare.

Castelul Bánffy de la este un ansamblu arhitectonic construit de familia Bánffy in comuna Bonțida, județul Cluj.

Nucleul complexului de edificii este renascentist, extinderile ulterioare au fost facute in secolul al XVIII-lea in stil baroc, iar in secolul al XIX-lea in stil romantic (inclusiv galeria neogotica de la 1890). Ansamblul se afla in prezent in proces de restaurare.

Raluca la noi in redactie

BONUS:

6. Castelul Regal de la Savarsin, judetul Arad

Printre primele proprietati ale familiei regale retrocedate Regelui Mihai, Castelul de la Savarsin, din judetul Arad, a fost construit in secolul al XVI-lea de familia nobiliara maghiara Forray.

Acest castel a fost construit intre anii 1650-1680.

Parcul dendrologic din jurul castelului a fost infiintat de vicecomitele Andras Forray, in anul 1514, care a fost domn de pamant si a avut mosie in zona Savarsinului. Acest parc are o suprafata de 6,5 hectare si contine cateva specii rare de arbori si arbusti, declarate monumente ale naturii: brad argintiu, molid, tuia piramidala, chiparosi de balta, salcam chinezesc, pin de Himalaya, alun turcesc, stejari seculari si multe altele.

7. Castelul Corvinilor, Hunedoara

Numit si castelul Corvinestilor sau al Huniazilor, este cetatea medievala a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Romania. Castelul a fost ridicat in secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara. Castelul a fost restaurat si transformat in muzeu.

Pe blazonul familiei Corvinilor este inscrptionat un corb care tine în cioc un inel de aur. Atribuirea acestui simbol al familiei are o legenda. Se spune cã Ioan de Hunedoara era fiu nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasa femeie din Tara Hategului, pe nume Elisabeta.

Pentru a o feri de necinste, regele îi da de sot pe unul din vitejii sai, Voicu, daruindu-i totodatã si un inel ca si dar pentru copilul nenascut, cu scopul de a fi recunoscut atunci când va creste si va merge la curtea regala. In timpul unei calatorii facuta de familia lui Voicu, poposind pentru a pranzi, inelul este uitat pe o margine a stergarului pe care erau puse merindele. Un corb, atras de stralucirea inelului îl fura încercând sa plece cu el. Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc si sageteazã corbul, recuperand astfel inelul. Atunci cand creste si ajunge la curtea regala, povesteste aceastã patanie, iar regele, impresionat de aceasta istorie, decide ca simbolul familiei hunedorenilor sã fie corbul cu inel de aur în cioc.

De altfel, si numele familiei provine din latinescul „Corvus”, care inseamna „Corb”, o pasare care simboliza cu totul altceva în evul mediu, si anume întelepciunea si longevitatea.

Mai multe legende gasiti pe Site-ul oficial.

8. Castelul Sturdza, de la Miclauseni, Iasi.

Este un castel in stil neogotic construit intre anii 1880-1904 de catre Gheorghe Sturza si sotia sa Maria, in satul Miclauseni, la o distanta de 20 km de Roman si 65 km de municipiul Iasi.

In prezent, se afla in proprietatea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si este inclus pe Lista monumentelor istorice.

Castelul Sturdza are etaj si mansarda. Peretii exteriori ai cladirii au fost impodobiti cu numeroase decoratiuni in altorelief, printre care si steme inspirate din blazonul familiei Sturdza: un leu cu o sabie si o ramura de maslin sau elemente simbolice, realizate in anul 1898 in stilul Art Nouveau de catre arhitectul Iulius Reinecke.

Acesta fusese ajutat de catre Maria Sturdza, care ilustrase ca pictorita multe din poeziile lui Vasile Alecsandri, vecin si prieten apropiat al familiei Sturdza.

9. Castelul Karolyi, Carei, Satu Mare

Daca exista un loc in judetul Satu Mare in care istoria, legenda, misterul si frumusetea locurilor se impletesc spectaculos atunci acela este Castelul Karolyi din Carei. Asezat in centrul orasului, castelul intemeiat in urma cu sute de ani de familia Karolyi este un blazon nu doar pentru ”villa Karul” ci si pentru intreaga regiune.

Astazi, castelul gazduieste o expozitie muzeala de interioare istorice care redau ambianta de odinioara a castelului si o expozitie de istorie locala.

Anual, circa 40.000 de turisti viziteaza castelul din Carei, atrasi de frumusetea acestuia, de cele cateva interesante legende locale si de superbul parc dendrologic care-l inconjoara.

Daca aveti un castel preferat care nu se gaseste in lista noastra, sa ne dati de veste.

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera