Barza, viezure, minz - magazinul lui Dinescu din Centrul Vechi cu placinte si produse traditionale pe care merita sa le incerci

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Am incercat sa descoperim reteta perfecta pentru o dimineata frumoasa dar iarna e mai greu de gasit, frigul de afara te face sa vizezi la paturi mari si pături pufoase.

Cu toate acestea, daca ai norocul sa treci inainte de serviciu prin Centrul Vechi, noi tocmai am descoperit un loc incredibil de simpatic care ne-a facut sa ridicam nasul din fular, bucurandu-ne precum Hermina din Lupul de Stepa (Hermann Hesse) la micile bucurii ale vietii.

Barza, viezure, minz, magazinul lui Dinescu cu vinuri si merinde de la Port Cetate a trezit in noi dorinta de a incerca o placinta bine facuta, o zeama de muraturi, un vin fiert si de ce nu, cateva cornulete cu nuca proaspete de ti se topesc in gura.

Dar inainte sa incepem sa vorbim, pe nerasuflate despre noua atractie culinara din Centrul Vechi, iata cum si-a descris pe pagina de Facebook Mircea Dinescu magazinasul sau de poveste:

Dupa ce, la tirgul de carte de anul acesta, l-am asteptat in zadar pe junele Eminescu sa vorbeasca despre mine ca despre Vasile Alecsandri, am trintit usa literaturii si am deschis-o pe cea a gastronomiei ca sa ma simt si eu, in sfirsit, „vesnic tinar si ferice”.

"Duminica viitoare, pe strada Sepcari, vis-a-vis de Hanul lui Manuc, sub firma „Barza, viezure, minz”, voi introduce, vorba lui Ion Iliescu, sula-n coastele McDonaldului lansind „tartina geto-dacica”. Pentru cititorii mei cu papile gustative inteligente redau mai jos titlurile citorva capodopere comise de subsemnatul pe care le puteti studia in voie incepind de duminica, chiar de ziua republicii, in rafturile bibliotecii cu pricina:

Plăcinte verzi din aluat cu macris, cu brînză, smîntînă și cașcaval
Plăcinte verzi cu praz, carne de gîscă și vițel
Tartine cu:
zacuscă din vinete coapte la foc de lemne
fasole bătută și ceapă caramelizată
chifteluțe din ceafă de porc de casă și mușchi de vițel
jambon afumat la lemn de prun și fiert în vin alb
file de vițel în aspic, cu usturoi copt
file de porc împănat, la cuptor
ficat de vițel cu gutuie confiată
creier de vițel în aspic, cu capere și ardei copt
cîrnați de capră și porc fierți, cu muștar și dulceață de ardei iuți

mezelicuri – tobă, leber, caltaboș, sîngerete
pastetă de jumări de porc
pastetă de gîscă și rață
pastetă de ficat de vițel, limbă, aspic și cap de porc
untură de porc (cu ceapă roșie sau boia de ardei)
limbă de vițel fiartă, în aspic, cu capere
icre de crap și de știucă
somn afumat pe rondea de sfeclă roșie, cu zeamă de portocale
macrou pe sare cu roșii și ardei copți
piept de gîscă afumat
șnitzel din capac de vițel de țară
brînză prăjită, smîntînă, felii de ceapă și dulceață de ardei
dovlecei prăjiți, roșii coapte, ardei copt, smîntînă și dulceață de ardei

Acompaniate de:
supă de roșii cu semințe de dovleac și chimen
cremă de ciuperci de pădure
ciorbă de burtă cu lămîie verde
sarmale de gisca, vitel si porc, fierte in vin
tocăniță de vițel
fasole cholent
prune uscate învelite în slăninuță

Basca urmatoarele oratanii la cuptor:
rață friptă întreagă
curcă friptă întreagă
gîscă friptă întreagă
insotite de:
purcel de lapte fript intreg

Apoi, fineturi clasice:
salată boeuf
cozi de raci cu sos de maioneza si fasole în cupă de șampanie
piftie de cocoș și curcă de țară
praz cu măsline
ficat de gîscă și rață în aspic

Salate în boluri transparente
ridiche neagră cu grapefruit, portocală și semințe
ceapă solzișori (cu ulei și oțet de vișine)
sfeclă coaptă cu ceapă coaptă și măr crud, cu ulei de măsline și oțet de vișine
varză murată cu stafide și nuci prăjite
varză roșie proaspătă, cu măr

Ingrediente pentru tartine:
muștar cu peltea de gutui
dulceață de ardei roșii, verzi și galbeni
maioneză din ouă de țară – cu castraveciori murați
hrean cu măr
scordolea de nuci și usturoi
vinete prăjite și murate

Deserturi:
cornulețe cu nucă și lămîie verde
cornulețe cu mac și cu vișine
plăcintă cu mere și gutui
halva basarabeană cu lămîie
prune uscate cu brînză de vaci, miere și nuci
piure de castane cu dulceață de vișine
tort de mere

Vin fiert, alb și roșu (cu măr, gutuie, cuișoare, scorțișoară)
Sticluțe (330ml) cu Fetească albă, Fetească neagră, Pinot gris, Tămîioasă românească, Muscat Ottonel, Merlot, Cabernet, Shiraz"

Barza, viezure, minz s-a deschis pe 30 noiembrie, pe strada Sepcari, vis-a-vis de Hanul lui Manuc, pe aceeasi strada cu Lacrimi si Sfinti, despre care v-am povestit deja aici.

Magazinul doldora de merinde, vinuri, placinte, cornulete, muraturi si alte minunatii de preparate este unul micut si foarte placut amenajat. Te invarti de doua ori si deja te trezesti cu plasa plina, pentru ca este destul de greu sa zici nu la o placinta cu dovleac aburinda sau la un pahar de vin cald cand afara frigul isi spune cuvantul.

Am zarit tot feluri de preparate dintre care amintim de: ardei iuti, usturoi, mere mari si frumoase, vinuri care mai de care mai sofisticate sub numele de Vinurile lui Dinescu, icre, salata de fasole, placinte facute cu vin, branza la putina, zacusca, muraturi, paine proaspata si aromata, tot feluri de ladite gata pregatite pentru clientii care vor sa-si incante papilele sau sa faca un cadou inedit cuiva.

De asemenea, magazinul are si un mesaj foarte simpatic pentru toti iubitorii de cafea: Avem cea mai buna cafea. Si da, au o cafea incredibil de buna (9 lei un paharel).


Poza 1: Placinta verde cu gasca; Poza 2: Placinta verde cu branza

Noi am incercat placinta verde cu gasca (15 lei), care a fost buna, proaspata si foarte bine condimentata, placinta verde cu branza (10 lei) despre care avem iarasi doar cuvinte de lauda si cateva cornulete cu nuca, facute dintr-un foietaj foarte pufos si gustos.

Si cu toate ca preturile sunt destul de maricele, pentru o dimineata frumoasa si un zambet, merita sa incerci cateva bunatati din magazinul lui Dinescu.

Mai multe poza aici!





Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera