BLUE BANKS - identități feminine în mediul rural

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Luni, 20 august, de la ora 19:00, la Rezidența BRD Scena9, are loc vernisajul expoziției multimedia Blue Banks - identități feminine în mediul rural.

Regizoarele Andreea Borțun și Brîndușa I. Nastasă au documentat istoriile personale a 18 femei din sudul rural.

38894712_10217026430794008_8916273109162524672_n.jpg

Expoziția este curatoriată de Ioana Ciocan și conține un mix de fotografii, video-uri și o instalație sonoră.

În 2018 am pornit împreună într-o căutare personală. Voiam să înțelegem care e traseul prin care ajungi să își construiești feminitatea. Cum devii femeie? Am decis să începem cu originile noastre, așa că ne-am oprit în cinci sate din sud. Am descoperit o realitate care nu mai semăna deloc cu cea idealizată din copilărie. Era o realitate dură, a sărăciei non-poetice și a multiplelor forme de abuz care se defineau ca normalitate. Un univers pe care aveam curiozitatea să-l cercetăm cu atât mai mult cu cât ajunseserăm să ne simțim profund străine de el.

Am povestit cu multe dintre aceste femei și ne-am dat seama că poziția lor presupune de fapt și întregul lor set de construcții interioare, în sensul cel mai complex. Aceste lumi dinăuntru deschid angoase, speranțe, frici, sub și supra-evaluări, constructe stereotipice sau identități originale și revoltate. Pentru noi Blue Banks reprezintă întâlniri cu femei care își povestesc de fapt viziunea lor despre lume.
Ne-am propus să ne uităm la ceea ce e în spatele politicilor publice, dincolo de granițele statelor progresiste spre care tindem. Să ne uităm acolo unde fiecare femeie trăiește cu ea însăși, acolo unde fiecare simte lipsa sau prezența libertății într-un fel foarte particular. Ne-am întrebat deseori cum se câștigă acea libertate interioară care secretă în mod natural hormonul egalității, în societăți în care obișnuința ca femeia să fie doar obiectul privirii și al abuzului este încă felul cotidian de a trăi cu ceilalți. Cum rămâne cu ce simt femeile chiar și atunci când înțeleg nedreptatea. Ce le oprește și ce le poate mâna pe drumul către o identitate găsită și nu dobândită, nu mimetică, nu învățată? A lor.

Blue Banks vorbește despre două lupte: despre lupta dinăuntru și despre lupta dinafară.

(Andreea Borțun & Brîndușa I. Nastasă)

INTRAREA ESTE LIBERĂ


Artiști: Andreea Borțun & Brîndușa I. Nastasă
Curator: Ioana Ciocan

Sound design: Roxana Bain
Consultant: Tudorina Mihai
Graphic design: Ioana Lupașcu
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera