Cele mai frumoase 10 biserici din Bucuresti de unde sa iei lumina in Noaptea de Inviere

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Daca de sarbatori ramaneti in Bucuresti, iar de noapte de Inviere vreti sa mergeti sa luati lumina de la una dintre cele mai frumoase biserici din Bucuresti, atunci va usuram noi munca.

Mai jos am realizat o lista cu 10 dintre cele mai frumoase si vechi lacase de cult din Bucuresti.

Biserica Elefterie

Elefterie Nou este una din bisericile mari din Bucuresti, construita de prin '35 pana prin anii '70, cu pauze in timpul razboiului, o turla ici, o pictura murala colo, cum mai veneau donatiile de la enoriasii instariti.

Este foarte aproape de cealalta biserica Elefterie, mult mai mica si mai veche (de pe la 1743), care seamana putin la arhitectura si dimensiuni cu Stavropoleos. Noul Elefterie a fost construit deoarece micuta biserica de aici nu mai facea fata nevoilor spirituale ale Cotroceniului.


sursa foto: panoramio.ro

Biserica Casin

Casin se gaseste in zona verde, linistita si boiereasca a Domenilor, aproape de Arcul de triumf, cu care se intrece in inaltime, fiind unul din cele mai inalte lacasele de cult din Bucuresti, menite sa fie vazute de la distanta, nu sa fie ascunse intre blocuri.

Construita in 1937 de arhitectul Patriarhiei, Ionescu-Berechet, biserica imbina stilul muntenesc brancovenesc (cu coloane la intrare) cu cel bizantin (mozaicuri si plan de cruce greaca centrata, arhitectura inalta si spatioasa).

Biserica Kretzulescu

Biserica Kretzulescu (sau Cretulescu) este considerata unul din cele mai valoroase si vechi monumente de arhitectura ale orasului de la sfarsitul perioadei brancovenesti, a fost ridicata in anii 1720 -1722 de logofatul Iordache Cretulescu si de sotia acestuia, Safta - una din fiicele domnitorului Constantin Brancoveanu.

Aici se afla pe vremuri bariera de nord a orasului, pe "Podul Mogosoaiei", iar locul se numea atunci "Putul cu zale".

Biserica Stavropoleos

Biserica Stavropoleos a fost construita in 1724 la initiativa calugarului grec Ioanichie in Mahalaua Ghiorma Banul, zisa si Mahalaua Grecilor.

In prezent biserica trece drept unul dintre cele mai valoroase monumente ale stilului arhitectonic brancovenesc facandu-se constant eforturi pentru intretinere si restaurare. Ultimele lucrari de prezervare de altfel au fost efectuate in 2003 pentru curtea interioara - lucrarile au costat cam 30 de mii de dolari.

La aceasta biserica vin an de an multe celebritati (atat din lumea mondena, dar si intelectuali) pentru a asista la slujba de Inviere si pentru a lua lumina.


sursa foto // sursa foto

Mitropolie

Pe dealul Mitropoliei gasim un ansamblu care include Catedrala Patriarhala, Palatul Patriarhal, resedinta Patriarhala, clopotnita si alte elemente ce tin de cultul bisericesc.

In 1656, voievodul Tarii Romanesti - Constantin Serban Basarab construieste, pe ceea ce cunoastem acum drept Dealul Mitropoliei, o biserica ce purta hramul "Sfintii Imparati Constantin si Elena". In timpul domniei lui Radu Leon, biserica a fost pentru prima oara pictata si tot atunci s-a stabilit ca aici sa fie resedinta mitropolitana, in 1668, desi mitropolitul de atunci, Stefan, se mutase deja aici din 1661.

In jurul Mitropoliei au aparut, bineinteles, multe asezari manastiresti, constructii conexe, din care astazi nu a mai ramas decat clopotnita, construita de Constantin Brancoveanu in 1698.

Dealul Mitropoliei este cel mai aglomerat in noaptea de Inviere, aici venind si foarte multi politicieni (caci, doar se stie ca la noi politica merge mana-n cu BOR-ul). Asa ca, daca-l alegeti pentru slujba de Inviere, inarmati-va cu multa rabdare si toleranta.

Biserica Trei Ierarhi, Coltea

Una din cele mai frumoase si vechi bisericute ale Bucurestiului este Coltea, cu hramul Trei Ierarhi. Tot coltul... Coltea are o istorie veche: numele zonei e legat de familia de boieri din Doicesti: slugerul (clucerul) Udrea Doicescu construise aici pe la 1641 o bisericuta de lemn cu hramul Sfintei Paraschiva, mostenita dupa moartea sa de fratele lui, marele clucer Coltea Doicescu, de la care spatarul Mihai Cantacuzino (a carui statuie, executata de Karl Storck in 1870 se afla si azi in curtea spitalului) cumpara peste cativa ani pamantul si cu aprobarea Mitropolitului Teodosie ridica (intre 1695-1698) o biserica de piatra: Trei Ierarhi sau Trisfetitele, in stil bizantin muntenesc.

Cutremurul din 1977 a adus o noua serie de stricaciuni, iar procesul de restaurare, blocat din lipsa de fonduri, a reinceput abia dupa Revolutie, dupa ce bisericuta fusese chiar inchisa intre 1986-1989, din ordinul familiei Ceausescu.

In noaptea 21-22 decembrie 1989 clopotele de la Coltea au prins insa viata, iar biserica a slujit drept adapost ad hoc pentru ranitii din Piata Universitatii.

Schitul Darvari

Schitul Darvari numara aproape doua secole de cand familia Mihail si Elena Darvari a construit un mic lacas de rugaciune pentru ei si apropiatii lor. De atunci si pana astazi, schitul s-a transormat de nenumarate ori, fiind inclusiv reconstruit din temelii in perioada interbelica.

Astazi schitul se afla in stare ireprosabila - un loc extrem de bine ingrijit si intretinut, o oaza de liniste cu multa verdeata si flori, mai primitor decat te poti astepta in mijloc de capitala. In incinta schitului se afla si un magazin de icoane si carti bisericesti, CD-uri cu muzica religioasa si mici suveniruri cu motive religioase.

Biserica Sfantul Silvestru

Biserica a fost sfintita, in forma ei actuala, in data de 30 septembrie 1907, fiind in prezent, impreuna cu turnul cu ceas, monument istoric

In anul 3 noiembrie 2002 patriarhul Teoctist a depus in biserica relicvele sfantului Silvestru, pe care cu o luna inainte le primise in cadrul unei slujbe desfasurate in Catedrala San Giovanni in Laterano din Roma.

Aici a slujit Parintele Galeriu, din 1974 pana la decesul sau, in 2003.


sursa foto: jurnalromanesc.blogspot.com

Biserica Amzei

Prima biserica construita aici, dar de dimensiuni mai mici, cu o singura turla, a fost ridicata intre anii 1807-1810. Pana la a arata in felul in care arata astazi, biserica a suferit multe transformari, fiind afectata de cutremure si incendii.

"Biserica Amzei este o cladire monumentala, in stil eclectic, de scoala academica franceza, ornamentata in exterior cu elemente arhitecturale din piatra si caramida, dintre care unele caracteristice arhitecturii neoromanesti: asize de caramida aparenta galbena, alternate cu zone tencuite, siruri de ocnite sub cornisa si brauri bogat decorate." - sursa


sursa foto: Primarie Sector 1

Biserica Sfantul Mina

Bazele acestei biserici au fost puse in anul 1725, iar in anul 1847 a ars la focul cel mare, care a mistuit o parte a Bucurestilor.

Despre aceasta biserica s-ar spune ca este vrajita si ca cei care au suferit o paguba de orice fel sau nu reusesc sa se casatoreasca pot veni aici pentru a se ruga si problemele li se rezolva.


sursa foto: orthphoto.net

Sarbatori Fericite!
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera