Cate pisici se afla in Bucuresti - v-ati intrebat vreodata?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Astazi se implineste fix un an de la tragedia si conferinta de presa in care Oprescu a plans, evenimente care au declansat vanatoarea de caini maidanezi. De atunci, numarul cainilor fara stapan din Bucuresti s-a injumatatit, iar prezenta lor pe strazile Capitalei este din ce in ce mai discreta.  

Bineinteles, o urmare imediata a acestui lucru a fost cresterea numarului de pisici din Bucuresti. Daca anul trecut in jurul blocului in care locuiesc nu vedeam mai mult de 5 pisici, acum doar la o scara exista o familie de cel putin 9 pisici. 

Numarul cainilor fara stapan din Bucuresti se cunostea anul trecut, in jur de 63.000. Insa, nimeni nu a fost interesat de numarul pisicilor din Capitala, nici anul trecut, nici anul acesta... de fapt, cam niciodata.

Cate pisici se afla in Bucuresti - v-ati intrebat vreodata?

O sa radeti, dar nu sunt putine orasele care se confrunta cu "invazii de pisici". La nivel mondial, se estimeaza ca ar fi 100 de milioane de pisici maidaneze salbaticite (agresive, nascute pe strazi si ce cu greu mai pot fi domesticite): 60 de milioane in SUA, 12 milioane in Australia si 1 milion in Marea Britanie.

In New York, Melbourne, Beijing (cu aproape 5 milioane de pisici fara stapan), pisicile fara stapan reprezinta o reala problema, fiind agresive, galagioase, raspandind boli sau amenintand specii de pasari pe cale de disparitie.

In Bucuresti nimeni nu s-a gandit ca numarul pisicilor fara stapan va putea reprezenta vreodata o problema, atata timp cat nu musca pe nimeni sau nu cauzeaza vreo tragedie, nimeni nu le baga in seama, pentru ca sunt, pana la urma, "dragalase".

Cate pisici se afla in Bucuresti - v-ati intrebat vreodata?

Am adresat intrebarea "cate pisici fara stapan sunt in Bucuresti?" mai multor organizatii avizate. Iata ce ne-au raspuns:

FNPA - "Nu exista nicio estimare a numarului de pisici din Bucuresti. Ar fi si foarte greu de facut. Spre deosebire de maidanezi, 70% dintre pisicile fara stapan au o viata destul de scurta. Daca cineva va ofera o estimare a numarului de pisici din Bucuresti, aceasta va fi cu siguranta falsa.

O astfel de estimare ar trebui facuta in felul urmator: fiecare bloc dintr-un cartier anume ar trebui sa declare numarul de pisici din ograda, s-ar obine un anumit numar pe cartierul respectiv din care ar trebui sa se scada in jur de 20%, pentru ca aceeasi pisica poate sa fie adapostita de mai multe blocuri, unele pot muri intre timp, sau pot fi luate de cineva in casa."

Adoptii pisici - "Ne pare rau, nu stim. Cu siguranta nu a facut nimeni un studiu in acest sens pe Bucuresti."

Asociatia Robi: "Daca va referiti la pisicile fara stapan, nu are nimeni cum sa va raspunda, pentru ca nu s-a facut un recensamant. Si cifrele pe care le vedeti
vehiculate despre caini, dupa parerea noastra sunt speculative. Sa nu uitam ca multe pisici stau prin miile de subsoluri de blocuri din Bucuresti.

Circula libere pe strazi sau prin curti si multe pisici cu detinator. Cata vreme fiecare pisica maidaneza nu e identificata cumva, ca sa n-o numeri de doua ori, si cata vreme nu s-au scotocit toate subsolurile, tomberoanele, tufisurile, dedesubtul masinilor parcate etc, macar din perimetre reprezentative pentru a se face apoi extrapolare, suntem departe de a sti un numar macar aproximativ.

Nici nu cred ca are cineva din Romania cunostintele teoretice corecte (simplu spus, cum sa numeri asa ceva) pentru a demara o astfel de statistica". (Andreea - voluntar Robi)

Vier Pfoten - "Nu avem statistici cu referire la numarul de pisici din Bucuresti. Pana la dumneavoastra nu s-a aratat nimeni interesat de acest subiect, insa puteti face o cerere scrisa celor de la ASPA, care sunt obligati sa va raspunda."

Zis si facut:

ASPA - "Buna ziua! Nu exista o statistica in privinta pisicilor, cu sau fara stapan. ASPA nu are definite competente decat in privinta cainilor, dar nici Colegiul Medicilor Veterinari sau DSV nu detin situatii privind pisicile."

Deci, nimeni nu stie cate pisici sunt pe strazile din Bucuresti... Probabil, acest lucru se va afla doar daca numarul in crestere al pisicilor va da nastere vreunei epidemii de vreun fel, acestea fiind purtatoare de mai multe boli (bacterii, ciuperci, virusuri etc.) ce se pot transmite si la om.

Avand in vedere ca Bucurestiul are o populatie de 2 milioane de oameni, voi cate pisici credeti ca adaposteste Capitala?
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera