Ce trebuie sa stii despre inregistrarea si microciparea cainelui tau

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cainii cu stapan trebuie microcipati si inregistrati pana la 1 ianuarie 2015 in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan (RECS), se arata in proiectul (PDF) de norme pentru aplicarea Legii nr. 258/2013, care a fost trimisa la Monitorul Oficial miercuri 9 ianuarie, si va intra in vigoare in termen de 60 de zile. Drept urmare Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, din Bucuresti, anunta ca nu mai are competenta inregistrarii cainilor cu detinator asa cum era prevazut in n HCGMB nr.145/2013.

Astfel ca bucurestenii care au caine nu mai trebuie sa ii inregistreze la ASPA, insa trebuie sa respecte legea nr. 258/2013 pentru modificarea si completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan.

Noua lege reglementeaza faptul ca “registrul de evidenta a cainilor cu stapan este gestionat de catre Colegiul Medicilor Veterinari”.

Astfel, in art. I pct.14 din Legea 258/2013, se stipuleaza ca:

  • “(1) Proprietarii, detinatorii temporari ai cainilor, persoane fizice si persoane juridice de drept public sau de drept privat, adaposturile publice si ale asociatiilor si fundatiilor pentru protectia animalelor care dau spre revendicare si adoptie caini au obligatia sa ii inregistreze in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan.
  • (2) Unitatile medical-veterinare inregistrate, care efectueaza actiunea de microcipare a cainilor, au obligatia de a comunica Registrului de evidenta a cainilor cu stapan, in termen de 5 zile de la data implantului, numarul de microcip.
  • (3) Numarul microcipului este trecut de catre medicii veterinari, in mod obligatoriu, in carnetul de sanatate al cainelui si in pasaportul cainelui, dupa caz, ambele documente avand serii si numere unice, conform normelor stabilite de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
  • (4) Registrul de evidenta a cainilor cu stapan este gestionat de catre Colegiul Medicilor Veterinari.
  • (5) Identificarea cainilor cu stapan este obligatorie si se suporta de catre apartinator. Cel mai probabil stapanii vor fi nevoiti sa plateasca peste 35 de lei pentru a-si microcipa cainele.

Ce mai prevede noua lege si trebuie sa stiti daca aveti caine...

Cainii cu stapan vor putea circula pe teritoriul Romaniei, doar insotiti de proprietari si de carnetul de sanatate, care atesta identificarea si inregistrarea animalului in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan, precum si actiunilor sanitare veterinare efectuate. Pentru cainii care parasesc teritoriul Romaniei se elibereaza la solicitarea proprietarului un pasaport.

Cainii se identifica i se inregistreaza cu respectarea urmatoarelor termene:

  • cainii nou nascuti cu proprietar - in termen de maxim 90 de zile de la fatare, dar in orice caz inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora;
  • cainii adulti cu proprietar – pana la data de 1 ianuarie 2015 si in orice caz inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora si cel mai tarziu inaintea vaccinarii contra rabiei;
  • cainii proveniti din adaposturile publice – in momentul adoptiei, inainte de a parasi adapostul;
  • inregistrarea in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan a cainilor identificati se realizeaza odata cu microciparea si eliberarea carnetului de sanatate, in cazul prezentarii proprietarilor la sediul operatorilor Registrului de Evidenta a Cainilor cu Stapan (cabinete veterinare), respectiv in maxim 5 zile de la implantarea microcipului, in cazul deplasarii medicului veterinar la sediul proprietarului sau in cazul in care, din motive tehnice, nu a fost posibila inregistrarea in RECS.


Cainii identificati inainte de data intrarii in vigoare a acestui act normativ cu un microcip care nu corespunde standardelor ISO 11784 sau 11785, vor fi identificati, inregistrati si se vor emite noi carnete de sanatate, conform prezentelor norme.

Pentru inregistrarea cainilor, proprietarii vor prezenta medicilor veterinari, operatori ai Registrului de Evidenta al Cainilor fara Stapan, documentele si informatiile de identificare necesare si vor solicita identificarea electronica cu microcip aprobat de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Cainii neidentificati si neinregistrati aflati in spatiile publice sunt considerati caini fara stapan si sunt tratati conform legii care prevede ca pot fi eutanasiati.

Iar in cazul in care vreti sa ii castrati puteti sa o faceti gratis in mai multe cabinete veterinare din Bucuresti.

"ASPA va derula in continuare programul de sterilizare gratuita a cainilor cu detinator, prin 23 de cabinete veterinare. Sterlizarea cainilor cu detintor reprezinta una din componentele principale ale Planului pentru gestionarea cainilor din Municipiul Bucuresti” a declarat Razvan Bancescu, coordonator proiect ASPA.

Vezi lista cabinetelor veterinar participante la programul de sterilizare gratuita a cainilor cu detinator - program sustinut de Primaria Municipiului Bucuresti:

Ce obligatii mai ai in calitate de stapan...

Proprietarii de caini au obligatia de a informa medicul veterinar in termen de sapte zile privind vanzarea, cumpararea, pierderea, disparitia, furtul sau donarea animalului.

De asemenea, in caz de vanzare sau donare, atat vechiul, cat si noul detinator al cainelui, au obligatia sa solicite medicului veterinar de libera practica organizat in conditiile legii sa inregistreze in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan schimbarea datelor proprietarului si noua adresa.

In cazul mortii animalului proprietarii au obligatia de a solicita medicilor veterinari scoaterea din evidenta si consemnarea decesului in carnetul de sanatate.

La gasirea unui caine cu stapan pierdut, persoanele care l-au gasit au obligatia de a anunta sectia de Politie cea mai apropiata in vederea depistarii si anuntarii proprietarului.
1 comentariu

Ce trebuie sa stii despre inregistrarea si microciparea cainelui tau
READC
#1 -

Comunicat

http://www.readc.ro/presa/comunicate/comunicat-de-presa-curtea-constitutionala-va-decide-daca-obligativitatea-vaccinarii-antirabice-gratuite-poate-fi-conditionata

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera