Care a fost prima televiziune privata din Romania si ce vedete au lucrat acolo

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Daca v-ati intrebat vreodata care fost prima televiziune privata din Romania, aparuta dupa 1989, raspunsul este SOTI, infiintata pe 9 decembrie 1991.

SOTI vine de la Societatea pentru Organizarea unei Televiziuni Independente si a fost chiar prima televiziune independenta din Europa de Est, fiind mentionata in rapoartele speciale ale Consiliului Europei (1991-1993) si recunoscuta de catre Administratia SUA ca un reper al evolutiei democratiei in Romania.

De altfel SOTI a fost un proiect finantat de americani prin International Media Fund, o asociatie de donatori internationali cu sediul la Washington.

Astfel, televiziunea a si fost perceputa ca fiind un proiect incomod guvernului Iliescu, sustinand ca valori credinta romanilor in libertate si democratie, iar printre fondatori s-au numarat unii dintre cei mai cunoscuti jurnalisti, intelectuali, disidenti si leaderi civici din România. 

SOTI a emis in perioada 1991-1994 pe frecventa canalului 2 al Televiziunii Romane, transmisia TV incepand dupa ora 23:00.


sursa

Printre emisiunile difuzate de SOTI la acea vreme se numarau: "In al doisprezecelea ceas", "SOTI - prietenul dumneavoastra", "Lumea la noi acasa", "Tinerete fara batranete", "SOS Cultura" sau "Cinepanorama TV".


sursa

Printre tinerii angajati de la acea vreme ai postului se numarau si unele dintre numele cunoscute din presa de astazi. Mai jos am facut o lista cu unii din ei, care, dupa mai bine de 20 de ani, inca sunt vizibili in spatiul public.

Andreea Esca
Ajunsa la SOTI dintr-o intamplare, dupa cum chiar ea marturiseste, Andreea Esca a fost prezentatoarea stirilor. In perioada cat a fost la SOTI, aceasta a beneficiat si de o bursa CNN.

In prezent este prezentatoarea stirilor ProTV, director editorial al revistei ,,The One” si realizatoarea emisiunii "La radio cu Andreea Esca", la postul de radio Europa FM.

Razvan Dumitrescu
A vrut sa se angajeze la SOTI ca inginer de sunet, insa a fost angajat ca prezentator la stirilor de seara alaturi de Andreea Esca.

Ulterior SOTI, Razvan Dumitrescu a lucrat la TVR, B1 TV si Realitatea TV, iar in prezent realizeaza emisiunea "Subiectiv”, la Antena 3.

Lucian Mandruta
Venit ca inlocuitor pentru un prezentator bolnav, Mandruta s-a numarat si el printre tinerii angajati ai SOTI si unul dintre beneficiarii unei burse CNN.

Dupa experienta SOTI, Mandruta a mai lucrat la Tele7ABC, ProTV si Antena 1. Momentan nu mai apare la TV, activand ca lector universitar la Facultatea de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii din cadrul Universitatii din Bucuresti.

Raluca Moianu
Daca va mai amintiti de emisiunea ,"Iarta-ma”, cu siguranta va amintiti si de Raluca Moianu. A prezentat la SOTI o emisiune de muzica latino numita "In arsita muzicii". 

In prezent este director de programe la Gold FM.

Andreea Berecleanu
S-a angajat la SOTI pe postul de reporter/redactor pe cand nu avea nici 19 ani. Dupa ce SOTI si-a incheiat emisia, Andreea Berecleanu a lucrat pentru Antena 1, ProTV, dupa care a revenit la Antena 1, unde, din 2003 prezinta Observatorul.

Denisa Ticu
Si-a inceput cariera la SOTI ca prezentatoare a stirilor de la miezul noptii, dupa care conducerea a hotarat ca i s-ar potrivi mai bine prezentarea unor emisiuni. Dupa ce a plecat de la SOTI, s-a angajat la Tele7ABC, apoi la Antena 1.

In prezent este prezentatoarea rubricii meteo din cadrul jurnalelor de stiri la Antena 3.

Cristina Liberis
A lucrat la SOTI ca reporter TV. Este unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti, realizatori de stiri si reporter de razboi din Romania. Este ultimul jurnalist care a realizat un interviu cu Yasser Arafat.

A mai lucrat la Antena 1, TVR, Realitatea TV, Giga TV, iar in prezent este News manager la Kanal D.

Pentru curiosi, pe youtube gasiti un canal cu cateva fragmente din emisiunile SOTI de la acea vreme.

Pentru cei care au peste 30 de ani, va mai amintiti vreo emisiune de pe vremea SOTI?
Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera