"Capsula Timpului" de la Paris - povestea unei case parasite si nelocuite din 1942

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Daca cineva te-ar lega la ochi si te-ar duce in casa despre care urmeaza sa va povestim, ai putea sa juri ca ai intrat in Capsula Timpului si ai ajuns in 1942, la Paris

Povestea apartamentului parasit in timpul celui de-al doilea razboi mondial suna ca o productie Hollywoodiana sau ca un basm modern.

Aproape de Opera Garnier din Paris, a fost descoperit un apartament nelocuit din 1942. Vestea s-a raspandit repede, iar locuinta a primit numele de "Capsula Timpului".

Apartamentul i-a apartinut Madamei de Florian, o actrita - importanta figura a lumii pariziene, care s-a refugiat in Sudul Frantei in timpul celui de-al doilea razboi mondial, parasind casa cu tot ce era in ea.

Nu s-a mai intors vreodata la Paris, insa si-a platit lunar chiria pana cand a murit, la 91 de ani.

Abia dupa moartea sa, un agent de licitatii, Olivier Choppin-Janvry, a calcat pragul apartamentului, pentru prima data in ultimii 70 de ani.

Olivier a povestit: "Cum am intrat, m-a izbit mirosul de praf vechi." Mergand prin casa, cu parchetul scartaindu-i sub picioare, a descoperit un Mickey Mouse de dinainte de al doilea razboi mondial si un strut impaiat.

Tot felul de animale impaiate au fost gasite in casa Madamei de Florian.

Minunat este ca avem fotografii dintr-o casa care a ramas exact ca in 1942, ca si cand ne-am intoarce in timp. Este o inspiratie pentru artistii care vor sa reproduca elemente din acea perioada: pentru pictori, regizori sau decoratori.

In fotografia de mai jos puteti vedea un tablou al pictorului Giovanni Boldini care a pictat-o chiar pe Madame de Florian, muza lui.

Evaluatorul nu a putut gasi alte informatii despre pictura in vreo arhiva. Insa, tot in aceasta casa "magica" a fost gasit un biletel de amor de la Boldini. Ulterior, tabloul a fost vandut pentru suma de 2.1 milioane de euro, un pret record pentru artist.

In afara de acest tablou care a fost vandut, intreaga casa a ramas ca in 1942. Cu tot cu praful vechi, cu obiectele asezate ca atunci, nimeni nu a schimbat nimic. Din pacate, apartamentul nu este deschis publicului, aflandu-se in posesia mostenitorilor doamnei de Florian.

Ramanem cu intrebarile:

De ce nu s-a mai intors vreodata madame de Florian la Paris?
De ce si-a platit chiria pana in ziua mortii?
Care sunt povestile ei din timpul celui de-al doilea razboi mondial?

Pana cand cineva interesat va sapa mai mult in trecutul acestei actrite misterioase, ramanem cu un bun subiect de film sau de roman, in care ne putem lasa imaginatia sa raspunda la intrebarile de mai sus.


Sursa foto
1 comentariu

"Capsula Timpului" de la Paris - povestea unei case parasite si nelocuite din 1942
Dizzie
#1 -

Comentariu nou

Un articol foarte-foarte slab documentat.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera