Ce planuri are noul director al MNAC

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Noul director al Muzeului National de Arta Contemporana (MNAC) se numeste Calin Dan, este artist, muzeograf si critic de arta, nascut la Arad.


Sursa foto

Despre Calin Dan

A castigat postul printr-un concurs organizat de Ministerul Culturii, obtinand nota 9,36.

In 1990, a fondat grupul subREAL alaturi de Josif Kiraly si Dan Mihaltianu. Gruparea a avut un rol extrem de important in arta contemporana romaneasca prin dezvoltarea creativitatii vizuale si obtinerea unei recunostinte mondiale. Cei 3 au tinut conferinte legate de arta electronica in Romania, Slovenia, Croatia, Germania, Marea Britanie, Olanda, Austria, Finlanda, Suedia si Statele Unite ale Americii.

S-a stabilit in 1995 in Amsterdam, unde a continuat sa lucreze si sa se implice in lumea artistica.

Ce planuri are Calin Dan cu arta contemporana romaneasca

Calin Dan a declarat ca isi doreste sa transforme MNAC-ul intr-o organizatie in continua miscare, care sa incurajeze creatia actuala si sa modereze scena artistica locala.

Cele 3 prioritati principale sunt:

  • Cresterea vizibilitatii publice a muzeului in Romania.
  • Incurajarea colaborarilor care sa promoveze arta contemporana romaneasca pe plan international.
  • Incheierea unor parteneriate strategice cu alte institutii din Europa pentru a construi o istorie recenta a artei din regiune.

Ne asteptam, asadar, la mai multe programe artistice si educative, precum si la implicarea activa a persoanelor care lucreaza in domeniul artistic.

Un alt aspect important este aducerea in atentie a celor 3 sedii ale MNAC, dupa cum urmeaza:

  • Istoria artei din Romania (secolele XX si XXI) - Palatul Parlamentului
  • Productia contemporana, locala, regionala si internationala - Sala Dalles
  • Zona de tip laborator/experiment destinata in special tinerilor artisti - Calea Mosilor

Despre MNAC

In anul 2001, Guvernul Romaniei a decis infiintarea Muzeului National de Arta Contemporana in aripa E4 a Palatului Parlamentului.

Abia pe 29 octombrie 2004, noul sediu al MNAC a fost deschis publicului.

In legatura cu locatia MNAC-ului au existat tot felul de dezbateri inca de la lansarea proiectului in 2001, cum ca prin amplasarea lui in Casa Poporului artistii contemporani vor prelua mostenirea comunista si o vor reinterpreta sau ca este un spatiu de exercitiu al libertatii si normalitatii, in cel mai anormal loc din Europa sau o provocare ultracontemporana.

Dezbaterile au oscilat intre o doua grupuri: unii care sustineau ca amplasarea in casa lui Ceausesc ar avea un fel de efect exorcizator, al doilea grup sustinea varianta unei contaminari.

Insa, cel mai mare dezavantaj al locului in care se afla MNAC-ul este zona moarta din punct de vedere socio-urbanistic si faptul ca se ajunge foarte greu acolo. (si nici nu se poate parca in curtea muzeului)

Fostul director general al MNAC, istoricul de arta si curatorul Mihai Oroveanu, a murit pe 31 august 2013.

Din septembrie 2013 si pana acum postul de director interimar a fost ocupat de Raluca Velisar.

In prezent, pagina oficiala www.mnac.ro nu functioneaza. Am incercat sa ii contactam telefonic de mai multe ori, dar suna ocupat la ambele numere.

La etajul 4 s-a deschis o cafenea boema, cu o vedere minunata, unde gasiti si carti publicate de Libraria Jumatatea Plina. Puteti citi mai multe despre cafenea si terasa aici.

Pe aceeasi tema:
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera