Care este bugetul minim pentru un bucurestean care vrea sa fie la zi cu tot ce se intampla in zona culturala

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Sa ne pierdem intr-o piesa de teatru sau intr-un roman drag la umbra unui copac din Gradina Botanica, sa mergem la o expozitie la MNAC sau la un concert din cadrul Competitiei George Enescu, sa ascultam un audiobook in timp ce conducem spre birou - acestea si multe altele sunt activitati pe care le facem lunar, pentru ca ne pasa.

De noi, de modul in care ne dezvoltam, de conceptele pe care le acumulam, de cultura noastra generala, de modul in care ne raportam la realitatea inconjuratoare.

Am vrut sa aflam cat ne costa toate acestea pe luna, asa ca am facut o medie a activitatilor, am cautat pretul biletelor si al abonamentelor, le-am impartit pe categorii si am tras linie. Ce a iesit? Vedeti in infograficul de la final.


Sursa

Profilul bucuresteanului care se respecta

Am estimat ca un bucurestean cult merge de 2 ori pe luna la o piesa de teatru, are un abonament la biblioteca, isi cumpara un audiobook pe luna pentru a-l asculta in drum spre birou sau atunci cand calatoreste, merge la un spectacol de opera, balet sau la un festival, are abonament la Dilema Veche si la New Yorker, merge o data pe saptamana la cinema, isi cumpara 2 CD-uri audio originale, este abonat la un streaming de muzica, viziteaza cel putin o expozitie, isi cumpara 3 carti, participa la conferinte si este interesat de workshopuri.

La final, am adunat si a iesit ca suma pe care o persoana activa din punct de vedere cultural o cheltuie pe luna este cuprinsa intre 569 si 1087 lei. Iar daca vorbim despre un cuplu, trebuie, evident, sa inmultim cu 2.


Sursa

2 piese de teatru pe luna

Pentru piesele de teatru, am ales doi reprezentanti din zone diferite: cea clasica reprezentata de Teatrul National din Bucuresti si cea alternativa, reprezentata de Godot Cafe Teatru. Evident, ca aveti si alte optiuni precum Bulandra, Odeon, Teatrul de Comedie si altele.

La TNB: 10 lei (in picioare, doar la unele piese), 20 lei sau 40 lei.

Gasiti programul complet aici.

La Godot: 30-40 lei.

Gasiti programul complet aici.

Cost: 40-80 lei pe luna.

Un abonament la biblioteca

La Biblioteca Metropolitana si la Biblioteca Nationala a Romaniei nu trebuie decat sa va faceti un permis si sa va prezentati cu cartea de identitate. Permisul va permite sa luati carti la domiciliu sau sa le cititi in sala de lectura.

Cost: 0 lei.


Biblioteca Metropolitana Bucuresti, sursa

Un audiobook de ascultat pe drum spre birou

Avem 2 recomandari: Scrisoare catre tata de Franz Kafka (49 lei) - marturisirea frustrarilor autorului in legatura cu relatia cu tatal sau, Mantaua de Gogol in lectura lui Razvan Vasilescu (39 lei). De asemenea, puteti sa invatati o limba straina; un prieten a ajuns sa vorbeasca decent rusa: in fiecare zi, in drum spre birou asculta audiobookul si repeta (cu voce tare) pana ii iesea pronuntia.

Gasiti o lista mai bogata cu sugestii de audiobooks aici.

Cost: 39-49 lei.

Un spectacol special (opera, balet) sau Festival

Opera Nationala Bucuresti: 8-65 lei

Din program: Aida, Rebecca, Liliacul, Maria de Buenos Aires.

Un concert de muzica clasica la Ateneu sau la Sala Radio: 20-65 lei.

Puteti merge la concursul George Enescu in perioada 6 – 27 septembrie 2014 (intrare libera in masura locurilor disponibile) sau la RadiRo – Festivalul International al Orchestrelor Radio 20-26 septembrie la Sala Radio - 60-100 lei/pe spectacol.

Cost: 26-130 lei pe luna.


Aida, sursa

Abonament la Dilema Veche

Abonament digital - 18 lei

Abonament editie tiparita+digital gratuit - 49 lei pe 3 luni.

Cost: 18 lei/luna

Abonament la New Yorker (stim, nu-i asa, ca artele sunt mai mult decat Eminescu si Brancusi)

Abonamentul costa 112 dolari pe an si iti ofera 47 de editii.

Cost: 32 lei/luna.

Un film pe saptamana

In mall: 23-35 lei.

La cinema Studio: 12 lei.

Cost: 48-116 lei pe luna.


Sursa

2 cd-uri

Niste recomandari: The Best Romanian Jazz - Tribute to Jancsy Korossy (30 lei), Leonard Cohen - Popular problems (50 lei), Lana del Rey - Ultraviolence (60 lei), Jack White - Lazaretto (70 lei), The Best of Maria Tanase (38 lei), ROA - System of Sound (30 lei).

Cost: 60-120 lei pe luna.

Abonament la un serviciu de streaming (Zonga, Deezer)

Pentru Zonga trebuie sa platesti 11-17 lei, iar pentru Deezer trebuie sa scoti din portofel 32 de lei. Ambele aplicatii iti ofera acces la muzica.

Cost: 11-32 lei.

O expozitie

La MNAC intrarea este 10 lei si puteti vedea instalatiile de la parter si de la etajul 1.

La MNAR costa 8-20 de lei in functie de ceea ce vreti sa vedeti (Galeria de Arta Europeana, Galeria Nationala, Muzeul Colectiilor de Arta).

Cost 10-20 lei pe luna.


MNAC, sursa

3 carti

Recomandarile noastre: Alice Munro - Din prea multa fericire (castigatoare a premiului Nobel) - 15 lei, Paul Auster - Un om in intuneric (23 lei), Eugen Ionescu - Note si contranote (32 lei).

Cost: 45-100 lei pe luna.


Sursa

Conferinte/Speakeri

De exemplu, bassistul si directorul muzical al trupei Santana va sustine in premiera un master class la Bucuresti. Despre bass si bassisti, concepte, tehnici si chiar un jam session cu the man himself - Benny Rietveld in Jazz Book-ul din Cotroceni. Taxa de participare este 100 lei (50 lei pentru studenti).

Cost: 50-100 lei pe luna.

Cursuri/Workshopuri

Curs de dans contemporan cu Andreea Novac (280 lei), cu Arcadie Rusu (310) la Centrul National al Dansului sau cursuri de improvizatie teatrala (200 lei).

Cost: 200-310 lei.

Pe tine cat te costa activitatile culturale lunare?

Pe aceeasi tema:3 comentarii

Cat costa cultura pentru un bucurestean care se respecta
motolady
#1 -

Un mic amestec

Cred ca le-ai cam amestecat putin. Daca ai biblioteca, de ce sa mai si cumperi carti? Chiar si la biblioteci, abonamentul nu e mereu gratis (vezi British Council).

De asemenea, la conferinte si workshopuri te mai poate trimite si de la serviciu, deci scutesti niste bani.

Plus ca, probabil, ai facut calculul pentru someri, altfel nu-mi explic de unde atata timp liber sa participi la tot ce ai enumerat mai sus.

In incheiere, tin sa precizez ca nu doar stiintele umane fac parte din cultura, ci si alea reale, despre care nu ai pomenit nimic :)

Cat costa cultura pentru un bucurestean care se respecta
bugetul cultural minimalist
#2 -

Comentariu nou

Pt cei care nu se respecta asa mult:
1. Carti, filme si muzica GRATIS pe net; in mod legal - cele vechi.
2. Un concert in aer liber (de ex piata Constitutiei) sau o lansare de album intr-un club unde intrarea e MOCA.
3. Vernisaje (pictura, foto, design etc.) cu intrare libera.
4. Proiectii gratis in aer liber, de ex retrospectiva unui festival de film.
5. Radio feed-uri online gratuite si bune plus teatru radiofonic.
6. Numeroase evenimente finantate cu fonduri europene la care accesul este gratuit. Trebuie doar sa fii informat!
7. Imprumuturi de carti, reviste etc. intre prieteni :)

Cat costa cultura pentru un bucurestean care se respecta
simona_d_d
#3 -

biblioteca

Un abonament la BCU e 25 lei pe anul universitar si e util, in conditiile in care in Biblioteca Nationala e un haos de nedescris din cauza lipsei de personal.
In privinta filmelor mai sunt si alte variante mai ieftine decat mall-ul, in afara de Cinema Studio, ca Elvira Popescu, unde e 15 lei biletul, Cinemateca Sala Union (unde poti face abonament si platesti 8 lei biletul), Cinema Glendale, unde am inteles ca sunt conditii chiar mai apropiate de cele de la mall.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera