Cea mai intensa experienta de teatru-labirint din 2016: iCarus sau cum am invatat sa zbor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

N-am cuvinte. N-am cuvinte. Am: imbratisari, soapte, caldura de corp pe corp sau de rasuflare in ceafa, mangaiat in palma. Miros vanilat pe maini, o pana-talisman la mana dreapta legata cu o ata turcoaz.

Am fost la Teatrul Labirint la spectacolul iCarus si, la final, am iesit cu ochii in lacrimi de sentimente combinate-n mine care-abia asteptau sa iasa la iveala, dar nu stiau cum. Probabil erau putin blocate de rational, de rutina, de mersul la birou, de To Do List-urile din Agenda.

De presiunile constante pe care nici macar nu le mai detectez.

Ce este Teatrul Labirint? - spectacol pentru o singura persoana

Inainte sa va povestesc ce-am trait (si woa, o sa dureze ceva), trebuie sa va introduc putin in atmosfera. Uite, am mai fost si anul trecut la ceva similar si am scris aici.

Totul se organizeaza pe mail. Asa primesti invitatia de la iCarus. Si te duci la Scoala Centrala la o ora stiuta doar de voi, cu un mar - asta e regula.

Tehnica performativa a teatrului labirint invita spectatorul intr-o calatorie (atat fizica cat si launtrica) care consta intr-un sir de intalniri bazat pe relatia dintre teatru, limbaj senzorial si memoria corpului. Cu alte cuvinte, spectatorii intra individual in spectacolul – labirint, fiind purtati printr-un set de instalatii teatrale si non-teatrale. E un tip de spectacol site specific si context oriented, fiind generat de contextul si locul in care e construit, dar mai ales de spectator.

Acceptand invitatia de a fi ghidat prin labirint, spectatorul devine spect-actor, un adevarat personaj principal.

Ce mi s-a intamplat, pe scurt si fara spoiler alert

Loc: Scoala Centrala, Bucuresti. Ora 5:55 seara. Luna plina si imensa.

Am intrat direct in poveste. Mi s-a atribuit un rol. Sunt inspectoare si trebuie sa analizez cazul unui copil disparut la Scoala Centrala care, pur si simplu, si-a luat zborul. Restul detaliilor le veti descoperi pe parcurs, n-are sens sa va povestesc “actiunea” si, mai degraba, tehnicile care m-au scos din mine numai ca sa ma aduca apoi mai aproape de mine.

Am fost purtata in intuneric, am auzit ploaia, am fost legata la ochi, m-am jucat Flori fete si baieti, am desenat cu creta, am auzit viori si fluiere care ma invaluiau, am imbratisat si-am fost imbratisata indelung. Am mirosit, am simtit tot felul de miresme, prafuri, lichide, am fost mangaiata in par si-n palme, am atins corpuri goale si imbracate, baieti si fete; la un moment dat nici nu mai stii daca cel care te poarta e un El sau o Ea si nici nu mai conteaza.

Pentru ca-i o energie pura, complet asexuala, care te apropie si te conduce, iti trezeste sentimente de care nici tu nu iti mai aduceai aminte.

Totul e pe bune si-asta se simte. Nicio atingere nu-i fake, nicio intrebare nu-i la intamplare. Esti personaj, poti influenta actiunea. Vorbesti cu celelalte personaje, poti sa le raspunzi sau sa le intrebi la randul tau.

Ce e perceptia? Ce inseamna sa simti? Care e diferenta dintre perceptie si senzatie?

Ochiul tau vede ceva, mintea ta detecteaza altceva, mana ta simte ceea ce ochiul nu vede.

Esti purtat pe scari, prin frunze, afara la copac, in pod, pe jos, pe sus, pe pat.

Nu stii ce urmeaza. Niciodata. Nici nu trebuie.

Tot ce trebuie sa faci este SA TE LASI. Sa crezi ca nimic rau nu ti se poate intampla atata vreme cat te descoperi.

Fiecare etapa te aduce mai aproape de tine. Asta doar daca vrei si lasi garda jos.

Creierul tau va incerca sa intuiasca ce se va intampla, uneori se prinde si reuseste sa anticipeze, alteori e luat complet prin surprindere. Uneori astepti si nu stii daca trebuie sa ramai acolo sau sa mergi mai departe. Oricum, inveti sa ai rabdare. Inveti cum se sincronizeaza lucrurile daca mergi pe intuitie. Si daca nu te mai grabesti.

Am trait multe. Am fost la sute de acte artistice in Romania si in strainatate. Dar nimic din ce am simtit pana acum, in vreunul dintre aceste contexte, nu se compara cu ce-am trait la teatrul labirint.  E terapie. Pura. Plus ca am invatat sa zbor. Asa cum numai in vise am visat. Doar ca s-a petrecut in realitate.

Ce am invatat? Sa ma las sa simt. Sa nu ma mai grabesc. Sa fiu AICI, ACUM.

Abecedarul celui care merge la Teatrul Labirint:

- nu intarzia
- asculta si respecta instructiunile personajelor
- daca iti e ceva neclar, intreaba
- lasa-te purtat de context, chiar daca te trezesti legat la ochi, in catuse, pierdut in intuneric.
- nu-ti fie frica, nu-ti fie frica, nu-ti fie frica de necunoscut

Despre Spectacolul iCarus

 “iCarus” este un spectacolul de teatru pentru un singur spectator
Actorul Bogdan Nechifor l-a creat impreuna cu regizorul galez Iwan Brioc la Scoala Centrala

Participarea se face printr-un mail de rezervare la contact@teatrulabirint.ro. Urmatoarele spectacole vor fi anuntate curand, dar avand in vedere ca lista de asteptare este lunga, e bine sa va rezervati un loc inca de pe acum.

Metoda teatrului labirint este deja implementata cu succes de companii de teatru in orase precum New York, Londra, Barcelona si Cardiff. Compania de Teatru Labirint a adus aceasta metoda in peisajul cultural din Romania, fiind principalul promotor al acesteia si isi propune ca, pe termen lung, acest tip de performance sa devina o alternativa neconventionala la spectacolele clasice.

Anul acesta, Compania de Teatru Labirint a avut privilegiul de a-l avea aproape pe regizorul galez Iwan Brioc, fondatorul metodei teatrului labirint. Acesta a supervizat intregul proces creativ al spectacolului iCarus realizat de Bogdan Nechifor, fondatorul Companiei de Teatru Labirint din Romania, impreuna cu alti 30 de artisti din diverse domenii.

In Teatrul Imersiv precum Teatrul Labirint Senzorial nu poate fi trasata cu usurinta o linie intre audienta si actori. Scena este peste tot, inclusiv in momentul impartasit, asadar atentia este distribuita, iar observatorul si cel observat devin unul si acelasi.

Echipa artistica iCarus
Regia: Bogdan Nechifor
Concept: Iwan Brioc
Dramaturgia: Sebastian Grama
Scenografia: Mihai Flenches & Samuel Mihailovici
Video: Andrei Cozlac
Sound design: Darie Nemes Bota

Performeri:

Stefan Bisztricki - Florian, Irina Radu, Marina Stefania Manea, Corina Sandru, Roxana Andreea Neagu, Andreea Lucaci, Varty Mihail, Alina Tofan, Roxana Elena Mancas, Alexandra Popa, Francisco Ramonda, Madalina Nicola, Alina Medoia, Mihai Bercaru, Carmen Manac, Radu Chivulescu, Darie Nemes Bota, Irina Nitu, Andreea Lupu, Alexandru Unguru, Carmina Dilimot, Ioana Stoica, Simona Dabija, Madalina Dorobantu, Patricia Cordos, Alin State, Doru Craiu, Aida Sosic.

Pe aceeasi tema:
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera